Şuan konya merkezde ps3 cafe işletiyorum. Sorularını cevaplayım.
Öncelikle kredi ile açacaksan 10 makineli bir yeri makina başı koltuk oyunlar sehpa tv (106 ekran) dahil yaklaşık 2500 liradan 25 bin lira + ilk yıl dükkan kirası kadar miktar ekleyip faizini hesaplatıp sorman lazım bankalara. ilk yıl dükkan kirasına + bağkur ve eğlence vergisine çalışırsın. Eğer hiç birikmişin yoksa en az 1 yıllık kira bedeli kredi çekmen lazım müşterinin oturması ve gelirin az çok belli olması için 1 yılın geçmesi gerekiyor. Dükkan işlek bir yerde ise, kirası yüksek olur ben 1750 kira + 300 bağkur + günlük 10 lira eğlence vergisi veriyorum + 250-300 arası elektrik gelir yani aylık dükkanın 3 bin lira civarında gideri oluyor sende ona göre düşün.
Cafeyi açmak için ne kadar bütçe gerekiyor?
Dükkanın m2'sine göre , senin alacağın makine sayısına göre, dükkan kirasına göre değişir. Yukarıda ki örneğe göre az çok hesaplarsın.
Bana getirisi ne olur?
Kimse bilemez ama ilk yıl sana pek birşey bırakmayacağını düşünerek hareket et. Dükkanın yerine, geç nüfus yoğunluğuna, dükkanın mevkisinin gelir seviyesine göre değişir.
İmza için üst kattaki ev sahipleriyle sorun yaşar mıyım?
En büyük sorun iş yapacağını düşündüğün yerin ruhsatını alabilmek zaten. Belediye'ye gidip neler istediklerini öğren. Bazı belediyeler ekstra şeyler söyleyebilir ama ben sana genelde ne istediklerini ve en çok zorlanacağın şeyleri söyleyim.
- Dükkanın yüksekliğinin 2,75'den yüksek olması.
- Dershane, okul yada herhangi bir eğitim kurumuna ve bazı belediyeler cami'lerede en az 100m mesafeden az olmamasına bakıyor.
- Apartmanın yönetim planını isterler ve yönetim planında oyun salonu olarak kullanılamaz ibaresine bakarlar varsa izin vermezler. Yeni yapılarda genelde bu ibare var biz 1 ay aramıştık dükkan.
- Oturanların yarısının bir fazlası yada hepsinin izninin yönetici defterine imza atarak onaylamaları gerekiyor. Yine yarısının bir fazlası yada hepsinin onayını alman belediyeye göre değişir.
- Birde bodrum katı varsa dükkanda ve bodrum katınıda kullanacaksan ve de apartmanda bodrum katına inen yangın merdiveni yoksa itfaiye raporunda bunu belirtir. Arada sırada kontrole gelirler bodrumda çalışan makina görürlerse ceza kesiyorlar.
Projektörün getirisi iyi olur mu?
Ben denemedim ancak vip oda yapar ses sistemi ile projeksiyon takarsan tutacağını düşünüyorum. Tabi gelenlerin gelir durumu iyiyse yap bunu yoksa boşa masraf edersin.
Çevremin olmasına gerek varmı?
Sana yardım olacak en az 1 kişi olmalı yanlız yapılacak iş değil. Ancak çevreye gerek yok.
Benim pek bilgim yok çok zorlanır mıyım?
İnternetten çok oynanan oyunları, oyun klavuzlarını falan biraz okursan zaten bu işin en kolay kısmı.
Az çok fikir verir bunlar. Ancak şunu bilki kesinlikle yanlız yapamazsın. 2-3 ay sonra bunalırsın. İşlerin iyi olursa yorgunluktan bıkarsın, ilk başlarda sakin olursada yanlızken moralman çöker bıkarsın. Heleki başlarda epey bocalarsın.
Sana aç yada açma demem. Belki kısmetinde açıktır çok iyi meblağlar kazanırsın ancak kredi ile başlamak büyük risk. Eğer kredini çevirecek miktarı kazanamazsan sana yardımcı olacak birilerini ayarladıktan sonra girmelisin bu işe.