@TylerDurden;

Bakış açın doğru. Şu konularda kendi düşüncelerimi açıklamak isterim;

- "bu mudur?" başlığı "ne başlık koysam" karmaşasının sonucunda sallapati kullanılmış bir ifadedir. Dolayısı ile "bu da mı gol değil" diye Sadri Alışık repliğini burada kullanabiliriz

- Domain'i öncelikli olarak alma sebebim başta Cadillac'lar olmak üzere Amerikan arabalarını severim. Bence Chevrolet'in de kendine has çizgileri ve karakteri var. Avrupa ve Japon arabalarına göre Amerikan arabaları daha karakteristik ve göze hoş geliyor, benim fikrim bu. Dolayısı ile domain'i alırken "alayım da firmasına satayım" gibi bir düşüncem asla olmadı. Tam tersine kendim projelendirmeyi istiyorum. Başta SyhByz ve diğer arkadaşların belirttiği üzere bir fan sitesi yapmayı arzu ediyorum. Kötü Opel'in bile fan sitesi varken Chevrolet'in neden olmasın?

Ha şunu diyebilirsin; "Opel alt sınıf olduğu için onu alan kitle geniş ve dolayısı ile kendileri arasında böyle bir platform oluşturabilirler. Chevrolet daha üst sınıfa hitap ettiği için temsil ettiği kesimin insanları internet ortamında bu tarz platformlara pek katılımda bulunmaz" mantık açısından bu düşünce şekli yanlış değildir. Ancak şu R10 ortamında bile ummadığın insanlar geziniyorsa Chevrolet 'in fan sitesinde de o kitlenin insanları vakit geçirebilir. Ki bugün her şeyin internet ortamına indirgendiğini göz önüne alırsak artık bir çok insan internette fazlasıyla vakit geçiriyorlar.

Bu domain'e proje oluşturduğumda maddi kazanç beklentim 3.- 4. sırada gelir. Öncelikle markanın kurumsal kimliğine yakışan bir tasarımla en kötü ihtimalle 2 dilli, duruma göre (ilgili markaya dair yapılan arama sonuçlarına göre bu şekillenir) 3 veya 4 dilli bir site ve arka planında da İngilizce tabanlı ama ülkelere göre sınıflandırılmış şekilde bir forum kurma düşüncem var. Bu dediklerim kısa vadede gerçekleşecek değil. Bu süreç esnasında Chevrolet Türkiye ile de irtibata geçip içerik konusunda destek isteyeceğim.

- Marka konusuna yaklaşımımı bugüne kadar yazdığım yazılarda az buçuk biliyorsun. Şu an ki düşüncelerime göre (daha derinlemesine çalışmalar yapmadığım için, yüzeysel düşüncelerime göre) marka konusunda bir sıkıntı çıkmaz. Çünkü "org" uzantısı zaten organizasyon anlamını kapsar. Benim projemde de maddi kazanç ilk etapta güdülmediği için WIPO 'luk olsak bile bunu koz olarak kullanmazlar. Bir topluluğa hitap edeceğim içinde bana "+ puan kaydeder" diye düşünüyorum. Aynı şekilde Türkiye ayağı ile iletişime geçip onların kontrolünde bir oluşuma gideceğim içinde bunun yine ters bir tepki doğuracağını düşünmüyorum.

Ha benim düşüncelerim gerçekleşmedi ve adamları haklı buldular domain'e el koydular. Problem değil, fazla bir kaybım olmaz. Ama projemi gerçekleştirirsem öncelikle kendimi tatmin etmiş olacağım.

Ki farz et proje tuttu. Durum tahlili yapar yelpazeyi genişleterek farklı markalarında bu şekilde sitelerini yaparak aynı yolu takip ederim. Zaten öyle bir aşamaya geldikten sonra reklamı nereden alacağım diye bir kaygı içerisine gireceğimi düşünmüyorum.

- Bu arada 5000 TL benim için iyi rakam

- Keşke tosbaların domain'inini alabilsem de fanını kurabilsem Avrupa arabalarından bi tosbaları severim zaten

- Amerikan kültürünü iyi irdelemek lazım. Adamların her şeyi büyük. Kendileri büyük, porsiyonları büyük, evleri büyük, arabaları büyük eh böyle bir arabanın da tutumlu olmasını beklemek yanlış olur. Çünkü adamlar kendi kültürlerine göre araba yapmışlar ve benzin kaygıları yok. Amerika'da benzin ucuz, Türkiye'ye göre. Ha şu da var ki; ister Chevrolet olsun, ister Ford olsun, ister Toyota olsun hepsi ama hepsi bütün ülkelere tek banttan çıkan arabaları göndermiyorlar. Her ülke için özel üretim yapıyorlar. Ya da her kültür için diyelim. Örneğin Avrupa için Türkiye'de üretim yapıyorlar. Kültürleri birbirine yakın görüyorlar. Ama Amerika için hepsi özel üretime gidiyorlar. Motorları olsun, yapıları olsun Amerikan kültürüne göre şekilleniyor. Amerika'ya sadece araba bazında değil her türlü ürünün üretiminde daha kaliteli malzemeler kullanarak üretim yapıyorlar. Dolayısı ile Türkiye piyasasına sürdükleri araçlar ile Amerika'daki araçlar bir değil. Dolayısı ile fiyatlandırması ve motor yapısı da bir değil.

Dolayısı ile benim düşündüğüm projede ülkelere göre tahlilini yaparak ilgili ülkelere ağırlık verilecek. Daha düşük talep gördüğü ülkeler İngilizce dilinden takip edebilirler.

- Chevrolet, GM'nin yani General Motors'un. GM'in diğer markaları hangileri biliyor musun?

* Buick
* Cadillac
* GMC
* Opel/Vauxhall
* Holden

Saab GM'nin idi ama sattı. Aynı GM Citroen Ve Pegeout'un % 7 'si hissesini aldı yanılmıyorsam. Ve geçtiğimiz dönemlerde battı denilen şirket hala dünyanın en büyüğü. Hemen hemen her ülkede fabrikası olan bir firmanın hele hele Türkiye gibi otomotiv sektöründe adı duyulan bir ülkeden çıkma olasılığı çok düşüktür. Ha çıktı diyelim; benim projem sadece Türkiye'ye yönelik olmayacağı için problem olmaz. Eh GM, Türkiye'den çıkacak olursa yukarıdaki markaları olan ve Türkiye'nin en çok satılan otomobillerinden olan Opel'in de Türkiye'den çıkma olasılığı vardır. Chevrolet'te Opel fabrikalarında üretiliyor ne de olsa. Ki Uzak Doğu'da da yatırımları var GM Daweo falan şeklinde.

- 88 bin TL ucuz mu? Açıkçası benim için büyük rakam 88 bin TL. Ve araba alacak olursam o parayı verirken elim titrer

- Şunu da belirtmek isterim "tek markaya hitap etmek olumsuzluk" demek çok yanlış olur. Her markaya hitap edemezsin. Kategorilendirmek ve uzmanlaşmak gerekir.

- Her şeyin temelinde yatan olgu ise; sadece kendimi tatmin etmek ve kendi heveslerimi gerçekleştirmek.