Öncelikle IMDB'den başlayalım. IMDB Uluslararası Film Veritabanı'dır. Tabii bu işin şakası...

İMKB (İstanbul Menkul Kıymetler Borsası) ile VOB (Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası) arasındaki temel fark İMKB'de spot (anlık) işlemler yapılması, VOB'da ise vadeli işlemler yapılmasıdır (az önce İMKB sitesini kontrol ettim, varant işlemi de yapılıyormuş sanırım İMKB'de ki varant vadeli bir işlemdir, istisna).

Basitleştirirsek... Pazardaki elma satışı İMKB'ye, bir tarlada henüz mevsimi gelmemiş elma bahçesininin mahsulünün fiyat belirlenip peşinen satışı VOB'a benzer.

Hassasiyeti olanlar için ifade ediyorum: vadeli işlemler hedging (riskten korunma, riske karşılık ayırıp riski sıfırlama) amaçlı olmadığı müddetçe -belirsizlik çok yüksek olduğundan ve işlem kumara yaklaştığından- ister kaldıraçlı olsun, ister kaldıraçsız olsun caiz değildir. Riskten korunma amaçlı olduğu takdirde kaldıraçlı olsa dahi caiz olduğuna dair metinler okumuştum.

--R10.NET; Flood Engellendi -->-> Yeni yazılan mesaj 00:24:30 -->-> Daha önceki mesaj 00:21:56 --

PisiPC adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Vob Forex'e benziyor o zaman yanılıyor muyum?
VOB Forex'e olsa olsa kaldıraç imkânı bakımından benzer. Forex spot piyasadır, fiyatlar geleceğe yönelik değil anlık belirlenir. VOB'da ise geleceğe yönelik fiyatlar şimdiden belirlenir. (Zaten yukarıda belirttiğim "varant" da İngilizce "warrant" teriminden gelir ki gelecekteki fiyatın şimdiden garanti edilmesi anlamına gelir.)