Bu konuyu uzun zamandır ilgiyle takip ediyorum ama yapılan açıklamalar dışında herhangi bir somut gelişme yok. Daha önce Doğan Holding yönetim kurulunda görev almış (Aydın Doğan'ın damadı) Mehmet Ali Yalçındağ'ın Yandex Türkiye'nin başına getirilmesiyle ilgili internette haberler okumuştum. Yandex Türkiye'ye girmesinin 1. yılında Eylül ayı itibarıyla %1'lik pazar payına ulaşmış. Yabancı bir arama motoru kısa zamanda bu rakama ulaşabiliyorsa devletin gücü ve desteğini arkasına alan yerli bir arama motorunun bundan çok daha iyi rakamlara ulaşacağını tahmin ediyorum. İnternet kullanım oranına bağlı olarak arama motorlarının reklam sektöründeki payı her geçen gün artıyor. Piyasada faaliyet gösteren küçük - büyük ölçekli binlerce firma seo çalışmaları ve adwords reklamlarıyla müşterilerine ulaşmaya çalışıyor. Hizmetlerinden ne kadar memnun olunursa olunsun bir firmanın bir sektörde tekelleşmesi veya rakipsizleşmesi müşterileri için her zaman dezavantajdır. Google'ın Türkiye'den milyonlarca dolar kazanıp "müşteri destek" birimi oluşturma tenezzülünde bulunmaması da bu dezavantajlardan biridir mesela. Google Adwords'e binlerce liralık ödeme yapan ve herhangi bir sorun yaşadığında geri dönüş alamayan bir web tasarımcı olarak yerli arama motorumuzu merakla bekliyorum. Konuyla ilgili alaycı yorumlar buraya hiç yakışmamış.