Fikirleriniz güzel, fakat öyle bir ülkede yaşıyoruz ki, insanların yazılımcıya olan bakış açısı yerlerde sürünüyor.
(nerden çıktı şimdi ?)
Aslında sorun şu: Dış ülkelerde özellikle Amerika ve ingiltere gibi ülkelerde yazılım yapanlar, yazılıma harcadıkları emeğin hakkını veren ve ileride minimum bakım uğraşı gerektiren bir biçimde proje yaparlar. Çünkü herkes yazılım yapmaya kalkmaz. Ancak birçoğumuz gibi olayı parasal bir gayret halinde gören insanlar özellikle Hindistan ve Türkiye gibi ülkelerdeki insanlar yazılımı hasbel kader öğrendikleri ve bununla piyasayı çevirdikleri için, ben bu bakış açısının uzun bir zaman değişeceğini sanmıyorum.
Sizin istediğiniz kalitede paylaşım yapacak insanlar bulabilmeniz için, öncelikle ekibinize katılacak olan kişilerin yazılım geliştirme standartlarından ve jargonundan, tasarım kriter ve yöntemlerinden haberdar olmaları, belli bir grubun iş birliği yapabileceği bitbucket veya svn repolarını kullanabileceği, en az bir hata takip sistemi kullanmış olmaları, yeterince sabırlı olmaları, buralara gelip soru sormayı araştırma yapmayı düşünmeden önce birbirine sormasını ve hitap etmesini bilen kişilere gerek duyacaksınız.
Ben özgür yazılıma karşı mıyım ? Hayır. Ben iki buçuk sene boyunca ücretsiz bir projeyi geliştirdim. Geliştirilmesinde hiçbir maddi katkı beklemedim. Bunun için reklam da yapmadım. Sonunda para konusuna sıkışınca projeyi bıraktım ve altı ay boyunca elimi dahi sürmedim. Başka işlere yönelecekken proje bir yazılım grubunun işine yarayınca bununla ilgili destek ve ek geliştirme için ücret almaya başladım. Herhangi bir eğitim kursuna gitmedim, veya birinden destek görmedim. Sonunda aldığım parayla da hak edebileceğim bir yazılım kursuna başladım ve bitirdim. Fakat şunu fark ettim. Yazılım kursları, yazılımcı geliştirmiyor. Piyasaya iş çıkarabilen çakallar yetiştiriyor, veya yetiştirmeye çalışıyor. Kötü yönde reklam olmasın fakat aldığım kurs bugün türkiye şartlarında en pahalı olandı. Fakat düşündüğünüz zaman, o kursların bir hitap kitlesi olduğunu anlıyorsunuz. O da iyi yazılımın değerini bilmeyen insanlardan oluşuyor. Eğer sizin o kategoriye girmediğinizi fark ederlerse de zaten çağırıp uzman olmak ister misiniz diye soruyorlar.
İyi bir kitle istiyorsanız, dışarıdaki insanların neyi nasıl kodladığına bakın. Adam bir sınıf yazmış. Başında class yazıyor. Bir metodu var script gibi. Bildiğin doldurmuş herşeyi. Yani eğer birisi projede diğerlerinin düzeltmesi gerekecek şeyleri yazarsa ve diğerleri bunları düzeltmekle uğraşır mantığıyla olaya yaklaşırsa inanın o iş sarpa sarar.
Çabanızı takdir ettim. Bunlar söylemek istediklerim. Umarım amacınıza ulaşırsınız.