Samsung çok daha üstün işlemci, ram vs.. ile telefonu piyasaya sürse de iphone ios-donanım uyumu sayesinde bu performansı aşıyor. Bunu inkar eden iphone kullanmamış demektir. Android afedersiniz or...u bir işletim sistemi, her telefon android kullanıyor. Bu yüzden tabi ki hızlı şekilde gelişiyor, bu kaçınılmaz bir sonuç ama ios sadece iphone'a özel olduğu için ve sadece iphone donanımına uygun yapıldığı için androidle karşılaştırılamaz bile(uyumlu çalışma açısından).
Özgürlük konusu elinizdeki telefondan ne beklediğinize bağlı bir durum. iphone'un kendi özellikleri-uygulamaları benim için yeterli, o yüzden telefondan memnunum. Ama zamanında jailbreak de yaptım, gayet güzel herşeye de erişebiliyorsunuz, yani bahsettiğiniz gibi özgür oluyorsunuz. Fakat işin şu kısmı var. Diyelim ki ben bir oyun yapımcısıyım ve paralı oyun satıyorum. Oyunumu tabi ki ilk olarak ios için yaparım çünkü kapalı bir sistem, para vermeden oyunumu alıp telif hakkını çiğnemek daha zor. Açık sistemde bu daha kolay. Bu yüzden apple store'da android store'a göre çok daha kaliteli app'ler mevcut. Yani özgürlük düşündüğünüz kadar da iyi birşey değil. Telefonu overclock yapsam ne olacak yapmasam ne olacak, bunları yapan adam zaten telefondan çok farklı şeyler bekliyor demektir.
iphone 4s ve 5'e gelince ise, ikisi de rezillik. ios 6 desek, bu da rezillik. Yeni hiçbir şey yok. 4s'de gitmiş kamera eklemiş yeni sürüm sunmuş. Tamam işlemci daha iyi ama ben telefonda grafik render yapmıyorum ki, iphone 4 işlemcisi gayet yeterliydi. iphone 5 daha büyük rezillik. Ekranı 1 cm uzatmış yeni telefon diye çıkarmış. Daha iyi işlemci taksan ne olacak istersen i7 işlemci sok içine ne yapacam ki o kadar işlemci gücünü. ios6'da ise facebook entegrasyonu ve panoramik resim dışında işe yarayan birşey yok. Siri desen zaten ingilizce, ingilizce bilsen bile ne mesaj yazdırabiliyorsun ne birşey yapabiliyorsun, TR'de konum bakamıyor siri. Yani tam bir rezillik, ABD'de yaşıyor olsak tamam süper de TR'de tamamen rezillik.
Şu anda 4s kullanmama rağmen iphone 4 de kullanmış biri olarak iphone 4'ün en iyi iphone olduğunu söyleyebilirim, 4s'den daha sorunsuz. iphone 5 filan hikaye.
Apple'ın sadece markayı-logoyu satma mevzusuna gelirsek de bu tamamen saçmalık. iphone 3gs'den önce iphone satışları şimdikine göre çok çok düşüktü. Adamlar 3gs'i yaptı, yani işe yarayan bir iphone yaptı ve iphone adını dünyaya duyurdu. Yani tamamen kendi yazılımları ve kendi fikirleriyle iphone'u pazarladılar, kuru lafla değil. İnsanlar arkadaşının elindeki iphone'u bir kere eline aldı, 5 dk kurcaladı, gidip iphone almaya karar verdi. iphone bu şekilde marka oldu, en azından TR'de böyle. Samsung gibi çalıntı iş yapmadı yani. En basit örneği, fotoyu zoomlamak için iki parmakla çimdik olayı apple'a ait bir olay. Adamlar fikri bulmuş, iphone'a koymuş, patentlemiş. Gidip çalarsan tabi ki tazminati ödersin, bu kadar basit.
Şu anda samsung'un tek yaptığı şey(en azından tazminat ödemeden önce öyleydi) apple'ın iphone satışlarını görüp ağzından sular akıtmak ve pazardan bir pay koparabilmek için iphone'u taklit etmek. iphone'dan esinlenilmemiş, tamamen yeni olan hiçbirşey yok. Bu kusuru da daha iyi donanımla kapatmaya çalışıyor. Fiyatları iphone'un yarısı kadarken birazcık satış yapmaya başlayınca(ilk dönemlerinde iphone'a parası yetmeyen ve akıllı telefon almak isteyenler için en iyi tercihti) fiyatları da yukarı çekmeye başladı. Şimdi son çıkan modellerinde fiyatlar kafa kafaya çünkü kendine pazardan bir pay kopardı, eskaza fanatik topladı, bunu da apple'ın fikirlerini taklit edip daha iyi donanımla kakalayarak yaptı. Zaten cezasını da buldu.
Kim ne derse desin, dokunmatik ekranlı telefon ve akıllı telefon sektörünün bugünkü halinde olmasını sağlayan sadece ve sadece apple'dır. iphone'dan önceki samsung telefonların tasarımı da, çapı da fonksiyonları da ortada.
Samsung'a düşmanmış gibi bir yazı yazmış olabilirim ya da öyle algılanabilir ama öyle değil. Keşke samsung adam gibi cihazlar üretse(apple'dan çalıntı olmayan fikirlerle) ve yeni fikirlerle, yeni tasarımlarla, yeniliklerle ortaya çıkıp apple'a rakip olsa. Telefonun hem tasarımını hem de yazılımını apple'a benzetmekle uğraşmasa da yeni şeyler sunsa, bu şekilde apple'a rakip olsa. Biz de iphone 4s-iphone5 gibi hiçbir yenilik getirmeyen abuk subuk modeller görmesek, apple'ın çıkardığı tek tip akıllı telefon modelinin kopyasını samsung ve diğer bütün telefonlarda görmesek.
Bakın nokia'ya, ne bir patent çiğnediler ne bir taklit ettiler. Kötü durumda olmalarının sebebi iphone'dan daha iyi bir fikirle gelmemiş olmaları. Samsung patent ihlalleri yapmasa nokia'dan daha kötü bir noktada olacaktı, taklit etmeye başlayana kadar hep öyle değil miydi?