Ben usenet, usenext kullandım bir ay kadar. Usenet kısaca tabir etmem gerekirse file hostingleri torrentin oğlu olarak düşünürsek usenet'te bu işlerin atası dedesi diyebiliriz 1979 kadar giden bir mazisi var.
Usenet artıları ve eksileri
1) Usenet dosya indirmek için firmalardan server kiralamanız gerekir. Newzbin diye bir sitedende ücretli üyelik almalısınız. Farzedelim ip torrente girdik tükanın sahibi admin dediki dosyaları indirmek için benden sunucu almalısın, sana belli bir alan vereceğim öyle sınırsız trafikte veremem, parana göre çapın nekadarını kaldırıyorsa okadarına hükmedeceksin diyor. Sonra gülerek tekrar yanına geliyor; hey dostum unuttum sunucu alman yetmiyor üstüne içeriği indirmek için index listesinide satın almalısın. Kesin bu yola gitmiş olsaydı private torrent sahipleri usenet düştüğü duruma düşerdi diyebilirim çünkü elinizi attığınız herşey para ama şükürki öyle değil
2) Usenet'te dosya çekim hızları yavaştır. Yağni düşünürsek bir 70 gb torrent pack saniyede 50 mb indiremiceksiniz ben vps'den en yüksek hız 2 mb saniye gördüm. Sebebi çok basittir ev kullanıcıları host eder ekseri. Seebox devreye girmez. Aslında ares gibi bir olay işimdi ismi biraz değişik

bende o tongaya düştüm bir zamanlar torrentlechh kıyımında benim bir vip üyelik gitti gittim usenet aldım pişman olmuştum
Ancak zevkler ve renkler tartışılmaz usenet kullanan arkadaşlarım var. Sadece çok düşük bir server alanına 20 dolar ödemek biraz abes bir olay nedeniyle ben pek beğenmemiştim
Arzular Şelale