iguana adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Görme engellimi olalım şimdi ?
Hepimiz birer engelli adayıyız. Lütfen daha duyarlı olalım.

Smashing adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
ne yapıyorlar bir örnek ver bir açıklama yap ekranı görmeden (görme engelliden anladığım) neler yapıyorlar? neden daha iyi yapacakları bir iş varken gözün en etkili olduğu meslek neden seçilmiş?
dombalak adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
bende merak ediyorum görme engelli biri nasıl web tasarım yapabilir

özel bir tekniği falan olmalı

bende işkur eğitimlerinde eğitmenlik yaptım ama böyle bir eğitim ve şartlarıyla ilk defa karşılaştım
Protokolü ekledim inceleyebilirsiniz.

Alıntı
PROJENİN ADI

GÖRME ENGELLİLER İÇİN WEB TASARIM PROJESİ



PROJENİN AMACI

Engellilerin internet tabanlı (web tasarımı, web sayfalarının ekran okuyucu sesli programlarla rahat şekilde kullanımını sağlayıcı düzenlemeler ve hosting hizmetleri) konularında mesleki eğitimler alarak bu alanlarda istihdam edilmelerine zemin hazırlamak, işyerlerinde yada evlerinde bilgisayarla internet üzerinden tüm işlerini kolayca yapabilmelerini sağlamak.



PROJENİN KONUSU

Engellilere web tasarımcılığı, web sayfalarının görme engelli kullanıcılarca erişilebilirliğinin sağlanması ve hosting hizmetlerinin yürütülmesi konularını kapsayan eğitimlerin verilmesi.



PROJENİN UYGULANACAĞI YER (İl / İlçe / Semt)

Ankara/ Çankaya/Kızılay



PROJEYİ YÜRÜTECEK KİŞİ / KURUM / KURULUŞLAR

Evrensel Görme Özürlüler Derneği Genel Merkezi



İŞBİRLİĞİ YAPILAN VE YAPILACAK OLAN KURUM VE KURULUŞLAR

Türkiye İş Kurumu Ankara İl Müdürlüğü



PROJENİN BAŞLAMA TARİHİ : Eylül 2012



PROJENİN SÜRESİ : 3,5 ay



İSTİHDAMA KATKISI : Günümüzde internet tabanlı hizmetler, web tasarımı, hosting hizmetleri önemli bir sektör oluşturmuştur. Ülkemizde yaşayan engelliler de bu sektör içerisinde yer alarak, bu alanda alternatif istihdam olanaklarının geliştirilmesi mümkündür. Gerçekleştirilmesi amaçlanan kursumuzla görme engellilerin web tasarımcılığı ve hosting hizmetleri gibi alanlarda gelir getirici faaliyetler yürütmesi sağlanacaktır.



YARARLANACAK OLAN ÖZÜRLÜ VE/VEYA ESKİ HÜKÜMLÜ SAYISI VE KATILIMCILARIN NİTELİKLERİ:

1-Katılımcı Sayısı: Toplam 10 Özürlü

(Her bir gruba haftada 5 gün, günde 5 ders saati, haftada 25 saat zorunlu eğitim verilmek şartıyla, 5’er kişinin katılacağı gruplar, her dönemde hafta içi iki ayrı grup ve her bir katılımcıya 72 gün, 360 saat toplam zorunlu eğitimin verileceği 1 dönem üzerinden, toplam 2 ayrı grup olarak)

2-Katılımcıların Nitelikleri: En az ilkokul mezunu, 16 yaşını tamamlamış, özürlü olduğunu belgelemek, bilgisayar sertifikalı/bilgisayarı yeterli düzeyde kullanmasını bilen



PROJE ÖZETİ



Ülkemizde engelli bireylerin istihdam edildiği sahalar ne yazıkki belirli alanlarla sınırlı bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar göstermektedir ki, engelli bireyler de durumlarına uygun yeterli bir eğitimi almaları halinde engeli bulunmayan bireyler kadar üretken olabilmektedir. Engelli istihdamına bu açıdan yaklaşıldığında, yeni istihdam sahalarının oluşturularak engellilerin de üretken olmalarının sağlanması adına, günümüz dünyasında geçerliliği olan yeni alanlarda engelli istihdamının desteklenmesi gereği belirmektedir.



Günümüzde internet tabanlı hizmetler, ekonomik, sosyal ve kültürel boyutları ile insan hayatının her kademesine yerleşen çok canlı bir sektörü oluşturmuş bulunmaktadır. İnternet tabanlı hizmetler, bireysel ve kurumsal reklam ve tanıtım, sanat, kültür, sağlık, spor, tatil vb çok farklı alanlarda global düzeyde bir etkinliğe sahiptir. Kişi, kurum ve kuruluşlar için web sayfalarının tasarımını yapan web tasarım ofisleri ve hosting hizmetleri bu alanda önemli bir istihdam sahası oluşturmuştur.



Çoğu kamu kurum ve kuruluşları dahil, ekonomik, sosyal ve kültürel amaçlarla faaliyet gösteren kuruluşlarca oluşturulan web sayfaları genellikle, ekran okuyucu sesli programları kullanan görme engellilerin bu sayfalara erişimini kısıtlayıcı grafik tabanlı, görsel ve işitsel içeriğe sahip şekilde geliştirilmektedir. Halbuki web sayfaları göze hitap eden özellikleri de korunarak, gerçekleştirilecek basit düzenlemelerle aynı zamanda görme engelli kullanıcılar için de erişilebilir olabilecektir. Web tasarım anlayışının görme engeli kullanıcılar da dikkate alınarak yeniden geliştirilmesi ve görme engelli kullanıcıların konuyla ilgili gerekli eğitimi alması ile birlikte, ülkemizdeki yüzbinlerce görme engelli kullanıcının da giderek büyüyen ekonomik bir değer olan bu sektörün içinde yer alabilmesi mümkün olacaktır.



Derneğimizce gerçekleştirilmesi amaçlanan proje ile web sayfalarının görme engelli kullanıcıların erişimine uygunluğunu sağlamak içimn, grafik tabanlı tasarım anlayışı yerine HTML formatında metin tabanlı olarak yapılandırılması konularında mesleki eğitim verilecektir. Mesleki eğitimlere katılacak görme engelli kursiyerler, yeni oluşturulacak web sayfalarının görme engelli kullanımına uygunluğunun sağlanması ve mevcut sayfaların yeniden yapılandırılması konularında yeterlilik kazanacaktır.



Proje kapsamında verilecek mesleki eğitimlerle görme engellilerin web tasarımı ile web sayfası oluşturma ve web sayfalarının yeniden dizaynı, hosting hizmeti verilmesi gibi alanlarda alternatif istihdam olanaklarına sahip olması hedeflenmektedir. Mesleki eğitimlerini tamamlayan kursiyerlerce, kendi web sayfalarının oluşturulması, kurum ve kuruluşlar için web sayfalarının tasarlanması, evde veya işyerlerinde hosting hizmetlerinin sunulması ile alternatif istihdam olanakları sağlanacaktır.



Jaws, Window-eyes gibi ekran okuyucu programlarla web tabanlı uygulamalar konusunda uzman bir eğiticiden gerekli eğitimleri alan kursiyerler, Frontpage gibi programlar yardımıyla HTML formatında web sayfaları oluşturabilecek, web sayfalarının ekran okuyucu programlarca rahat erişimini sağlayıcı düzenlemeleri gerçekleştirebilecek, web tasarım ofisleri veya kendi evlerinde konuyla ilgili hizmetler verebilecek ve hosting hizmeti yürüterek gelir elde edici çalışmalarda bulunabilecektir.



Toplam 360 saatlik eğitimlerin web işlemleri bölümünde kursiyerlere, web tanımı ve alan bilgisi, bir web sayfasında nelerin yer alacağının belirtilmesi ve nesnelerin konuluş biçimi, http ve FTP Protokolleri arasındaki farklar, bağlantı şekilleri, bağlanma için kullanılan programlar bilgisi, Anasayfa ve alt sayfa oluşturma, linkler oluşturma, Not Defteri vasıtasıyla HTML kod yazımı, web sayfasına sayaç koyma ve takibini yapma, TTP aracılığıyla karşıya dosya yüklemek (upload) konularında ve bilgisayar destek bölümünde ise genel bilgisayar bilgileri aktarılacaktır.

S_HA_DO_W adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
arkadaşlar görme engelli denildiği zaman direk aklınıza %100 görmeyen gelmesin.
bende işkur kursunda eğitmenlik yaptım.
görme engellilere bilgisayar işletmenliği kursu verdim.
bu kurslara katılımda görme engeli derecesi devreye giriyor.
%40 ve üzeri görme engeliniz varsa bu kurslara katılabilirsiniz.
%40 ve üzeri görme engeli olupta bu kurslar sayesinde çok güzel yerlere gelen insanlar var.

%40 - %50 - %60 - %70 gibi derecelerde görme engeli olupta normal gören insandan ayırt edilemeyecek kadar iyi olan kişiler var.
Açıklamanız için teşekkür ederim.