Bunun iki taraf kaynaklı da bir sorun olduğunu düşünüyorum. Piyasada şu anda kalifiye eleman bulmak dediğiniz gibi çok çok zor. En basitinden bir flash programını bilen birisini bir eğitmen bulamadım
Birde işin diğer tarafı var. Henüz 19 yaşındayım. Bilgisayar bilgim iyi. 1 yıl özel bi firmada yaptım bu işi. Kendimi kurslardan kurslara koşuşturarak heba ediyorum ama geleceğe yatırım işte...
İş ilanlarına bakıyorum. Adam başlamış
Grafik programlarına hakim
Web tasarım yapabilen
Php bilen. Bunun yanında destekleyecek kadar java,asp ve birazda bizi tatmin edecek kadar cart curtları bilen eleman aranıyor.
E arkadaşım bu adam neci? Grafiker mi? Web Master mı? Programcı mı? Böyle arayanlar olduğu sürece heralde arz talep dengesi kayar.
Böyle biri var mı bilmiyorum ama varsa ve adam yüksek maaş istiyorsa haklıdırda.
Ve birde işin şu boyutunu gerçekten çok merak ediyorum. Puanım işletme iktisat gibi bölümleri İstanbul dışı tutmasına rağmen bazı sebeplerden dolayı gitmedim ve 4 y ıllık kamu yönetimi okuyorum açıktan. Ancak bilgisayar konusunda dışarıdan işler yapıyorum ve kendimi sürekli geliştiriyorum.
Şunu çok merak ediyorum;
Acaba yarın öbür gün 4 yıllık pc mühendisliği okumuş adamı mı tercih edecekler. Yoksa beni (yetişmiş eleman) mi?
Bu konuda görüşleri olan varsa bildirirse sevinirim.
Saygılarımla
Merhabalar.
Program yazmak için, Bilgisayar Mühendisi ya da Yazılım Mühendisliği bölümünü okuyup diploma almaya gerek yok. Kendini yetiştirmeyi bilen herkes yazılım geliştiricisi olabilir. Şayet internet bunu bizlere sağlıyor. Kendini belki mühendislik normlarına yükseltemez, ama yinede bu işi yapabilir.
Mühendis bireyden beklenen vasıflar; katmansal süreçleri daha iyi analiz edip, bu işlevsel döngüleri... şaka şaka
Şuan hor görülen 2 yıllık bilgisayar programcılığında okuyorum ve bir süredir, üniversite içerisinde stajyer olarak çalışıyorum.
Bugüne kadar ,benim gibi staja gelen bir çok bilgisayar mühendisi son sınıf öğrencilerine; eğitim verdim, yol gösterdim, iş öğrettim.
3 yıl eğitim almışlar windows'da task manager'ı açmayı bilmezler, linux kernel'ı dediğinde, "hmm pardusmu ama onda msn messenger yok program desteklemiyor" diyen tipler. Üniversite personellerini saymıyorum.
Eğer eğitim almasa bile kendi vizyonunu geliştirmelidir diyorum.
Bakın spagetti php yazıp kendini yazılımcı ilan eden bir çok insan var bu forumda ve piyasada. Ama firmalar istedikleri gibi php geliştirici bulmakta zorlanıyorlar.
Bu adamlara class desen züğürt gibi bakar sana. Ne gerek var der ? Mimarilerden, design pattern'lerden birhaberdir. Hee video scriptiyle ne alakası var değilmi bunların. Hehehe devam edin siz
Neden çünkü bunların eğitimini üniversiteler vermiyor. Php alaylıların dili ve geliştiriciler kendi çabalarıyla abuk sabuk şekilde öğreniyorlar. Kodlarında ne düzen var, ne mantık. Bodoslama teknikle kod yazıp kendilerini yazılımcı sanıyorlar. Script diliyle iki tane veriyi post ettirmekle yazılımcı olunmaz beyler. Bunu öğrenmeli herkes.
Diğer bahsettiğin sorunun cevabı ise, bilinçsiz insan kaynakları. Çalıştığı firmanın ne iş yaptığından habersiz olan insan kaynakları yetkilileri, genelde başka firmaların ilanlarını çalıyorlar, daha güzel olsun diye birleştiriyorlar. Sonrada öyle uzaylı robotu arayan firmalar karşımıza çıkıyor.
Diğer alternatif ise, bu işte çok para olduğunu duyup, yazılım şirketi kuran inşaat -aile holdingleridir. Sonra karşınızda vasıfsız patron-müdür-proje yöneticisi.