Beyler şimdi PTT Anadolu Bölge Dağıtım ile görüştüm verilen bilgi şu;
Ülkelerin Posta Servislerinin yıllık karşılıklı anlaşmaları varmış. Siz PTT ile bir gönderi yaptığınızda hangi ülkeye giderse gitsin, parayı PTT alırmış karşı ülkenin dağıtıcı posta servisi tek kuruş alamadan kendi ülkesinin içerisine dağıtım yaparmış. Bu anlaşmalarda temel mantık karşılıklı gönderilerin birbirlerine yakın sayılarda olmasıymış. Yani Biz Türkiye olarak Çin'e yılda 500.000 posta gönderiyorsak onalrın da bize 500.000 posta göndermeleri gerekiyormuş. Ancak bu yıl Çin'den gelen posta adedi Eylül başı itibarıyla 35.000.000'u bulmuş. Bu da PTT nin hammallık yapması anlamına geliyormuş. Bunun için Çin Posta'sından yaptıkları gönderiler için şu andan itibarem gönderi başına şu kadar para alıyorum demiş bizim PTT. Çin Postası da bunu kabul etmemiş. Bu yüzden oradan teslim edilen tüm postalar Çin den çıkış yapmadan bekletiliyormuş. Kısacası konunun ne elektronik kaçakçılığı ile ne de oradaki kongre ile hiçbir alakası yokmuş. China Post Türkiye'ye çıkan posta başına bu meblağı ödemeye yanaşmadığı için kendi ülkesinden çıkartmıyor ve bekletiyormuş gönderileri. Diyor ki bizim PTT ciler, son 1 aydır HK Post a yükleniyorlar yakında aynı şey onlara da uygulanacak. Bu vergiyi eşşek gibi ödeyecekler...
Mesela Aynı durum ABD ile mevcutmuş. Buradan 1.000.000 adet civarı gönderi çıkarken, oradan bize yılda 7-8.000.0000 gönderi çıkıyormuş. Bunun için de yıllık kota 5.000.000 u geçtiği anca ABD Posta Servisi USPS bizim PTT ye gönderi başına bilmem kaç cent ödüyormuş. Çiniler de bunu yapmak zorundalar, öteki türlü yıllık 1-1,5 milyon adetin üzerinde gönderi girememz TC ye derler.
Konu bundan ibaretmiş. Ben de onlardan duyduğumu birebir naklediyorum size...
Bilgi için teşekkürler.
Bu işin içinde bir anormallik var, şöyle düşününün bu yıllardır olan bir şey, neden şimdi?
Neyse, bekleyelim ve görelim.