Bende ilk başlarda çok yadırgıyordum bu durumu 10 liraya logo mu olur diye ama fark ettim ki yüzeysel olarak photoshop bilgisine sahip insanlardan (grafiker demiyorum) kaynaklanıyor bu durum, sebebi ise genel bilgi eksikliği ve muhtemelen 10 dk. lık bir çalışmanın sonucu istediği el emeği göz nurunun karşılığı. Bir çoğuna logonun anlamını ve ne işe yaradığını sorsak tam anlamıyla cevap veremeyeceklerinden eminim. İşin komik tarafı ise + 5 lira ile kurum kimliği tasarımın yapılması yine muhtemelen bir çok arkadaş kurum kimliğini 5 çalışmadan oluşan sol üstte amblemin yer aldığı sağ üst bölümde ise iletişim bilgilerinin yer aldığı evraklar sanıyorlar ve bu tasarımları photoshop'ta sonlandırıp eps formatta (photoshop'ta eps kaydetmeniz .jpg olarak kaydetmenizden farksız bir durum) matbaaya gönderiyorlar hemde RGB çalışma olarak, bu durum baskı bilgilerinin de olmadığını gösteriyor sanırım logoları çizerken ilham aldıkları hayal güçlerindeki oluşan matbaa kalıbı da HP Deskjet yazıcıların böyle 40 50 kat büyük olanıdır, üstelik punto ne işe yarar ne amaçla kullanılır bunları da bilmeden. Birde 2 güne bir kampanya yapmaları yok mu şok fiyat, bitti gidiyor, aldın aldın, kaçırırsan yanarsın gibi, birde ilk gelen 5 kişiye referans amaçlı çizerim, ederim var bence buda yanlış senin ücretsiz olarak yaptığın bir işe neden başka biri para vererek yaptırsın ki ? Ona da ücretsiz olarak yap nede olsa referans olarak geri dönecektir, yeni başlayan arkadaşlara tavsiyem böyle şeylerle uğraşmayın benim gözümde thread kirliliğinden başka bir şey değil, ha müşterilerinize sunabilecek bir çalışmanız yoksa bir fikir üzerine serbest çalışın amaç müşteriye tasarım çizginizi ve tarzınızı göstermekse bundan daha iyi bir çalışma şekli yoktur bence, sonuçta çalışmaya karışan bir müşteri yok ortada, başından sonuna kadar sizden güç alan bir tasarım olur, bu durumda işin para edip etmeyeceğini zaten ortaya koyar.

Geleyim arayüz tasarımcılarına, ucuza giden bir çok işe baktım göz gezdirdim nedense sadece tek bir drafttan oluşuyor alt sayfa nedir ne işe yarar yada yapanlar ne diye uğraşıyor da yapıyor mantığı yok. Web 2.0 denilince akıllarına gelen ilk şey üzeri parlak butonlar, iconlar biriside açıp okumuş mudur bilmem web 2.0 ne için ortaya atıldı yapılmasında ve uygulanmasında hedeflenen amaç neydi, kullanıcılar açısından ne tür kolaylıklar sağlıyordu, dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdi. Bildikleri bilgi birikimi ise şundan oluşmakta r10 platformunda genel olarak satılan, tutulan siteler üzerindeki genel wireframe mantığı video sitesi taslağı (100 px X 100 px thumbları döşe gitsin), arkadaşlık sitesi taslağı (sol tarafa güzel bir kız, yanına hemen bir buton içeride sevişiyorlar ne duruyon gelsene) kurumsal site (solda logo ve 4 buton eşliğinde slogan, güven özveri tecrübe,ler)

Kısacası bunların tamamı amatörlükten kaynaklanıyor bir arkadaşımızın dediği gibi ucuz etin yahnisi olmaz, güzel söylemiş atalarımız istedikleri kadar fiyatları düşürsünler çünkü onlarında kendi aralarında bir taban fiyatı olacaktır en fazla bedavaya yaparlar ki yapıyorlar da. Bir yerden sonra profesyonelleşmeye mahkumlar yada bu şekilde akbillerini doldururlar, diğerleri ise bir araba yada ev alabilmek için yatırım hazırlığı içindeyken.

Bana göre r10 piyasayı düşürüyor sebebi r10 değil, sebebi birilerinin geçip de şu kadar paraya iş yapıyorum diyerek konu açması sonra işi eline yüzüne bulaştırması, bu durum zamanla dışarıdan bakan birinin, r10da iş yapanlara ön yargı ile yaklaşmasına neden olacak, 1 lirada olsa 1000 lirada olsa grafikerlerin bu tarz konu açmasını yasaklayın eklesinler çalışmalarını, çalışma yaptıracak adam zaten arar bulur bir şekilde, ihtiyacı olan zaten konusunu açıyor konu açan adamda sapık fiyatlar veriyorsa bir limit konulur yada sadece ö.m. yolu ile millet fiyat teklifini geçer.