Konu
Makale Alırken Ve Yazarken Dikkat!
06-09-2012, 03:31:07
CtrL
Merhabalar,
Son zamanlarda
https://www.r10.net/makale-alimi-amp-...ale-yazarlari/
bölümünde '
'Yazar
'' sıfatıyla makale satışı yapan arkadaşlar bayağı çoğaldı. Bende bu bölümde satış yapıyorum; fakat profesyonel anlamda Türkçe kullandığımı iddia etmiyorum, benim de hatalarım olabilir.
Gerçek ve yararlı bir makale almış olmak için ve yazarınızın kalitesini ölçmek için şu maddelere dikkat edebilirsiniz:
-)
Türkçe karakter özeni ve kelime seçimi dikkatli olmalı. Noktaya, virgüle dikkat etmeden yazım yapıyor, ''yazıorum, yazrız.'' gibi tarz kullanıyorsa o kişiden uzak durun. İmlâ ve noktalamaya dikkat edemese dahi Türkçeyi düzgün kullanmalı. ''Ve'' bağlacını kullanırken veya ''V'' harfinin geçtiği yerlerde, yabancı harf olan ''w'' harfini kullanıyorsa o kişiden de uzak durmalısınız.
-)
Anlamsız anlamsız, cümlenin olmadık yerlerine virgül yerleştiren insanlardan kaçının. Bunu, rahatlıkla anlayabilirsiniz.
Örneğin:
''Yarın okula, gideceğiz.'' Cümlesinde virgül anlamsız kullanılmıştır. Virgüle kadar okuyup, yarım nefes aldığımızda eğer anlamlı bir cümle çıkmıyorsa o kullanım yanlıştır.
-)
İkilemler arasına: ''Kırmızı kırmızı, al al, masum masum vb.'' virgül koyan insanlardan kaçının. İkilemler arasına asla virgül yerleştirilmez. Okuduğunuzda cümlede de anlam olmadığını göreceksiniz.
-)
De, da kullanımı. Bu hataya bende çok düşerim ama Türkçe'de; ''Dahi'' anlamına gelen ''De, da'' bağlaçları ayrı yazılır.
-)
Türkçe'de, noktalama işaretlerinden sonra bir boşluk bırakılarak devam edilir. Eğer makale yazarı: ''Uygun fiyatlara makalelerinizi yazıyorum.Her türlü konuda yazım yaparız.'' örneğinde olduğu gibi noktalama işaretlerinin sonunda boşluk bırakmıyorsa, o yazarı da eleyin.
-)
Türkçe'de soru ekleri her daim ayrı yazılır. ''Geldin mi? Gittin mi? Özel mesaj atabilir misiniz?'' Bu da en fazla yapılan hatalardan bir tanesidir. ''Mı, mi, mu, mü.'' ve bu seslerden türeyen soru ekleride ayrı olarak yazılır.
-)
Kesme işaretini (') yerli yersiz kullanan yazarlardan da kaçınmalısınız. Kesme işareti; özel isimlere getirilen ekleri ayırmaya yararken, günümüzde bakıyoruz ki: ''Özel isimler'e'' derken bile normal sözcüklerde kullanan arkadaşlar oluyor.
-)
Türkçe'de; nokta, ünlem, soru işareti gibi noktalamalardan sonra kesinlikle büyük harfle başlanır. Noktalama işaretlerinden sonra büyük harf ile devam etmeyen arkadaşlardan uzak durun.
-)
Üstte dediğim gibi noktalama işaretlerinden sonra bir boşluk bırakılır. Noktalama işaretlerinden önce veya hem önce hem sonra boşluk bırakan arkadaşlardan kaçının.
-)
Makale yazdıracağınız kişinin geçmiş mesajlarını bir kontrol edin. Eğer sadece konuya özgün düzgün yazdıysa ve diğer mesajlarında kurallara dikkat etmesiyle konusu alıntı olabilir, dikkat!
-)
Kelimeleri düzgün kullanmayan, ''Nerede?'' yerine; ''nerde'', ''Ne yapıyorsun?'' yerine; ''Napıyosun'', ''Ne haber?'' yerine; ''Naber'' kullanan arkadaşları da tercih etmeniz sizin açınızdan sorun olabilir.
-)
Türkçe'de, sadece özel isimlerde ve noktalama işaretlerinden sonra büyük harf ile başlanır. Bunun dışında başlık yazarken de bütün kelimelerin baş harfleri büyük kullanılabilir; fakat yazının tamamında sözcüklerin baş harflerini büyük kullanamazsınız.
Konuyu, alıcılara hitap eder bir şekilde oluşturdum. Makale yazarı veya günlük hayatında Türkçe kullanımına dikkat etmeye çalışan arkadaşlar, bu bilgileri; ''Yapmalısınız, yazmalısınız, yapmamalısınız.'' şeklinde algılayarak yazılarına düzen verebilirler.
Konum yanlış anlaşılması. Açılan makale isteklerinde ''İmlâ ve noktalamaya uygun olsun, güzel Türkçe yazabilsin.'' gibi tabirlerin açıklamasını yaptım.
Yukarıda dediğim gibi bende tam anlamıyla dikkat edemiyor olabilirim ama Türkçe karakter kullanmaktan ve imlâdan asla kaçınmam.
- Makale, zaman geçtikçe genişletilebilir.
İyi forumlar.
Makale Alımı & Satışı - Makale Yazarları
bölümü için özgün olarak hazırlanmıştır.
r10.net
dışında yayımlarken lütfen kaynak belirtin.
06.09.2012 -
Kayitsiz
.