Bulut Bilişim konusunda birkaç detaydan bahsetmek istiyorum.

Normal fiziksel sunucu kiralama hizmetinde herkes ihtiyaç duyduğu sistem kaynağının fazlasını ister. Çünkü sunucu üzerinde çalışan internet sitelerinin ilerde ne kadar büyüyeceğini kestiremez. Kiraladığım sunucu yada satın aldığım sunucu bana 1 sene sonra veya 6 ay sonra da yetsin ister. Bundan dolayı kullanmayacağı halde büyük kapasiteli Bellek, çok büyük kapasiteli disk satın almak ister.

İnsanların bunu istemesi doğaldır, çünkü ilerde kaynak yetersiz gelirse yeni sunucuya geçmek zorunda kalabilir, yada mevcut sunucusuna ilave disk, ilave ram yada ilave işlemci takmak isteyebilir. Tüm bunların hepsi servis kesintisi demektir. Sunucuyu kendisi satın almış ve barındıran kullanıcı için bu masraflara önceden katlanmak demektir.

Ama bulut bilişim’de bu böyle değil, siz net olarak ihtiyacınız olan kaynağı satın alıp, daha sonra yine ihtiyaçlarınız doğrultusunda bunu arttırabilirsiniz. Ve bunu yaparken üstelik servis kesintisi yapmanız bile gerekmez. Tüm işlemler sunucu bile kapanmadan birkaç tıklama ile sonuçlanmış olabilir.

Bunu paylaşma sebebim şundan kaynaklanıyor, Hedef Bulut hizmet vermeye başlayalı 1 hafta sorna 1 ay olacak, bu 3 haftalık süre içerisinde fiziksel sunucusunu Bulut’a geçiren kişilere bakınca herkesin temel kaygısı ‘ben şuanda 24gb ram sunucu kullanıyorum, 8GB bana yetecek mi?’ şeklinde oluyor. Çok basit araçlarla, mesela HTOP ile bunu söyleyen müşterimizin sunucusunda ne kaynak tüketiyor diye baktığımda 1GB ram, %3 CPU kullandığını görüyorum Herkes bu kaygısında haklı ama Bulut’a geçiş aşamasında Hedef Bulut olarak biz ücretsiz danışmanlık hizmeti sağlıyoruz. Size sunacağımız bu raporlara göre net olarak kaynak ihtiyacınızı biz size söylüyoruz. Değerlendirme yaparken sağlıklı kararlar verebilmek adına bize danışmaktan çekinmeyin diye yazmak istedim.

Güzel bir resim paylaşarak iyi çalışmalar diliyorum sizlere.