Bahsettiğin olayı iki türlü yazılımcı yapabilir,

1- çok refah, paras kazanma sınırı olmayan bir adam hobi amaçlı böyle şeylerle uğraşabilir
2- bu işlere yeni başlamış adamlar

diğerleri için "zaman" mefhumu çok önemlidir. Yurtdışında açık kaynak olayı çok daha fazla gelişmiştir. Mesela birbirlerine yardım eden yazılımcılar stackoverflow.com çatısı altında birleşmişler çok güzel. Bazen visual studio arayüz tasarımcısı bile oraya mesaj atabiliyor. keza msdn forumda da öyle. bunun yanında github, sourceforge, CodePlex gibi siteler zaten open source projelere destek veriyorlar. türkler kişilik olarak genelde neden uğraştığım şeyden para almayayım mantığı ile gidiyor. Bunun aslında sebebi ekonomiktir. Adamın durumu çok çok iyi değil ki ücretsiz bir şeyler yapsın.

Ben r10 dan yazılım işi pek almıyorum,insanlar burayı genelde "ticarethane" olarak kullansalar da ben boş zamanlarımda insanlara yardım etmek için programlama bölümünde soruları cevaplamayı çalışıyorum. Uğraştığım bir sürü proje var bunun yanında farklı bir proje içinde bulunmak benim için sıkıntılı olur. Takım halinde çalışabilmek önemlidir. Bu tarz bir çalışma istediğin için uyumlu olmak şart. Ancak başka işlerle uğraşan, önceliği farklı olan kişilerle bu uyumu yakalaman çok zor. Biri daha fazla uğraşır biri az uğraşır, biri hevesi kırar.. Ben hala takım arkadaşlarımdan çekiyorum

sonuç olarak, yardımcı olabileceğim ne var bilmyorum, ama uygun olan zamanlarda yapabileceğime inandığın bir projeniz varsa destek olmaya çalışırım.

saygılar