hocam birinci verdiğin link albarakaturkun yazdığı ıvır zıvır, minareyi çalmışlar onun kılıfı işte. faizi nasıl beş takla atarda kar payı diye millete yediririz olayı. asya bank, kuveyt yada turkiye finansında sitesine baksan böyle kılıflara rastlamak içten değil.
kredi kartında faiz ve kar payı neden aynı ? ile attığın linklerinde başlıkları cevabı veriyo zaten
"KREDİ KARTI İŞLEMLERİNDE UYGULANACAK AZAMİ FAİZ ORANLARI HAKKINDA TEBLİĞ"
"KREDİ KARTI İŞLEMLERİNDE UYGULANACAK AZAMİ FAİZ ORANLARINA İLİŞKİN BASIN DUYURUSU"
hani nerde kredi kartı gecikme kar payı ile ilgili bişi?
ya biraz mantığı ve dini bilgisi olan birinin katılım hesabı açtırmasına ben ihtimal vermiyorum, ne olduğu şaibeli bile değil açık açık faiz.
Sana sunulan bilginin başlığını okumanın ötesine geçip içini de okumasını öğrendiğin zaman daha berrak düşünebilecek, fikrin ne olursa olsun daha temellendirilmiş ve sağlam biçimde savunabileceksin.
Mesela kimin yazdığına bakarak bağnaz (fanatik) bir edayla ahkâm kesmeyecek, sunduğum dokümanı okuyacak ve "sunduğun dokümanın şu sayfasındaki şu ifade şu nedenle doğru değildir" diyerek bunlara karşıt tez üretebileceksin.
Ya da mesela Tebliğ'deki "Katılım bankaları açısından bu Tebliğde yer alan faiz,
kâr payı; gecikme faizi ise
gecikme cezası olarak uygulanır." ifadesini görebileceksin. (Düzenlemenin adının "faiz" şeklinde kalması TCMB'nin hatasıdır.)
Lafı eğip bükmeye gerek yok. Sen "madem faiz/kâr payı farklı, neden hepsi %2,34 oran uyguluyor" dedin. Ben de sana kredi kartı azami faiz/kâr payı oranlarının katılım bankaları/mevduat bankaları tarafından değil
, doğrudan TCMB tarafından (en son %2,34 olarak) belirlendiğini gösterdim. "Neden aynı?" soruna/eleştirine net ve doğru biçimde cevap vermiş oldum. Yok eğer "olsun, farklı olacağız diye %2,34'ün altında oran uygulasınlar bana ne bana ne" dersen, adam da "keyfimin kahyası mısın kardeşim, mevzuatın cevaz verdiğini uygularım ve böyle yapmam asla kazancımı faiz haline getirmez" deyiverir ki haklıdır.
Kazancı faiz yapan tutarı ya da oranı değildir.
Teşbihte hata olmaz; faiz ile kârın arasındaki farkın cima ile zina arasındaki fark gibi olduğunu, kimi sevişmenin sevap, kimi sevişmenin günah olduğu gibi, bağnaz ve cahil; okumaktan, öğrenmekten ve değerlendirmekten aciz bir bakış açısından birbirinin aynı görünen birtakım muamelelerde de bağnazlıktan kurtulmuş aydın bir kafayla değerlendirildiğinde böylesi derin farklar olabileceğini bilmek gerekiyor. Yoksa maazallah o da sevişiyor o da sevişiyor, hepsi günahtır denir; büyük günaha girilir.
Neticede bu konuda bilgi sahibi olmadan "şu katılım bankası kâr payı değil faiz dağıtıyor" demekle, "şunun validesi cima etmiyor da zina ediyor" demek arasında yakınlık vardır. Siz siz olun bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayın. Yoksa o tavır size döner. Cimayı da zinayı da faizi de kâr payını da bilin. Bilmiyorsanız öğrenin.