Amaç daha düzenli kod yazarak, tasarım katmanını ayırmak ise MVC yapısını öğrenmenizi tavsiye ederim. Amaç wordpress tarzında tema motoru yapmak ise bunun kodladığınız script içerisinde değişik yöntemleri olabilir. Hiç incelemedim ama sanırım wordpress şu şekilde yapıyor.

Her temanın belirli dosyaları olmak zorunda ve o dosyalar belirli içerik türleri için kullanılıyor. Benim tahminim, ilk önce themes klasörü içerisindeki temalara (klasör halindeki) bakıyor. Burada style.css içerisinde tema hakkında yeterli bilgisi olan temaları panelde listeliyor. Tabi bu bilgiler style.css içerisinde yorum satırı olarak ekleniyor (Etiket, tema adı, yapımcısı, sürümü vs.) daha sonra bu tema aktif edildiğinde bu temanın aktif edilme durumu bir yerde saklanıyor (bakmadım ama muhtemelen veritabanındadır ). Sonra gerekli içerik türleri için gerekli sayfalar başka bir sayfada çağırılarak çıktı veriliyor.

functions.php dosyasınıda mesela tema ile birlikte çağırarak kullanıcıya özel fonksiyonlar tanımlama olasılığı sağlayarak bunları tema içerisinde kullanılmasına olanak sağlıyor.

bloginfo(); tarzındaki fonksiyonlar zaten yazılımın çekirdeğinde hazırlanmış. Sen de bu şekilde fonksiyonlar oluşturarak bunları temayı çağırdığın yerde çağırarak tema içerisinde kullanılmasına olanak sağlayabilirsin. Bu fonksiyonların ne işlem yapacağı vs. sana kalmış.