@eldorado,
Önceki örneğiniz için "bence alakasız" dedim, çünkü; ilgili örnekte "Genç İnşaat" örneğini ele almışsınız ve 2 firmadan bahsetmişsiniz. Meşhur olan firma com.tr uzantısını almış ve diğer firma da com uzantısını almış. Ortada şöyle bir durum var; meşhur olan hoş görürsün ki diğerine göre daha önce kurulmuş demektir ve com uzantısını alma imkanına sahipken almamıştır. Sonradan kurulan da kendisi için en uygun olan ve boşta olanı almak zorunda olduğu için com uzantılısını almıştır. Bu yüzden ayrı bir durum ve alakasız örnektir. Haber Türk ile karşılaştırılması yanlış olur.
Marka kavramını iyi değerlendirmek lazım. Türkiye'deki sistem açıklarından dolayı kimi kimseler "com.tr" uzantıları illegal şekilde alabiliyor. Ve bu illegalliği forum içerisinde de görüyoruz. Ötesinde marka konusundaki uluslararası çalışmalar 1960'lı yılların sonunda WIPO'nun kurulması ile tek çatı altına toplanmıştır ve 1800 'lü yılları kendine baz alıp, o dönemde alınan kararların üstüne koyarak marka ve patent konularını şekillendirmişlerdir. Türkiye'de o yıllarda bu oluşumu tanımıştır ve ona uygun kanunlaşmaya gitmiştir. Nic.tr üzerinden yapılan işlemler de "Türk, Atatürk, Türkiye" vb. bazı kelimeler için yasaklama gelmiş ve özel izne dahil edilmiş. Aynı zamanda "grup, group" gibi durumlar içinde özel başvurular gerekmektedir.
İllegal yollarla yapılan marka başvuruları ve bu doğrultuda alınan alan adları bizim konumuz değildir. Asıl konumuz;
Marka tescilini her yönü ile, her alanda ve hiç bir açık bırakmayacak şekilde yaptırmış bir kurum var ortada.
Ve o kurum bu markayı varedene kadar ortada "Haber Türk" diye bir kavram yok. Bir tarafta 2000 yılında alınmış bir domain ve marka süreci var, bir tarafta ise 2011 yılında alınmış bir domain var. Yani bu konu hiçbir şekilde tartışmaya değmez. Aslolanı taklit etmek, asıllarını yaşatır. Ve 2011 yılında alınan .biz uzantılı domain sadece ama sadece aslının ününden faydalanmayı kendine amaçlamıştır. "Haber Türk" türetilmiş bir kelime grubudur. 2000 yılına kadar gündelik hayatımızda kullandığımız, ağzımız da sakız ettiğimiz bir kavram değildir.
Marka anlayışında şöyle bir durum da vardır; örneğin HP, 1939 yılında kurulmuş bir şirketmiş. Yani 73 yıllık bir firma. Bu firma marka tescili yapmasa bile bu firma için özel bir durum vardır; o da bilinirlik. Bilinir olması, önde gelen firmalardan biri olması onu doğal marka yapıyor (ilgili kanunu tam hatırlamıyorum ama böyle bir tanımlaması ve açıklaması vardı). Normalde firmanın ismi Hewlett-Packard 'tır. Kurucularının soyismidir. Ama pek kimse Hewlett-Packard demez, bilmediğinden demeyebilir ya da bildiği halde demeyebilir. Ama herkes HP der. Firmanın ismi HP değildir. Bu durumda ortaya ne çıkıyor?
Bilinirlik.
Haber Türk'te bence bilinirlik hakkına sahip markalardan biridir. HT olarak kendini varetmesini başarmıştır. E durum böyle iken her açıdan ilgili kurum haklı ve avantajlı iken bence tartışmak da yersizdir.
Ki başlık altına yazan bilgi sahibi olmayıp da fikir sahibi olan kişilerin konuşmalarındaki üslupsuzluk ve hitabet eksikliği ortamı germeye muktedirdir.
Demek adamlar o iki kelimeyi türetmese kimsenin aklına öyle bir türetme gelmez.Türkçe dersi gördün mü bilmiyorum ama git türkçe hocasına sor bakayım isim tamlaması nedir diye.Sana çeşitlerinide saysın.Yada googleye sor.
Haber Türk başlı başına jenerik sayılacak özellikte çok ama çok genel bir cümle.
Türkçe dersi görmedim, ama bana Türkçe öğretecek kişi olmadığınıza gayet eminim. Bana Türkçe dersi verecek kişinin Türkçe yazımına da özen göstermesini beklerim.
İsim Tamlaması : Aralarında
anlamca ilgi bulunan ya da sonradan ilgi kurulan, birinin diğerini
iyelik yönünden bütünlediği iki isimden oluşan kelime gruplarına isim tamlaması denir.
1- Haber ve Türk kelimeleri arasında ne gibi ilgi buldunuz?
2- Haber ve Türk kelimeleri arasında sonradan ne gibi ilgi kurdunuz?
3- Haber ve Türk kelimelerinin neresinde
iyelik eki vardır?
İyelik : Aitlik, sahiplik anlamındadır.
İyelik Ekleri :
Tekil Kişiler: Ben (-ım, -im, -um,-üm) Kitab-ım
Sen (-ın, -in, -un, -ün) Kitab-ın
O (-ı, -i, -u, -ü, -sı, -si, -su, -sü) Kitab-ı, araba-sı
Çoğul Kişiler: Biz (-ımız, -imiz, -umuz, -ümüz) Kitab-ımız
Siz (-ınız, -iniz, -unuz, -ünüz) Kitab-ınız
Onlar (-ları, -leri) Kitap-ları
Şimdi sizin gibi bir üstada sorarım isim tamlamasının tanımı ortada, şartları ortada ve siz nasıl Haber Türk türemesini isim tamlaması yaptınız, şaşarım?
Mesnetsiz bir şekilde bana ukalalık yapıyorsunuz, daha Türkçe dil bilgisi kurallarına haiz biri değil iken kalkmışsınız bana Türkçe eğitimi verme cüretini kendinizde nasıl görüyorsunuz? Herkesi kendiniz gibi bilmeyin.
Bana hitaben yazı yazarken kullandığın editör bile sana hatalarını gösteriyor ve sen kalkmışsın bana Türkçe dersi veriyorsun.
1- "türkçe" yazılmaz "Türkçe" yazılır.
2- "çeşitlerinide" yazman münasip olmaz "çeşitlerini de" şeklinde yazman gerekir. "dahi" anlamında kullandığın "-de" 'leri ayır.
3- "googleye" yazılmaz "Google 'a" yazılır. Türkçe'ye girmiş yabancı kelimeler aynen yazılır, ama sonuna gelecek ek olursa okunuşuna göre ek alır. Yani okunuş şekli "Gugıl" olduğu için sen yazarken "Gugıl 'a" diye düşünüp o şekilde yazacaksın. Ayrıca kelime sonrasında gelen ekleri tepeden tırnakla ayırırken bir boşluk bırakman münasiptir.
4- Cümle içinde kullanman gereken noktalama işaretlerini kullanmaktan yoksun birisini görüyorum karşımda. Kelimeden sonra kullandığın noktalama işareti ne olursa olsun yeni kelimeye başlarken noktalama işareti ile yeni kelime arasında bir boşluk bırakırsın.
Elbet benim yazılarımda da hatalar olabilir ama ben sizin gibi 2 satır yazı yazıp da 40 tane hata yapmıyorum. Bu kadar Türkçe dersi sana yeterli ise konumuza döneyim.
Alıntı
Haber Türk başlı başına jenerik sayılacak özellikte çok ama çok genel bir cümle.
şeklinde son derece anlamsız bir cümle daha kurmuşsunuz. 2 + 2 = 4 ise ve bu sonuç hiç bir zaman değişmez ise jenerik kelimesinin tanımı da değişmez. Dolayısı ile "jenerik sayılacak" ya da "jeneriğimsi" ya da "azıcık sıksak jenerik olacak" gibi saçma sapan ifadeler kabul görmez. Jenerik + Jenerik = Jenerik diye bir kavram da yoktur.
Ve daha neyi savunduğunun bilincinde dahi değilsin, kanaatim odur ki; konuyu bile baştan sona okumamışsın. Çünkü benim cümlemi baz alıp;
yaramazkedicik adlı üyeden alıntı:
Hürriyet değil ki genel bir kelime olsun "Haber Türk" kelime grubu. Adamlar türetmişler ve marka yapmışlar.
ona hitaben bir şeyler saçmalamışsın ama sonuç olarak ikimizde aynı şeyi söylüyoruz. Demek ki sen sırf bana muhalefet olsun ya da bana bir şekilde laf sokuşturmak için gelmişsin buraya yazıp çiziyorsun.
Ukalalık yapmak istiyorsan önce bilgi sahibi ol, kendini eğit. Birini yermek, dışlamak, hor görmek istiyorsan önce kendini eğit ve bilgi sahibi ol. O yereceğin, dışlayacağın, hor görmeye çalışacağın kişiden daha üstün niteliklere sahip ol sonra kalk laf dalaşına gir. Bundan sonraki sataşmalarını yönetime şikayet olarak ileteceğim. Konuya bilgin dahilinde katkın olacaksa buyur, ötesinde git Maxi Geyik'te eğlen.
arkadaşım habertürk diye kayıt edilmemiş.Habertürk.com diye kayıt edilmiş.Kayıt olmamasının sebebide jenerik isim olmasından yani herkezin kullanma hakkı olduğundan aynı şekilde marka kanunu okuyun.Aynı zamanda sonundaki uzantılar ayırt edici özellikte olduğundan hiçbirşey yapamazlar.Görürüz sonuçları firmanın sonuçta yazılarını ve logosunu vb şeyleri kullanılmamış.
"Haber Türk" jenerik değildir lütfen bunun ayrımına varın. Firmanın ibarelerini kullanıp kullanmamak bu şikayet konusunda en son gelinecek noktalardan biridir, bence.