Cloud tercih etme sebeplerinden biri insanların %100 uptime vermesi olacaktır kimisi veriyor.
Sağlanan cloud hizmetinde %100 uptime garantisi verilebilecek mi network kaynaklı sorunlarda kesinti yaşamaması sağlanabilecek mi burası önemli
Performans konusunda ne kadar test aşamasında olsa da kullandığım cloud performansı beni fazla tatmin etmedi.
Veri güvenliği için şuan bir çok seçenek mevcut raid 1 , raid 10 ve yedekleme gibi.
Cloud %100 uptime sağlanmadıkça + bir avantaj göremedim.
Cloud hizmetiniz aktif olunca denemekten mutluluk duyarım .
cloud fiyatları uygun olursa tercih sebebi olabilir fakat böyle bir yatırımın fiyatı aşağıdan satılması pek mantıklı gelmiyor.
Bulut VDS Hizmetini sağlayan kişilerden biri biziz. Farkını yazayım. Öncelikle Bulut VDS için (asıl adı clouddur) storage altyapısı kesinlikle gerekli. 2. Olarak sistemde ihtiyaç fazlası en azından 1 tane fiziksel makine olmalı ki diğerleri arızalanınca devreye girsin. Peki avantajlar;
1- Yüksek kapasitede i/o kullanımına storage olduğu için müsaittir.
2- Raidler basit raid kartı yerine controllerlar üzerinden yapılır. (Bazı firmalar çift controller almayarak bu işlemi riske sokabilselerde örneğin biz çift controller kullanıyoruz.)
3- Disk yanması durumunda dahi veri kısmında sorun olmayacağından sistem çalışır
4- Fiziksel bir makinede arıza meydana gelirse vmotion özelliği ile bu vdsler diğer makinelere paylaştırılır eğer paylaştırılamıyor ve yedekte standby konumda bir makine varsa o otomatik aktif olup vdsleri üstüne alır. Ve siz sadece birkaç sn bir kesinti yaşarsınız.
5- Bir makinede yük olduğunda sistem vdsleri otomatik diğer makinelere dağıtarak o makinedeki kasma sıkışma durumunu engeller.
Dezavantajlarını sorarsanız;
1- Özellikle biz yüksek performans ve güvenlik nedeniyle raid 10 kullandığımız için disk alanı sıkıntısı
2- Fazla cihaz çalışmasından dolayı elektrik maaliyeti problemi
3- Chazların arasındaki lokal trafiğin normalden daha yüksek network maaliyeti yapması.
4 Cloudda kullanılan cihazların maaliyetlerinin çok yüksek olması
yaklaşık 6senedir sanallaştırma sektöründeki biri olarak dezavantajların sadece maaliyetlerle kısıtlı olduğunu görmek beni mutlu ediyor.
Cloud kötüdür fark yoktur diyenler olabilir. Bunlar clouda bütçesi yetmediği için normal vds ve vpslerini satmak isteyen satıcılardan başkası değildir benim gözümde. Ha tabi günümüzde birçok firma cloud diye normal vds de satıyor. Buda insanların bazınlarında cloud performanssız etkisi bırakıyor. Yalancılara kanmak yerine düzgün bir yerden cloud vds alırsanız performans sizi mutlu eder. Açıkçası bizde i5 ve i7 fiziksel makinelerden geçen müşteriler bile performansdan çok memnunken cloud performanssızdır fark yoktur yazılıarını gülünç buluyorum.