Üstad, manuel ayarlama yapabildiğin makinelerde f değeri vardır. benim bizzat şahit olduğum min 1.2 max 7.6 f değerli olanları var. bu değer diyaframın açılması neticesinde aynaya gelen ışığın miktarıyla ters orantılıdır. yani f değeri düştükçe diyaframın açıkşığı artar ve aynı sürede daha fazla ışık girer.

deklanşöre yarım basıldığında yapılan netleme sonucu f değeri ne kadar 0'a yakınsa odaklanan uzaklık dışında diğer uzaklıklardaki görüntüler flu bir hal alır. bu fotoğrafta f değeri tecrübeme binaen 1.8-2.5 arasındadır. portre gibi fokus hedefleyen, fotoğrafın istenilen yerine dikkat çekmek istenen konularda kullanılır. kaba adı makro çekimdir. Bunun dışında örneğin manzara resimlerinde kullanmak aşırı tecrübe gerektirir, yoksa fotoğrafçıların eğlencesi olunur.

en güzel uygulanma alanları, portre, çiçek, böcek, cisim gibi alanlardır. fotoğrafın bütünü hedefleniyorsa kullanılmaz.

vay anam, fotoğrafçı günlerim aklıma geldi. makinam (canon 5d markII) çalınana kadar müthiş idealist bir fotoğraf manyağıydım. çalınınca çöktüm, soğudum fotoğraftan... artık fotoğrafa gıcıklığına resim diyorum hatta