Lütfen sıkılmadan okuyun tamanını.
Dikkat ederseniz alt limiti bilmeyip 5 TL ücretli logo konusu açanlar var.
10 TL olduğunu öğrenince güncelliyor yani bu değildir serbest piyasa.
Bu işte biz ham madde kullanmıyoruz yani bir ürünü alıp üstüne kar koyup satmıyoruz dolasıyla biri 25 TL ye aldığı malı 30 dan satıyor birisi sürüm yaparım deyip 27 TL den veriyor bu serbest piyasadır ama bizim işte çok fazla böyle olmuyor.

Şimdi öncelikle gerçekten kurumsal olan bir firma bu arkadaşlarla çalışmaz çünkü iyi bir tasarımcısının grafik programını açması dahi bu fiyatların çok çok üstünde olduğunu biliyor ama bir web sitesi için adı logo işte olsun denilip 10 TL tercih ediliyor.

Yani biraz arz talep meselesi ama bunun önüne şöyle geçilmeli bence burada her yaştan ve grafikerim diye geçinip dolaşan insan sayısı çok fazla bkz. grafikerler listesi konusuna.
Şimdi burada insanlar elma ile armutu ayıramaz hale gelmiş bu sebeple biz darbe alıyoruz müşteriler haklı olarak konu açıp 20 TL limitim var hem logo hemde kartvizit tasarımı istiyorum diyebiliyor. Der tabi o konuda işe talip olan kişiler benim gözümde amatör kişilerdir. Bu işi profesyonel anlamda yapan kişiler o fiyatalara bu işlerin yapılmayacağını bilir dolasıyla konuya cevap bile yazmaz konuyu açan şahıs doğal olarak bu fiyata kimse yapmıyor demek ki limit yükseltmek gerekir diyecek ve çıta yükselecek.

Kendini profesyonel ilan eden ama amatör olan kişiler yeterki 5 kuruş para olsun hemen çörekleniyor konuya dolasıyla müşteri alacağını alabiliyor o fiyata ama kötü ama iyi.

Kısacası burada alt tabaka grafiker ve müşteri var
aynı şekilde üst tabaka grafiker ve müşteri var biz bu tabakayı ortadan kaldırmalıyız.

Nasıl ? Limitlerin yükseltilmesi ve müşterilerin bilinçlenmesi gerekiyor.
Sonuç ? Bütün müşteriler bilinçlendiği zaman amatör kişilere iş vermez en azından bu kadar vermez(tabi ki onlarda iş yapacak ama bir işi öğrenmeden o işten ekmek yemeyi beklemek bu işi yapanlara saygısızlıktır!) kendilerini geliştirmek için yarışmalara katılabilir kafamı çeviriyorum her gün yeni portföy konusu açılıyor çalışmalara bakıyorum yarısı vasat ve kendini rafineri'de çalışıyor ilan edecek neredeyse.

Sonuç ?
Gerçekten ister istemez bu işi profesyonel anlamda yapan insanlarda mecburen biraz bile olsa kotasını düşürüp ucuz iş almak zorunda kalıyor. Bu tamamen ekonomik sebeplerden ötürü. Ama biz gelin şöyle yapalım amatör arkadaşlar işi tam öğrenmeden ekmek yemeyi ummasın bu işe uzun yıllarını vermiş kişilerde hakkını alabilsin.
Ben grafikerim diyebilen kişi en az 1 tane vektörel program bilmek ZORUNDADIR!
Vektörelin v sini bileyip her konusuna vektöreldir yazanlara gülüyoruz.
Photoshop kullanmayı bilen ve kendini grafiker olarak ilan eden kişilere gülüyoruz.
Bir grafikerin tek programının photoshop olduğunu sananlara gülüyoruz.
Photoshop ile kurumsal kimlik çalışması hazırlayanlara gülüyoruz.
Mockup kullanıp elin salatalığı ile salata yapanlara gülüyoruz.
Kısacası daha çok yazılacak şey var ama bu limitlerin yükseltilip müşterilerinde bilinçlenmesi gerekiyor ve en önemlisi amatör arkadaşların bu işten ekmek yiyemeyeceklerini iyi bilmeleri gerek.
Bir çocuk bile önce doğuyor kolay mı büyüyor ?
Emeklemeyi öğrenmeden koşan bir çocuk gördünüz mü ?
Okuduğunuz için teşekkürler.
Not: Hızlı yazdım tekrar okumaya fırsat bulamadım imla sıkıntısı olabilir.