Daha önce Rubyde Operatörler konusunda Rubyde bulunan aritmetiksel operatörlere değinmiştim. İşte Rubyde matematiksel işlemleri de bu operatörler aracılığı ile yapıyoruz. Sayısal işlemler string işlemlerine göre daha basittir. Şimdi örnekler vererek sayısal işlemleri nasıl yapacağımıza bakalım.
Burada yazacağım örnekleri
dosyaadi.rb şeklinde kaydedip konsoldan
ruby dosyaadi.rb şeklinde çağırarak çalıştırabilirsiniz.
Rubyde Dört İşlem
İlkokulda öğrendiğimiz dört işlem yani toplama, çıkarma, çarpma ve bölme Rubyde de çok basit bir şekilde yapılabiliyor.
Örnekler;
puts 1+1
# ekrana 2 çıktısını verir
puts 4-1
# ekrana 3 çıktısını verir
puts 3*2
# ekrana 6 çıktısını verir
puts 8/2
# ekrana 4 çıktısını verir
Tahmin edeceğiniz üzere Rubyde ekrana birşeyler yazdıracağımızda
puts komutunu kullanıyoruz.
Tamsayılar ve Ondalık Sayılar
Normal hayatta olduğu gibi Rubyde de sayılar iki ana tipe ayrılır. Tamsayılar ve ondalık sayılar.
Örnek Tamsayılar:
1
-2
7777
Örnek Ondalık Sayılar:
0.7
12.3
-3.5
Yazdığımız çoğu programda tamsayıları kullanacağız. Çünkü ondalık sayılar genelde akademik, bilimsel ve ekonomik işlemlerde kullanılmaktadır.
Dikkat etmemiz gereken bir diğer nokta ise Rubyde tamsayılarla yaptığınız işlemlerin sonuçları da tamsayı olarak dönmektedir. Aşağıdaki örnekle demek istediğimi daha rahat anlayabilirsiniz.
puts 11/2
# ekrana 5 çıktısını verecektir
puts 7/3
#ekrana 2 çıktısını verecektir
Kaynak:
Rubyde Sayılar ve Sayısal İşlemler