Bu tür organizasyonların tamamen faydasız olduğunu söylememekle birlikte genel görüşüm beklendiği ya da sunulduğu kadar başarılı "girişim hayata geçirme" metodu olmadıkları yönünde.
Kısaca eleştirilerimi iletmek istiyorum:
1-
"Finale çıkmaya hak kazanan projelerin fikri mülkiyet başvuruları da Yalçıner Danışmanlık tarafından ücretsiz olarak yapılacak." denmiş. Proje finale kalana kadar bir çok kişiye malolacak. Kaldı ki bir çok teknik olmayan iş fikri zaten fikri mülkiyet haklarının korunması konusunda çok dar kapsamlı olarak değerlendirilebiliyor. Bu şartlarda bahsedilen fikri mülkiyet hakkı korumasının klişeleşmiş, samimi olmayan ve "adet yerini bulsun türünde" bir laf ebeliği ve reklam olduğunu düşünüyorum.
2- Bir yıllık inkubasyon süresi öngörülmüş. Son derece kısa bir süre. Bazı girişimler için uzun bile olabilir ama genel bir süre belirlenmesi ve bu sürenin bir yıl olarak belirlenmesi yanlış olmuş.
3- Başvuru sahibi 40 yaşını geçmemiş olmalıymış. Henüz geçmedim, ama bu kısıtın hayatla örtüşen tarafı yok bence. 40.5 olunca ne oluyor ki? (sen projeme bak arkadaş.)
4- Üniversite mezunu olma şartı bile son derece gereksiz. Üniversite okumak önemli bir şeydir, ama okuyamamış kişi bir proje düşünemez mi?
5- "Akademi Özel Ödülü: 10.000TL"
- 10 Bin lira para mı ***?
6- "Toplam 185.000 TL ödül"
- 185 Bin lira para mı ***? koskoca yarışma yapıyorsunuz. Güya en orijinal projeler hayata geçirilecek ve ortada dönen paraya bakın. Benim için büyük para, basit bir internet girişimi için de büyük para ama kim bilir bu organizasyonun faydaları ile ilgili ne geyik atmasyon laflar ediliyordur. Oraya gidip sormak isterdim: "185 bin Lira ile mi yapılacak bu kadar şey?"
Proje sunacak arkadaşların her şeye rağmen haklarını koruyacak şekilde iş fikirlerini hayata geçirmenin yollarını aramaları gerektiğini düşünüyorum. Umarım memlekete ve akıl edip çalışanına hayır getirecek projeler hayata geçirilir...
Saygılar