Ben dışardan bakan biri değildim VSB Technical Universita Ostrava da okudum. Oradaki hocalar da öğrenciler de çoğu bizim hocalardan da öğrencilerden de iyi. Çevrem çok geniş ve bu karşılaştırmayı yapabiliyorum. Öyle ki cisco ya alternatif yazmış bir hocamızın bahsettiğim üniversitede de yakın arkadaşı var, hocam Syracuse University yüksek lisans ve doktorasını yaptı onunla bu üniversite hakkında konuşurken zaten kendisi dedi hocaları da laboratuvarları da çok iyi. Hatta öğrencilerinin de çok daha iyi olduğunu ve daha iyi eğitim aldığını söyledi. Keza bölüm başkanımız da polonya ya ders vermeye gidiyor bazen o da oradaki üniversitelerin üstünlüğünü daha iyi olduğunu söylüyor ki bizzat yaşadım okudum eğitimini aldım. Türkiyede kaç üniversitede işletim sistemi dersinde linux da kernel programlamayı gösteriyorlar? Orada en dandik yerlerde bile bu eğitim verilir. Orada diploman varsa bu adam bu işi gerçekten biliyor demektir. Türkiye de ise sana yığınla adam gösteririm 4 yıllık lisans bitirmiş mesleğinde iki gram ilerleyememiş. Buna büyük üniversitedeki öğrenciler de dahil (odtü yü kast etmiyorum tabii) Yurtdışında aldığım 1 ders in içeriği türkiyede 4 yılda aldığım derslerden çok daha şey öğretti bana. Çok detaylamasına gösteriyorlar , tamamen öğrenci odaklı ve pratik bir sistem üzerine kurulu. Benim gittiğim üniversite çek cumhuriyetindeki en iyi 3. üniversite ve odtü kalitesinde eğitim verdiğinden şüphem yok. Bir diğer üniversiteye de başvurmaya gitmiştim brno daki masaryk üniversitesinin eğitimi bile iddia ediyorum ki türkiyedeki her üniversitenin verdiği eğitimden daha iyidir. Yurtdışında yazılım mühendisi olarak 2 ayrı firmada çalıştım. Çalışanların hepsi istisnasız çok çok iyi bilen insanlardı. Ben 8 yıldır yazılım ve elektronikle çok detaylı ilgilenmeme rağmen bir çok konuda beni geçtiklerini gördüm. Çünkü adamlar tek bir şeye odaklanmıştır. Birisi masaüstü programcısıysa o kişi o konuda uzmandır, benim onu geçmem çok zor çünkü ben türkiyede eğitim aldığımda yurtdışında ki üniversitede electronics and computer science içinde 5 farklı bölüme tekabül ediyordu. Avrupanın iyi olmasının tek sebebi var uzmanlaşmaya yönelmesidir. Küçük yaştan bir meslek edindirip hep o alanda çalışması sağlanıyor. O yüzden gerek yazılım alanında çalışanlar gerek eğitmenler türkiyedeki hocalardan da çalışanlardan da iyidirler genel anlamda. Hepsi öyledir demiyorum ama genel anlamda böyledir.