
Dün gerçekleşen ve sıcağı sıcağına aktardığımız Facebookun 3. çeyrek sonuçlarında sosyal ağ devinin ekonomik yapısına dair pek çok güncel bilgi yer alıyor. Bunlardan arasında dikkat çekenlerden biri de platform gelirlerinin yıllık olarak artmış, fakat bir önceki çeyreğe göre gerilemiş olduğu.
Gelirlere daha da yakından bakıldığında özellikle oyunlarla ilgili kısmın dikkat çekici olduğunu görüyoruz. Genel olarak Facebook üzerindeki sosyal oyun ekosistemi büyüyor olmasına rağmen, bu alandaki lider firma olan Zynganın gelirlerinin azalıyor olması Mark Zuckerbergin bile dikkatini çekmiş durumda.
Diğer rakipleri Facebook üzerinde büyümeye devam ederken, Zynga ise stratejisini yeniden belirlemek üzere bazı adımlar atmaya karar verdi ve bu adımlar yaklaşık
170 kişinin şirketten ayrılmasına neden oldu.
Dediğimiz gibi aslında Facebookta oyun büyüyor. Bir yıl önce sosyal ağ sitesindeki aktif oyuncu sayısı
205 milyonken, bu sayı son çeyrekte
235 milyona yükselmiş durumda. Yaklaşık
yüzde 14lük bu artış oldukça iyi fakat sosyal ağın toplam büyümesinin gerisinde. Bugün 1 milyarı aşan toplam aktif Facebook kullanıcı sayısı 1 yıl içerisinde yaklaşık
yüzde 33 artmış durumda.
Facebookun yıldız oyuncusu Zyngadan elde ettiği gelirler ise düşüşte. Zuckerbergin yaptığı açıklamaya göre Facebook Zyngadan bir yıl öncesine göre
yüzde 20 daha az gelir etmiş. Geçtiğimiz yıl Facebookun en önemli gelir kaynağı olan ve tüm gelirinin yaklaşık
yüzde 12sini oluşturan Zynganın toplam payı
yüzde 7ye gerilemiş durumda.
Diğer yandan Zuckerberg, Zynga dışındaki diğer sosyal oyun firmalarının büyüme gösterdiklerini ve Zynganın kaybettiği pazar payını Wooga, King.com ve Kixeye gibi firmaların aralarında paylaştıklarını söyledi.
Bu gelişmelerin pek çok nedeni var. İlk akla gelen Facebookun uygulamaların ve özellikle de oyunların kullanıcılara ulaşmak için kullandıkları pek çok yöntemi değiştirmiş olması. Artık oyunlar kullanıcılara ulaşmak için eski (ve kullanıcıların pek de sevmedikleri) yöntemleri terk etmek zorunda kaldılar. Diğer yandan Facebook oyun pazarı aradan geçen yıllar içerisinde doygunluk noktasına biraz daha yaklaştı. Son 1 yılda eklenen yaklaşık 250 milyon yeni Facebook kullanıcısı ise oyunlara var olan kullanıcılar kadar çok ilgi göstermediler.
Durum böyle olunca Zynganın da hızlı büyümesi ister istemez yavaşladı. Bunun sonucu olarak da Zynganın CEOsu Mark Pincus yayınladığı bir not ile bazı stüdyoları kaparak, toplam personelin yüzde 5inin (yaklaşık 170 kişi) işine son verildiğini ve 13 oyunun artık desteklenmeyeceğini duyurdu. Bu sırada Zynganın The Simse alternatifi olan The Ville için ayrılan kaynaklardan azaltılıyor.
Sosyal oyun ekosistemisinin bir süredir bir değişim döneminde olduğundan bahsediyoruz. Bir yandan pazar olgunlaşırken diğer yandan rekabet artıyor. Yeni ve değişimlere karşı hızlı tepki veren firmalar büyük oyuncuların tahtına daha kolay göz koyabiliyorlar. Bu hızlı değişimden şüphesiz en mutlu olanlar kullanıcılar ama bu kullanıcıları hedefleyen oyun firmaları için önümüzdeki dönemler de pek kolay geçmeyecek gibi görünüyor
KAYNAK