Güzel paylaşım. Bence de, com ve net dışında kalan domainler üfürükten teyyare... 3-5 yaşında çocuklar bile konuşurken kendi aralarında telefuz ettikleri "com" oluyor.
Benim 7 yaşında bir oğlum ve 5 yaşında kuzeni var. Onlarla domain falan konuştuğumuz yok. Sadece ellerinin altında kendi odalarında bilgisayarları var keyiflerine göre takılıyorlar. Bazen göz ucuyla seyrediyorum. Çocuklar şu siteye girelim bu siteye girelim diye oyun siteleri takip ediyorlar. Com olmayan siteler dandikmiş, kendi aralarında konuşurken bile "hoşgeldin.com" "benacıktım.com" sırabendelan.com" diye konuşuyorlar... gelde kopma.
Diğer yandan com ve net'in hit oranları değişiklik gösteriyor. En son baktığım bir domain bilgi sitesinde com%80, net%15 ve diğerlerinin toplamı %5 olarak gösteriliyordu.
Sonuçta com domainler için verilen reklam ve haliyle dünya çapında bilinirlik oranları diğer domainlere inanılmaz farklar atıyor. Bu bilinirlikte aynı şekilde hit'e yansıyor. Şahsen ben, elimde bir domainin com'u yoksa o projeye emek bile harcamam. Net çok çok sağlam değilse yine girmem... Tek başına com.tr ile üstüne para versen girmem... Tecrübem öyle diyor.
com.tr olayına ise mecburiyetten al ama kullanma, com olana yönlendir taraftarıyım. Zaten com.tr lokal ve küçük olma görüntüsü veriyor. Com gibi global bir görünüme sahip değil. Zaten hiti de %0,05 gibi komik bir yerde. Genellikle Türkiyeye gelen yabancılar yada com uzantılı domaini elinden kaçırmış olan işi pek bilmeyen kişiler tarafından kullanılmakta...
gold.com yok... gold.com.tr kullanalım gibi.

Bence çok komik... Buna en çok sevinen Türk kullanıcılardan hit alan gold.com'dur her halde...