ne dediğimi anlamadıysanız.
altının yükseldiği günün bir öncesi gün..
altın fiyatına bakarsınız..
fedin açıklamasına bakarsınız..ertesi gün altın fiyatına bakarsınız..
bakın en düz mantık bu

olay şu..
abd neden saddamı devirdi?
abd neden libyayı devirdi?
abd neden iranı devirmek istiyor?
çin ne demek istiyor.?
bunları cevaplayacak ekonomi bilginiz varsa ..
düz kontağı kapatıp ..marşa basarız

Ben hem işletme hem de kamu yönetimi mezunuyum. Ekonomi bilgim doktora düzeyinde olmasa da çok rahat yüksek lisans düzeyinde vardır. Sanırım iktisat bölümü mezunusun, özelden nereden mezun olduğunu yazarsan ben de kendi mezuniyetimi sana özelden yazabilirim.
Bu kadar "
görelilik" demişim, sen hâlâ "altın fiyatı" diyorsun. Altın fiyatı ne? Patates cinsinden mi soğan cinsinden mi $ cinsinden mi TL cinsinden mi? Ekonomi bilgin varsa bakkal ağzıyla değil ekonomist ağzıyla yazışalım.
Aksi halde (doğru düzgün tanımlamalar yapılmazsa) şöyle komik analizler de yapılabilir hafazanallah

:
http://ja.twitter.com/beyinsiz_adam/...00025560236032
----
Düzenleme: nerelerden mezun olduğumu sana özelden yazdım.
--R10.NET; Flood Engellendi -->-> Yeni yazılan mesaj 23:17:40 -->-> Daha önceki mesaj 23:05:26 --
Arkadaşlar faiz haram diyorsunuz da ben şunu düşünüyorum
Şimdi ahmet isimli arkadaşına 100.000 tl borç verirsin ama geri öderken 120.000 lira olarak istersin bu haramdır.
Lakin parayı bankaya koyup da banka senin paranı kullanıyor. yani 100.000 tl para yada 100.000 tl lik araban var bankaya kiraya vermişin oda her ay 1000 lira ödüyor sana.
şöyle düşün 100.000 e ev alıp mehmete kiraya verip 500 tl aylık alıyorsun.
100.000 e bişey almayıp parayı bankaya kiraya veriyosun aylık 500 1000 geliyo .
yani bu haram olamaz bu mantıkda.
bankaların yaptığı harama girer 20000 kredi veriyor 24000 istiyor bu haram.
lakin senin 100.000 in var paranı bankaya kiraya vermişsin bankada sana 1000 lira aylık kira parası ödüyo. o zaman bu haram olamaz. nakit olarak koyunca haram da ev alıp kiraya verincemi haram değil arada fark yok aynı şey. sen paranı kiraya veriyorsun ve orantıyı banka belirliyor ben senin 100.000 ini kullanırım ama sana ayda 1000 tl verrim kabul edersen senin de benimde işime gelir diyor. bu haram olamaz anlıcağın. bu benim görüşüm yanlış mı acaba ?
Bir (gerçek/tüzel) kişi bir (gerçek/tüzel) kişiye bir şeyi, bir süre sonra, aynı şey cinsinden ve fazlasıyla geri almak şartıyla ödünç verirse vade geldiğinde alınan şey faizdir ve haramdır. "Şey" yerine "para"yı, kişiler yerine sırasıyla kendini ve bankayı koy. Faiz mi değil mi, haram mı değil mi sen karar ver.