Merhaba arkadaşlar,
Öncelikle belirtmek istiyorum ki, yazacaklarımı kesinlikle bir işe yönlendirme veya yol gösterme olarak algılamayın lütfen.
Kelimeleri nasıl toplayacağım bilmiyorum. Kısaca yazıda bahsetmek istediğim olay, farkındalık ve cesaretlilik üzerine.
Ben 23 yaşında, üniversite mezunu bir insanım. Web/Grafik/Dijital diye adlandırabileceğimiz sektörde de gerek full time, gerek freelance olarak senelerce çalıştım. Bu sektörde nadir görülür, çok zengin bir sosyal hayata ve çevreye sahibim. Ekonomik durumum orta hallice diyelim.
Lütfen söyleyeceklerimi yanlış anlamayın. Ben kendime ideal olarak herzaman kendi işimi yapmayı şart koştum kendime. Malum günümüz şartlarında da görüyorum ki çoğu insan kendi birşeyler yapıp onunla uğraşmak yerine, mezun olduğu gibi hemen biryere girip çalışmak istiyor. İşte ben bu görüşe karşı bir insanım. Hedefim çok zengin olmak falan değil. Örnek vermek gerekirse, dışarıda 1500 kazanacağıma kendi çevirdiğim işimde 1500 kazanırım.
Şartların elverdiğince, özellikle burada web dünyasından dijital dünyadan bir çok kişinin 3-5 bin lira gibi yatırım yapabilecek durumda olduğunu ancak cesaret edemediğinden dolayı yatırım yapmadığını görüyorum.
Garantici zihniyete herzaman saygı duyuyorum ancak benimsemiyorum. Şöyle ki yine örnek veriyorum 3 bin 5 bin lira gibi sermayelerle, disiplinli ve yaratıcı çalışma düzeniyle ayda ortalama bir geçim sağlama kapısı açılabileceğine inanıyorum. Etrafımda, ağabeylerimden olsun arkadaşlarımdan olsun bunun örnekleriyle çok karşılaştım. İstikrarlı, ahlaklı, dürüst şekilde çalıştıktan sonra kendi imkanlarınızla ortaya çıkardığınız birşeyden ekmek kazanmanız mümkün.
Buraya kadar anlattıklarım, 3-5 bin lira gibi bütçelerde yatırım gücü olan yani bu parayı batırsada aç kalmayacak kişiler için geçerli. Kimseye gidip kredi çekin, arç borç altına girin demiyorum. Hani böyle ufak bütçelerde yatırım gücü olan, fakat cesareti olmayan kişilere sesleniyorum.
Farkında olmadıktan sonra ne olursan ol farketmez diye düşünüyorum. Her insanda türlü yatırım zekaları, türlü yetenekler vs.. olduğuna inanıyorum. Ancak kendinizi iyi tanımanız ve kendinize güvenmeniz gerekli.
Hadi şimdi ikinci etapta vazgeçenlere, pes edenlere gelelim. Yani bu yatırımı yapabilecek, ancak kararsızlığından doğan cesaretsizliğin arkasına sığınanlara. Yani tembel beyinlere. Düşünmüyorsunuz ki ne yapabilirim? ben hangi işten anlarım diye? Farkında olmadığınız onlarca bulunmaz, az bulunur özelliğiniz olamaz mı? Bir ürün çıkaramaz mısınız ortaya? veya satılmakta olan ürünü biraz farklılaştırıp güzel pazarlayamaz mısınız? vs.. Afedersiniz odun değilseniz, aktif bir insan iseniz bence bu mümkün. Ama önce araştırmanız lazım. Araştırıp, bulduğunuz sonuçları elemeniz lazım. Elediğiniz sonuçlardan kendinize yakıştırdığınız seçeneğe sonuna kadar inanmanız, tereddüt etmemeniz lazım. Ve sonrasında kendinize güvenip, gözünüzü karartmanız lazım. Düşünmek lazım ki, 3-5 bin lira sermayeyle girdiğim bir işten, kendi markamı oluşturabilir kendi ellerimle ufakta olsa bir dünya yaratabilirim.
Kimse oturduğunuz yerde sizi bulamaz, veya oturduğunuz yerde hiçbirşey yapmadan kendinizi 1 metre ileri taşıyamazsınız.
Belki çok güzel bir ürün üretemezsiniz ama güzel pazarlarsınız, belki de çok güzel bir ürün üretirsiniz ve ürün kendini pazarlar.
Ben bu görüşlerim doğrultusunda kendi işimi yapmaya çalışıyorum. Bunun içinde altyapı hazırlamak adına gerçekten 2 aydır çok ciddi şekilde koşturuyorum ve hazırlanıyorum. E-ticaret üzerine birşeyler yapıyorum. 23 yaşındayım ve kendi kendime genç girişimci dediğim zaman, sonucunda başarısız olsam bile gurur duyuyorum ve duyacağım. Kendime olan güvenim, başardığım her minicik nokta kadar detayda dahada kuvvetleniyor.
Elinizde birşeyler yapmaya imkan var ise, kesinlikle kendinizi cesaretlendirin. Yine hatırlatmak lazım ki hani bu para batsa size birşey olmayacak ise tabii ki. Sonucu hüsran bile olsa, kazandığınız tecrübe, tanıdığınız insanlar yanınıza bir ömür boyu kar olarak kalacaktır. Kendi sektörünüzde, e-ticaret olur vs.. olur bir marka olmaya çalışmak bence insanın hayatında kesinlikle en azından bir kere denemesi gereken birşey. Ama tabi koşullar dahilinde düşünürek, kendinizi sıkıntı içerisine düşürmeyecek şekilde yapmak gerek.
Tembel olmayın, hergün ne yapabilirim diye araştırın. Süre önemli değil, kazanmakta önemli değil. Kendi yürekliliğinizle gurur duymak adına bile denemek lazım diye düşünüyorum. Hayalperest olmadan, realist yaklaşımlarla piyasa analizi yaparak en azından burada web piyasasında yine ilk aklıma gelen e-ticaret üzerine onlarca şey yapmak mümkün.
Ben bu yolda atılımlar yapıyorum diye, belki bu yazım 1 kişiyi bile imkanları doğrultusunda yüreklendirebilir cesaretlendirebilir beyin tembelliğine son verebilir düşüncesiyle sizlerle paylaşmak istedim.
En kötü senaryo'da bile kendi adıma da düşündüğümde, cebimdeki sermayem giderse sıkıntıya düşmeyeceğim. Bu yazdıklarımda tabii ki benim gibi cebinde sermayesi olupta, bu parayı kötü senaryoda bitti gitti diye düşünebilecek arkadaşlarımız için. Yaptığınız işin tutmaması durumunda zaten yine çalışabilirsiniz neticede.
Bunları yazma sebebim sadece mutlu olduğum hayatımdan ve durumumdan sizlere tavsiyede bulunmak. Çünkü burada özellikle bu sektörde pırıl pırıl insanlar var. Belki sonunda sadece maddi olarak biraz mutsuz olacağım ama keşke demediğim için çok mutlu olacağım, bundan eminim.
Düşüncelerime saygı duyan, duymayan herkese teşekkür ediyorum şimdiden.
Saygılarımla