Öncelikle öğrenmek gereken şey algoritma,bundan hemen sonra flow chart, ardından pseudocode (sözde kod) sistemi ve seçtiğin dilin "Hello World" uygulaması.

Algoritma;
Ben senden sadece 2 rakamını kullanarak hiçbir çarpma, çıkarma, bölme yapmadan 20 sayısına ulaşmanı istesem ne yapardın?. Algoritma bu tür sorulara verebileceğin cevaptır. Ben 20 sayısına 2 rakamını 10 kere toplayarak ulaşabilirim.

Ben senden girilen sayının isodd, iseven tarzı hazır fonksiyonlar kullanmadan tek mi çift mi olduğunu sadece toplama, çıkarma, bölme ve çarpma kullanarak bulmanı istersem burada yürüteceğin mantık yine algoritmadır.

Flow chart;
Bir algoritmanın şematik olarak kurgulanmasıdır. Mesela yamuk kullanıcıdan veri almak anlamına gelirken düz bir diktörtgen atama yapar.

Sözde kod;
Her programlama diline uygulanabilir. Algoritma sonucu ortaya çıkan flow chart'ın yazıya dökülmüş en sade kod halidir.

Pseudocode > n = 5
C++ > int n = 5;

Giriş uygulaması;
Temel başlangıç için kesinlikle görsel derleyici önermiyorum. Kafadan bir 6 ay tamamen konsol çalışman gerektiğini düşünüyorum. Bunun için en ideali C ya da Java. İki dil birbirine çok benzer eğer ilerde kütüphanesi geniş uygulamalar yapmak istersen Java görsel bir derleyici olan C# ile çok benzerdir. C ile girişi yapıp, Javada görsele hazırlık ardından C#'a geçiş yaparak masaüstü ve web uygulamaları geliştirebilirsiniz.

Algoritmayı oturtursanız her dilde başarılı olursunuz.