Extabitin sahibiyle Avangate sorunu olduğunda bire bir görüşmüştü yurtdışında yaşayan samimi bir abim. Açıkcası sahibi karamsardı ve bu işe devam edip etmiyeceği konusunda kararsızdı. Şuan iKoruna ile Premium satmaya çalışıyorlar, hem Rebill/Abonman özelliği yok hemde USA/CA lokasyondan Premium alınamıyor ki bu ülkeler candır, canandır bu sektörde. Şuan ki arayüz değişikliği ile alakalı söyledikleri son şey, taktiksel bir yenileme olduğu ve yeni bir Payment Processor ile anlaşma üzerinde oldukları. Eğer bu yeni Kredi Kartı aracısı olmazsa, dayanamazlar. Aralık ayında da PayPalın hem 180 gün bloğu kalkıyor hemde Avangate ait 45 Günlük ödeme bekletmesi bitiyor. Kapatıp giderlerse Aralık ayında yaparlar. O vakte kadarda ödeme yapmayıp bekletirklerse tam vurgun olur (PayPalda kalan Para + Avanagtede kalan para + Son Kasım kazançları ödenmezse) adamlar için.
Bazı arkadaşlar kendi FileHostumu açalım diyorlar, bende diyorum ki bana güvenilir, bütün dünyadan ödeme ala bilen, hem VISA, hem MasterCard, hem Amex, hem Discovery desteği olan, haftalık ödemesini yapan, komisyonu %20 altında olan, kullanımı kolay (3D secure ve OTP/SMS Onaysız) bir Kredi Kartı aracısı bulun, yoksa hayatta kalamazsınız. Uzun yıllardır Upload işinin içindeyim, 2011 den beri XFileSharing kullanıyorum ve sektördeki 4-5 Yerli Yabancı siteye destek verdim veriyorum. Şuan sektörün en büyük sıkıntısı Ödeme Aracısı...
Çok Basit bir hesap yapayım,
* En az %50 Affiliate/Uploader/Satiş ortağına verilecek
* En az %5 Referral Komisyonu verilecek,
* En az %5 WebSite Sales Komisyonu verilecek
* En az %20 (%40 talep eden var) Ödeme Aracısına vereceksiniz
* En az %3-5 Aracıdan ödeme alırken kur değişim ve transfer masrafı vereceksiniz
* En az %1-3 kendi Affiliate/Uploader/Satış Ortağınıza ödeme yaparken Kur değişimi ve transfer masrafı vereceksiniz
Geriye ne kaldı? %16-12 arası bir rakam. Charge Back cezası, Refundlar hesaplamıyorum daha.
FileHost sahibi olarak sisteminizde 100$ satiş yaptıysanız cebinize girecek para 16-12$
Bu paradan:
* En az 1 Ana WebServer (250$-500$, DDOS yiyorsanız ücretini 3x olarak hesaplayın)
* En az 4-5 FileServer/Upload Server (1 adeti için 500$-1000$)
* En az 2 kişi çalışan (7/24 Ticket Destek, Uploader Destek personeli olarak)
* En az 1 kişi Linux + XFS Destek Personeli
Bunların parasınıda o kazandığınız %16-12 kısımdan ödeyeceksiniz.
Düzgün, 5+ sunucuyla kabul edilebilir bir alt yapı ile işe başlarken ki ilk yatırım maliyetiniz en az 5000$, Ödeme Aracınızın ödemeleri 20-45Gün sonra ödeyeceğinide varsayarsanız cebinizde 5000$ de Affiliate/Uploader/Satış Ortağınıza ödeme yapmak için hazırda olması lazım. Tanınıp güven sağlayana, günlük düzenli satiş çıkarana kadar sunucu ücreterinide 2-3 ay cebinizden ödeme ihtimaliniz var.
Bunları göze alıyorsanız, paranız varsa, Ödeme aracınız hazırsa buyrun sektör taze kan arıyor...