Konu dışı :
Herkes faizin haram olduğunu söylüyor peki ama neden ? Kur'an-ı tam olarak okuduğum söylenemez, gerçekten var mı böyle bir ayet ?
Faiz nedir ? Faiz, paranızı bankaya kiraya vermektir. Banka sizin paranızı başkalarına verir, alan kişiler o parayla iş çevirir, ev alır, araba alır. Siz ise aylık olarak paranızın kirasını alırsınız.
Peki ev almak nedir ? Ev alınca evi kiraya vereceksiniz. Bu durumda aylık yine paranızın kirasını alacaksınız. Aradaki fark nedir bilir misiniz ? Aradaki fark ev aldığınızda kimse aldığınız kiranın haram olduğunu düşünmez. Kiracı o parayı ödemeyecek hale geldiğinde onu evden (gerekirse polis zoruyla) atıyorsunuz. Banka ise parasını alamayınca haciz gönderiyor.
Ev ile faiz arasındaki önemli tek nokta (!), ev aldığınızda değeri artabilir, düşebilir. Ancak istediğiniz an evi satamayabilirsiniz. İnsanlık halidir kaza olur, hastalanan olur, ölüm olur acil para gerekir. Bu durumda bankadaki nakitiniz iş görür ama eviniz o kadar da iş görmez.
Faiz haram deniliyorsa bana ev kiralamayla arasındaki farkı lütfen "Kur'an-ı Kerim" den örneklerle anlatınız.
Konuya dönecek olursak, bence eğer kendinize güvenerek yapabileceğiniz bir iş kuramıyor - bulamıyor iseniz bankaya yatırmak en mantıklı yatırımdır.
Değerli hocam : açıklamanız çok mantıklı görünüyor... ama tek açılı geldi bana.
günlük yaşamdaki yüzlerce mantıksızlık arasından işimize geleni mantıklı kılmak en kolayı.
Soruyu cevaplamak için ilahiyat okumak yüksek lisans yapmak vs gerekmez bunlar bir miktar başarıyı arttırır. ama biraz kelime anlamı bilmek işe yarar gibi görünüyor. Faiz haram demek Tefecilik yasak demektir. Haram=yasak... TC yasalarına göre haram falan değil ama siz bir evren içerisindesiniz bu yasalara göre yasak olanı yaptığınızda kendi kendinize cezasını bulursunuz. kur-an dünyanın kullanım rehberidir. Hesaplayamadığınız şeylerde hesaplanmıştır. bunda mantık hatası arayıp kaşınmak zaten küstahlık olur. Zaten konumuz bu değil konuya dönelim ben mantık yürütmeye çalışıyorum.
Faiz bana göre tefecilik benzeri hatta bunun yasal görünenidir.
Tefecilik ile ilgili bolca delil bulabilirsiniz.
Alıntı
2.275.Tefecilikle para yiyenler, şeytanın çarptığı kimse gibi ayağa kalkarlar. Bu, onların, "Tefecilik alışveriş gibidir," demelerinden ötürüdür. Halbuki ALLAH alışverişi helal, tefeciliği ise haram kıldı. Kime Rabbinden bir öğüt gelir de vazgeçerse, geçmişte kazandıklarını tutabilir; işi de ALLAH'a kalmıştır. Devam edenler ise cehennem halkıdır ve orada sürekli kalırlar.
2.278. Ey inananlar, gerçekten inanıyorsanız ALLAH'ı dinleyin ve her çeşit tefecilik kalıntısını terk edin.
4.161. Men edildikleri halde tefecilik yapmalarından ve halkın parasını haksızlıkla yemelerinden ötürü... Onların inkarcılarına acıklı bir azap hazırladık.
30.39. Halkın malları içinde artması için verdiğiniz tefecilik parası ALLAH'ın yanında artmaz. Ancak, ALLAH'ın rızasını dileyerek verdiğiniz bir zekata gelince, onu verenler yatırımlarını katlarlar.
asla dediğim kesin doğru diyemem burada mesaj yazan herkes insan gördüğümüz gibi.
Ben şu açıdan bakıyorum da elimizdeki banknotlar değeri devamlı düşen şeyler bankadaki altının karşılığı dense de emin olamıyorum. Faiz ile kimse kolay kolay kara geçemez zaten geçinemez faize verdiğiniz para enflasyon zımbırtısı ile kaybolup gidecek siz sadece elinizdeki paranın değerince yemiş olacaksınız buda kar falan etmiyor.
Faizi ile para çekecek insan kendince aç kalmıştır yada bir iş yapması gerekiyordur yapamıyordur bunun için faiz çeker ve borçlu olmanın psikolojiside işin içinde olarak büyük risk alır. evini ailesini zor duruma sokabilir. bu başka bir kötü yanı
faizi ödeyemediklerinde fazlası ile geri alınır sokağa düşebilirler.
karşılaştırma yaparsak ev kiralayan kişi evden çıkarılır ama tek borcu kira bedelidir. faizde ise artış devam eder ivmeli bir şekilde arttığı için kişinin düzenli kazancı buna yetmeye bilir
yani faize yatırmak zaten mantıksız ticaret yapmak hizmet sağlamak iş yapmak dururken neden hem mantıksız hem yasak şeyi yapalım ki...
Ben burada faizin haramlığını kanıtlamaya çalışmıyorum olayın mantıksızlığını kanıtlamaya çalışıyorum