Bulut konusunda anlatılabilecek çok konu var, fakat kabaca gerçek bir bulut herşeyi yedekli olarak tasarlanmış bir donanım yatırımı üzerinde güçlü ve kaliteli bir sanallaştırma sistemi ile birlikte tüm bu yapıları yönetecek mantıklı bir otomasyon sistemidir.

Alt yapı olarak Disk sistemi bir kaç arkadaşın da ilettiği gibi en önemli konudur ve asla ama asla ucuza kaçan bir hostingcinin ATX sunuculara disk doldurup her gece yedek alıyoruz diyerek yapacağı bir yapı olamaz.

Cpu - RAM konusunda hata olursa diye düşünmeyeceğiniz bir donanım gerekir.

Donanımlar Disk sistemleri ile yedekli NETWORK üzerinden bağlanmalıdır. Genelde 10 Gbit veya Fiber ile bağlamanız gerekir.

Ben SadeceHosting alt yapısında her bir kabinde 180 Disk olan 4 Adet EMC storage ile Disk sistemi kurdum. Buna ek olarak DELL EQUALOGIC storage ailesinden de 120 disklik yedek sistemi organize ettim. Bu yapıda 200 disk'in tamamı sadece ve sadece ANLIK yedek almak üzerine çalışmaktadır. Yani 180 disk bulunan tüm kabin devrilse, diğer kabindeki sistemler işi kaldığı yerden devam ettirebilmektedir.

Server kısmı yani compute kısmı ise bambaşka bir konudur, fakat çözümü daha kolaydır. Bu açıdan bakarsanız yedekli server ailesi yeterlidir. DELL Blade öneririm bu konuda.

Network tarafında ise tüm DELL SERVERları en az 2 farklı network kablosu ve STORAGE erişimi ile bağlamanız gerekir ki, kablo arızası, switch arızası gibi sorunlardan sistem durmamalıdır.

Bu yapının üzerinde ise kaliteli sanallaştırma platformu gerekiyor, bu alanda en büyük marka VMWARE. Her ne kadar linux uzmanı olsak, bu konuda çok detaylı işler yapsakta SadeceHosting için VMWARE tarafından onaylanmış 2-3 TÜRK Şirketinden biri yapmamız gerekmektedir. Buna ek olarak biz çok fanatik bir OPENSTACK ve CLOUDSTACK kullanıcısıyızdır ki ucuz maliyeti sayesinde bu konuda da servis üretebilmekteyiz. Bulut sistem kullanmak yada satmak isteyenlere OPEnsTACK'i incelemelerini öneririm.

Bu yapıların tamamının üzerinde ise şirket sistem yöneticilerinin tüm yapıya el sürmeden hakim olacakları bir operasyon yazılımı gerekmektedir. Bu konuda biz yazılımları kendimiz geliştirmeyi tercih ettik.

Bu yazılımlar ile bir müşterimiz 9 usd ödeyerek 1 gbyte bellekli bulut server satın alabilir, bunu dilediği gibi arttırıp azaltarak kullanabilir, dilediği gibi formatlayabilir olmuştur...

Bu arada bulut tarafında network gerçekten dertli ve önemli bir nokta, sunuculara gelecek saldırı, trafik hesapları, limit takipleri ve bunların tamamının farklı router-switch ve serverlar üzerinde dolandığını düşünürseniz ciddi önemli başka bir noktadır.

Bulut server satışı konusunda merak ettiğiniz sorular veya bu konudaki takıldığınız noktalar için bana ulaşabilirsiniz.