@yaramazkedicik;
*hocam türkiyede marka başvurularının nasıl suistimal edildiğinden ve amacı dışında işlere hizmet ettiğinden, düzensiz çalıştığından bahsettiğimize göre bunda hemfikiriz sanırım? Anlatımlarınızdan ben bunu anladım.
*
Bilinirlik kavramı birazda medya ile akalı size en basitinden örnek vereyim.
mesela gündelik olaylarda kullandığımız bazı markalar vardır ama bu markalar okadar beynimize yer yapmışki o markayı sanki
markanın ürün ismiymiş gibi kullanıyoruz artık.
* sarelle bir markadır (çikolatalı fındık ezmesi)
* gillette bir markadır (tıraş bıçağı)
*selpak bir markadır (kağıt mendil)
*sana yağ bir markadır (margarin)
*kalebodur (seramik yer kaplaması)
*pimapen (plastik pencere sistemi)
*orkit (hijyenik ped)
*atari bir markadır (elektronik oyun) ateri salonu diye bir kavram bile var...
*vileda bir markadır (temizlik kovası ) vs....
HABER TÜRK bu
bilindik kavramların hangisine giriyor? Bence hiç birine girmiyor. Neden çünkü haber türk değince benim aklıma sadece 1 tane kanal geliyor bu bilinirlik olmuyor sırdan bir tv kanlaı ve gazetenin ismi oluyor. 1 kanala isim verilmiş adınada haber tük denmiş. Haber türk denilince benim aklıma tv kanallarının hepsi gelmiyor mesela, yada habertürk denince benim akılma gazetelerin hepsi gelmiyor. sadece 1 adet tv ve gazete ismi geliyor oda yarın birgün batsa, silinse 2 gün sonra unutulur. Yukarıdaki markalar gibi hayatımızda yer etmez.
-sonra domain yaşı olayı; marka başvurusu 2000 tarihinde yapıldı ve jenerik bir marka başvurusu yapıldı diyelim.
com uzantısı daha önce kayıt edilmiş 1999 yılında buna marka sahibi kişi, hiçbir şekilde hak idda edemez deniyor. buraya kadar herşey doğru...
*peki domain 3 yıl sonra düştü diyelim domain otomatikmen sıfırlanacak. Bende çabaladım ettim domaini yakaladım. yarın jenerik.com.tr domaini elinde bulunduran kişi bana dava açarsa elimden
com uzantısını alır ozaman. Eeeee sonuç ne olacak peki
jenerik domain var elinde sizden önceki sahibi uzatmamış domain düşmüş siz çabalamışsınız emek sarfetmişsiniz domaini yakalamışsınız sonra elin adamı elinde marka başvurusu var diye gelsin alsın elinizden domaini

valla güzel iş oturduğun yerden 1 davayla hoop domain senin hesabında... kusura bakmayın ama bu bildiğiniz saktekarlık, gasp ve hırsızlığa girer.
neyse yaa dahada uzatmıcam biz nekadar konuşsak nekadar biyerlerimizi yırtsakta düzeni bozuk sistemin düzeleceği yok sanırım. bari beceremiyorsunuz bırakın .tr uzantılı domainleri millet napıyorsa yapsın kısa yol varken neden işi dolambaca itiyorlarsa artık...
saygılar.