Site içersin de ve diğer ortamlarda çokça sorulan soru AliExpress sitesinin ne kadar güvenli olduğu. Fikirler kişilere göre değişiklik gösteriyor. Bazı arkadaşlar kesinlikle *********** yatağı derken, bazıları da güvenle alışveriş yapabilirsiniz yeter ki yapmayı bilin diyor. Ben açıkçası ikinci görüşü savunanlardanım.
Sebeplerini belirteyim.
Site çok açık olarak %100 para iade garantisi veriyor, fakat siz yine de her ihtimale karşılık alışveriş sürecinizde ki tüm aşamaya hakim olup yedek alın, olası bir aksilik durumunda şikayette kullanabileceğiniz kanıtlarınız olsun (ekran görüntüsü, yazışmalar vs. gibi)
Alışverişlerinizi kesinlikle ve kesinlikle geri bildirim skorları yüksek olan satıcılardan yapın. Sattığı ürünlere bakın, alıcılara bakın. Her ürünün altında o ürünü satın alan müşterilerin memnuniyet bildirimleri de bulunur, bunları inceleyin.
Ürünü alım emrini verdiğiniz zaman hemen ödemeyi yapmayın, tedarikçi ile irtibat kurun, kargo ve işlem hızı hakkında bilgiler alın. Sorduğunuz sorulara ne kadar süre içersin de geri dönüş yaptığına ve nasıl bir şekilde sizinle konuştuğuna dikkat edin.
TR gümrük serbest geçiş limiti olan 75.-EUR (Yaklaşık 96.-USD) üzerinde ki alımlarınızda mutlaka satıcı ile irtibata geçip kargo takip numarası veriyor mu, paketin üzerine hediye yazıp rakam (Örnek: 30.-USD) belirtiyor mu öğrenin. Bu gibi durumlarda gelen ürünü takibiniz kolay olur, gümrüğe takılmış olsa bile gümrük vergisi (Çin den gelen ürünlerde ürün bedeli üzerinden %20) öder malı teslim alırsınız.
Yukarıda yazılanlar AliExpress ile yapacağınız alışverişlerde, bence dikkat etmeniz gereken noktalar.
Yukarıda anlattıklarım doğrultusunda bugün bende ilk alışverişimi yaptım. Ne aldığımı merak eden arkadaşlar için belirteyim, 120,50.-USD ye ( 219.-TL / 1.-USD = 1,82.-TL) Tablet PC aldım.

Google Android 4.0, A10 1.2 GHz işlemci, 1GB DDR3, 8GB , 10.1" Ekran, Capacitive Screen, 5 Noktadan Dokunmatik Ekran, HDMI ürüne ait özellikler kısaca bunlar.
Yeterince araştırdıktan ve geri bildirimlerinin olumlu olduğunu gördüğüm altın tedarikçi (Gold Suppliers) üzerinde karar verdikten sonra siparişi iki gün önce verdim.
Siparişi verdikten sonra sistem size 20 gün ödeme süresi veriyor. Bu süre içersin de satıcı ile irtibata geçebiliyorsunuz veya siparişten vazgeçip ödeme yapmıyorsunuz ve sipariş otomatik olarak sistemden düşüyor. Siparişi verdikten sonra dün satıcı ile irtibata geçtim. Kargo takip numarası verip vermediğini, siparişin üzerine hediye yazıp yazmadığını sordum. Hepsine tahmin ettiğiniz gibi olumlu ve gayet kibar cevaplar aldım. Bugün ise yukarıda söylediğim gibi ödemesini yaptım.
Sonrasında tedarikçiye ödeme yaptığımı bildirdim. (Bunu sistem otomatik olarak yapıyor, fakat sizin kendinizi hatırlatmanızda fayda var) Bundan sonra ki süreç sözde şu şekilde işliyor. Tedarikçi ödeme aldıktan 5 gün sonra ürünü kargo yapıyor ve size takip numarasını bildiriyor. Fakat bu süre olası hafta sonu durumu göz önüne alınarak belirlendiği için bu işlem genel de 2-3 gün sürüyor. Tedarikçi de zaten yarın veya c.tesi günü takip numarasını bildireceğini iletti.
Takip numarasını aldıktan sonra, 15-30 (ücretsiz kargo) gün arasında ürünün elinize ulaşması lazım. O aşamayı da buradan detayları ile sizlere yazacağım. Umarım AliExpress sitesinden alışveriş yapmayı düşünen arkadaşlara yardımcı olacak bir yazı olmuştur.
Ayrıca, AliExpress üzerinden fiyat araştırması, satıcı tavsiyesi veya yardım talep edenlere elimden geldiğince yardımcı olabilirim, bilginize.