Dedim ya zaten..Bu işi bilmeyen sadece geliri yüzünden yatırım yapmasın. Siz mesela aylık 2000 lira gelirli sitenizi kaça satarsınız. 20.000 veya 30.000..Ama ben bu paraya satmam..Bir siteyi alırken iyi analiz etmek lazım..Ben sizden 2000 lira aylık getirisi olan siteyi alırken sizin aylık giderinizide sorarım. Yapılan uyanıklık şurda. Aylık 2000 lira kar eden site demiyorlar. Aylık 2000 lira gelirli site diye satıyorlar. E benim şirketiminde aylık 20.000 dolar geliri var. Nasıl olacak..Kar ve gelir aynı şeyler değildir. Gelir - Gider = Kar... Siz 2000 liralık sitenizi satmayı düşünürseniz Açacağınız başlık Aylık 700 tl karı olan site diye olmalıdır veya 2000 lira gelirli site diye açtıysanız açıklama kısmınada 1300 lira gideri olduğunu yazmalısınız. Şimdiye kadar böyle yazan birini görmedim ben bu forumda. Herkes gelir gelir diye tutturmuş gidiyor. Şark kurnazlığı yapılıyor.
Şu da var sitenin aylık 2000 lira geliri olabilir ama bu geliri alana kadar yapılan yatırım vardır birde. Harcanan emek vardır. Bunlarında bir bedeli olmalı.
Bu arada yukarda yazdığım yazıda kelime hatası yaptım. gelir kelimeleri yerine kar kelimesini kullanmalıydım..Kusura bakmayın dalgınlığıma geldi.
Zamanında istanbul da müzisyenlik yapıyordum. Bir gün müşterinin biri geldi gecede nekadar alıyorsunuz dedi..Bende hatırladığım kadarıyla 100 lira demiştim.O zaman asgari ücret 400 tl falandı sanırım tam hatırlamıyorum. Bana dediki ya kardeşim biz 1 ay günde 10 saat çalışıyoruz ayda 400 alıyoruz sen 3 saat şarkı söylüyorsun 100 lira alıyorsun bu adaletmi..Bende dedimki ben 3 saat şarkı söylemiyorum 22 sene + 3 saattir şarkı söylüyorum..Harcanan emekleride göz ardı etmemek lazım. Siz 2000 lira aylık geliri olan sitenizi o hale getirebilmek için kimbilir kaç gece uykusuz kaldınız..Sizi ne kadar yıprattı. Siz bu siteyi öyle 10-20 bin liraya satarmısınız. İşi iki tarflı değerlendirmek lazım. Sitenin arkasındaki yatırımı, o siteye harcanan emeği iyi anlamak lazım. OOOO şuna bak aylık 150 dolar para kazanıyor adam 2000 lira para istiyor..Birde onu o adama sorun bakalım o parayı kazanana kadar ne kadar yıpranmış,neler harcamış..Tek taraflı bakmamak lazım..
Güzel bir noktaya değinmişsiniz ancak şöyle diyelim adam 2.000 'e sattığı siteye eğer 1.500 TL harcamış ve hala 3 $ gelirde site debeleniyorsa, demek ki projede ciddi sıkıntılar mevcut olabilir ya da uğraşan arkadaş işinin ehli değildir. Bu durumda bu siteyi alan insanın önce ki yapılan çalışmalarla sitenin performansını iyi analiz edebilme yeteneğine sahip olması gerekir.
1.500 TL harcanan bir proje ve üzerine sizin dediğiniz gibi büyük bir emek koyulmuşsa ve site bu emeklere rağmen yerinde 9 taş oynuyorsa, bu durumda siteyi alan insanın her ne kadar siteye harcama yapılmış olsada iyi değerlendirmesi gerekir.
İsterse adam sitesine 10.000 TL harcasın sitenin geliri nedir 3 $ bu durum da satıcı zarara girmiş demektir. Bunun zararı alıcıya yüklenemez çünkü site geliri ortadadır.
Yani bir Siteye 10.000 TL harcadım diye 3 $ siteyi 12.000 TL ye yada 2.000 TL ye satmanın gözüm de hükmü yoktur. Hatta bu bende site hakkında negatif bir imaj uyandırır.
Saygılarımla...
ColdSwoRD