Arkadaşlarımın yorumlarını okudum ve her iki şekilde de herkes kendine göre haklı. Bu sıkıntıyı bir kaç hafta önce yazmıştım. Hemen hemen benzer şeyleri yazmıştım.
Yazılım Firmaları Nasıl Çalışır? dedim ve ekliyorum, firmaların çalışma prensipleri kadar müşterilerin de tutumları çok önemli. İki taraflı olarak birbirine yardımcı olmaya çalışan ve bu şekilde kazanç elde etmek isteyen bir döngü var.
Misal veriyorum, bir arkadaşım 1000 liraya web sitesi sattı. Site çok güzel, yönetim paneli de var. Müşteri çok beğendi. Bu site için de 1 ay emek verdi.
Şimdi düşünelim ki aynı siteyi gören kişi dedi ki ben de çok beğendim bana da aynısından yapar mısın? Müşteri bu sitenin 1000 liradan satıldığından habersiz. Bu işin hizmetini veren arkadaşım aynı site için tekrardan vakit harcayacak mı? Üzerine kafa yoracak mı? Ya da 1000 liraya değil 500'e satsa ne kaybedecek? 2000 lira dese müşteriye "Gelin size Seo çalışması da yapayım" dediğini varsayalım. Müşteri memnun, hizmeti sağlayan memnun.
Şimdi bir yanda harcanan 1 ay var, diğer yanda ise abartırsak 3 günde teslim edilen bir iş...
Arkadaşlar biz ürün satışı yapmıyoruz, hizmet satıyor ve bu şekilde para kazanıyoruz. Ücretleri standart hale getirmek mi? Kime göre standart gelecek ve neye göre?
Konu çok yerinde olmuş, evet bu bir sıkıntı ama çözümü de çözüm üreten yazılımcıların bulması gerekiyor. Bunu da " bu işi 50 liraya yaparım " diyenleri önce güzelce hatasını anlatarak, ardından da müşterilere olması gerekeni anlatarak ve mantıklı açıklama getirerek aşmamız gerekiyor.