Merhaba arkadaşlar, dünya genelinde sanırsam en çok MySQL veritabanı kullanılıyor. Bunun nedeni MySQL’in hızlı, güvenilir ve kullanımı kolay olduğundandır. Ayrıca şunu da belirteyim Google ORACLE +MySQL kullanıyor. Bunun yanında Yahoo, Nokia, Youtube siteleri de MySQL kullanıyor. Ben de hep MySQL kullandım ve kullanmaya devam ediyorum. Yeni başlayanlar için kesinlikle MySQL öneriyorum.
Şimdi MySQL Server kurulumunun anlatımına geçelim.
Öncelikle MySQL Server indirme sayfasına gidiyoruz ve işletim sistemimize uygun olanı indiriyoruz. (
http://www.mysql.com/downloads/mysql/)
İndirme işlemi bittikten sonra kuruluma geçebiliriz.

İndirdiğimiz programı çift tıklayıp çalıştırıyoruz ve “Next” butonuna tıklıyoruz.
Resimde görüldüğü gibi kullanım sözleşmesini işaretliyoruz ve “Next” butonuna tıklıyoruz.
Burda genelde “Typical” seçeneği seçilir. Siz bütün parçaları yüklemek istiyorsanız “Complete” butonuna tıklayabilirsiniz ya da yüklemek istediklerinizi kendiniz seçmek istiyorsanız “Custom” butonuna tıklayabilirsiniz. Benim önerim “Typical” seçeneğidir.
“Install” butonuna tıklayıp kurulum işlemini başlatıyoruz.
Böyle bir ekranla karşılacaksınız. Burada “Next” butonuna tıklayın.
Kurulum bittikten sonra “Finish” butonuna tıklıyoruz. Burada dikkat etmeniz gereken yer resimdeki işaretli yer sizde de işaretli olsun. Bu sayede MySQL Instance Configuration (MySQL Durum Ayarlamaları) açılacaktır.
Burada “Next” butonuna tıklayıp ilerliyoruz.
Burada “Standart Configuration” seçeneğini seçerseniz öntanımlı ayarlar uygulanır. Ben burada “Detailed Configuration” seçeneğini seçmenizi öneriyorum. Bu sayede ayrıntılı ayarlama yapabiliriz.
1.Developer Machine : Bu seçeneği tıkladığınızda veritabanını sadece uygulama geliştirmek için kurduğunuzu o amaçla kullanacağınızı belirtiyorsunuz.Server sistemin RAM’dan tamamını değilde az miktarda kullanacağını belirtiyor.
2.Server Machine : Server uygulamalarını çalıştıracağız işlemleriniz için burası size en uygun yer.. Yapacağınız işlemlerde ortak ram kullanımı olacak.Bunun için kullanılacak işlem gücüne göre grafik ya da işlem birimleri özelleştirilmiş olarak güçlendirilebilir..Biraz daha açmak gerekirse daha fazla ekran kartı işlemcisine ya da daha fazla RAM’a gerek duyabilirsiniz.
3.Dedicated MySQL Server Machine : Bilgisayarınızın bir bölümünü sadece mysql için ayırdıysanız bu seçenek tam size göre..Bölümü tamamen kendisine kapatıp sadece veri kontrolleri için erişim sağlatıyor.(?)Burada RAM tüketimi maximum seviyededir..
Şuan benim bilgisayarımda yeterli miktarda bölüm ya da alan olmadığı için ve sadece uygulama geliştirmek için kullandığımdan 1.seçenek bana en uygun olanıdır. Size uygun olanı seçip “Next” butonuna tıklayın.
1.Multifunctional Database : Türkçe karşılığı çok fonksiyonlu veritabanı olan seçenek standart olarak kullanılır ve tercih edilir.Hem MyISAM hemde InnoDB için optimize edilmiş alanları bulunmaktadır.
2.Transactional Database Only : Sadece transaction veritabanlarının kullanımına açık olan veritabanı seçeneğidir.Buda demek oluyor ki sadece InnoDB kullanımı için ayrılmış alanımızdır.
3.Non-Transactional Database Only : Sadece transaction olmayan,ilişkisel; lokal ağda geliştirdiğimiz basit uygulamalar için kullandığımız seçenektir.(?) MyISAM için tahsis edilmiş bütünlüğe sahiptir.
Bu seçeneklerden 1.’sini tercih edeceğiz.Biz her ikisi için de çalışacağız. “Multifunctional Database” seçeneğimizi seçiyoruz ve “Next” butonuna tıklıyoruz.
Veritabanımızı nereye kurmak istiyorsanız o sürücüyü seçip ardından yan kurulum dizinini seçiyoruz.
Burada herhangi bir kurulum dizinini seçebilirsiniz. Bana sorarsanız hiç dokunmadan ilerleyin. Fakat başka dizinlere kurmak isteyenler istediği dizini seçip “Next” butununa tıklayabilirler.
Decision Support : En fazla 20 kişinin aynı anda bağlanmasına izin verir.
Online Transaction Processing : Aynı anda 500 kişinin serverde bağlantıyı kullanmaları , ağır server uygulamaları ve yüksek eşzamanlı hizmetler için kullanılmaktadır.
Manual Setting : Burada iki seçenek dahilinde bir tercih etme olanağımız olmadığı takdirde kendi kullanıcı sayımızı kendimiz belirlememiz için oluşturulmuştur.Buradan istediğimiz sayıyı girerek kullanıcı sayımızı belirleyebiliriz.
Ben ilk seçeneği işaretliyorum. Üçüncü seçeneği de işaretleyip yönetici sayısını 15′ten 5′e de düşürebilirsiniz. Bu da sizin terchinize kalmış bir alternatif.

Burada bağlanacak portu seçmelisiniz. Eğer Enable TCP / IP Networking seçeneğini aktif etmezseniz sadece local ağ tarafından bağlanılacak ve işlem görecektir.Bu sayede eğer çalışmalarınızı paylaşmak, görüntülenmesini istemiyorsanız bu seçeneği işaretlemeyin. Ama size önerim işaretlemenizdir. “Port Number” seçeneğinden bir port seçin. Bu sayede windows güvenlik duvarına port eklenecektir.
Enable Strict Mode: MySQL’e has bir çok özellik veritabanı uyumluluğu amacıyla devre dışı bırakılır. Daha doğru sorgular yazmanız ve birçok farklı nedenden dolayı tavsiye edilir.
“Enable Strict Mode” işaretini kaldırıp “Next” butonuna tıklayın.
Standart karekter kümesi kullanıyorsanız ilk seçeneği işaretleyebilirsiniz. Ama global bir çalışmanız varsa ikinci ya da üçüncü seçeneği tercih etmeniz önerilir. Benim tercihim ikinci seçenektir. Seçeneğimizi seçip “Next” butonuna tıklıyoruz.
NT tabanlı bir Windows da MySQL in bir hizmet olarak çalıştırılmasını sağlar. Bu seçenek sisteminize MySQL’i ne amaçla kurduğunuza ve sistem ayarlarınıza göre seçilmedir.
Include Bin Directory in Windows PATH : kurulum ekranında bahsedilen komut satırı komutlarının, MySQL dizinine girmeden herhangi bir dizin içinde çalıştırılmasını sağlar.
Her iki seçeneği de işaretleyip “Next” butonuna tıklıyoruz.
Şifrenizi resimdeki “New root password” ve “Confirm” alanlarına giriyorsunuz. İki alana da şifrenizi aynı girmelisiniz. Şifremizi girdikten sonra “Next” butonuna tıklıyoruz.
Burada “Execute” butonuna tıklıyoruz.
“Finish” butonuna tıklıyoruz ve kurulum işlemini bitirmiş oluyoruz.
Unutmayın; MySQL kullanıcı adınız “root”, şifrenizi kendiniz oluşturdunuz.