Web sitesini olayını bilmem ama katıldığım birçok ticari konferansta çok ünlü işadamlarının söylediği bir söz vardır.Herkes ağız birliği etmişcesine aynı cümleyi kurarlar..
Bir yatırım 60 ay içinde kendi parasını çıkarıyorsa çok karlı bir yatırım yapmışsınız demektir.
Sen bir şeye 100.000 lira yatırım yaptıysan bu yatırımın karşılığını 3 ayda alamazsın..Yok böyle bir bolluk.. Adam yıllarca uğraşmış aylık 2000 lira geliri olan bir site yapmış ve bu gelir artık daimi olmuş. Bu siteyi sana 5000 lirayamı satsın.. Ha tabi 120.000 tl ye satacak halide yok..Benim web siteleri hakkındaki genel görüşüm şudur. Aylık getirisi 1 senedir sabit olan bir siteye aylık getiri *12 para ödenebilir. Bu çok makul bir ücrettir. Tabi 2 ay 2000 lira kazanıp 2 ay 200 lira kazanıyorsa bu parada verilmez. Gelirin artık kemikleşmiş olması gerekir. Ha satın alan vatandaş eskisi gibi yürütemez ve gelirleri düşürür o ayrı mesele. O satın alan vatandaşın sorunu.
Madem ticaret yapıyorsunuz herşeyi detaylı analiz etmek lazım..
Sen bir siteye 50.000 lira ödeyip aldın..Eğer bu site sana aylık 2000 lira sabit para veriyorsa sen git o siteyi satın al hiç durma..Senin 50.000 tl ne banka aylık 250 tl faiz verir.Ama sen o siteden 2000 tl kazanıyorsun..Bu iyi bir yatırımdır. Ama şu var işte..Web siteleri acaba ticari bir yatırım larak düşünülebilirmi. Yani var olan aylık karı acaba devam edebilirmi..Yoksa düşermi veya daha artarmı. Bana göre bildiğin bir sektörse artırabilirsin ama bilmediğin bir sektörse sadece aylık 2000 lira için alırsan çakılabilirsin. Bu tür riskleri olduğu için sanal yatırımları iyice analiz etmeden yapmamak gerekir.
Ama biri bana sabit 2000 lira getirecek bir işe 50.000 tl yatırım yap dese ve bu gelirin asla değişmeyeceğini bilsem hiç düşünmeden bu yatırımı yaparım. Ticaret budur. Olay sadece hiti hutu webmaster lığı ile bitmiyor.Eğer ticari anlamda analiziniz zayıfsa veya ticari zekanız yoksa aylık 10.000 lira getiren bir işin bile sizi bir yere vardırmayacağını tahmin etmek güç değil.