Açık ve net olmak lazım.Bilimsel düşünmek gerekiyor.Ben ne reklam yayıncısına ne google'a ne yandexe ,aman dokunmayın cici dedirtmem ya da demem.Türkiye'de ve dünyada google arama kalite politikası(borsa hisse değeri yükseltme kalitesi) tüm dengeleri alt ediyor.Her an deprem olma korkusuyla yaşayan webmasterlar her an güncelleme korkusuyla yaşıyor.Dünyadaki web arama piyasası google'ın elindedir.O da para kazanmak için her yolu kullanıyor.Adına da güncelleme,algoritma ya da ben yaptım oldu diyor.Dalga geçer gibi panda penguen,sivrisinek gibi adlar koyuyor.
İnsanların arama yaptığı motor google bunu unutmamak lazım.Yandex bu piyasada bir yerlere gelebilmiş değil. % 1'lik aranma hacim webmasterlar için asıl kaynağın şu an yandex değil google olduğunu gösterir.5 sene içinde de % 25'e ulaşma planları olduğunu söylüyorlar.Tabi o zaman taşlar değişecektir.Şu an yandexin etkin olma şansı,kullanılma şansız azdır.Bana gelecek ziyaretçi basit mantıkla google'dan gelenin 100 de 1'i olacaktır.Bu 1, 10 olsa 20 olsa 50 olsa en çok webmasterlar sevinir.Google bizim babamızın oğlu değil.Bu sebeple yandexin asıl kaynağı webmaster değil internet kullanıcısını kendine çekmesi olacaktır.Gelip burda yandex'ci google'cı demek manasız.Webmaster kendine ziyaretçi göndereni sever.
Şu an yandex üzerinden herhangi bir planım olmasa da ilerde google'a rakip olması dileğim var.Çünkü google tekel ve bu işler tekellerden yürüdüğü sürece biz her geçen zaman daha az ekmek yiyeceğiz sitelerimizden.
Birçok ülkede tekelleşme yasaktır.Çünkü tekelleşme zorbalığı yıkımları getirir.Google'da sözde Matt Cutts denen şahsın gülen yüzünü bize gösterip,cebini doldurmaya devam ediyor.Hitler gibi vurup kırmıyor da saçma sapan politikalarla birçok webmasterı yıkıp geçiyor.Normal bir işten çıkarılan işçi ile,sitelerinden para kazanamayan webmaster arasında fark yoktur.İkisi de aç kalmaya gidiyorlardır.
Yandex arama kalitesini artırmadığı sürece çok fazla gelişemez.Ara sıra arama yapmıyor değilim bakmak açısından,çok kaliteli sonuçlar göremiyorum.Ama size şunu söyleyeyim yandexçilerden daha çok yandexin büyümesini istiyorum.Yoksa politikaları modern zorbalık olan bir arama motorunun elinde kalacağız.