FLetcher adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Şunu kanıtlayacak bir bilgi / belge var mı elinizde?
soyle soyliyeyim hocam, "domain extension and seo" diye aratirsaniz google'da karsiniza cikacak her site, %90 oraninda benim dediklerii yaziyor ki, yazdiklarimi burdan toparladiktan sonra buraya paylastim. ozellikle digitalpoints ve warriorforumda bununla ilgili bir cok baslik mevcut.

Ikinci olarak .com, .net, .org genel anlamli domainler oldugu icin ve ozellikle ilk domainler oldugu icin ister istemez herkes bunalrdan aldi cunku alternatifi yoktu. eee haliyle reglenen milyarlarca com net org yillanmis siteler arasinda, 1-2 aylik, hatta 1-2 yillik diger uzantilar kaybolup gidiyor. Bakin, indexlenmiyor yada on siralara gelmiyor demiyorum, kaybolup gidiyor. Buna ek olarak facebook kapak fotograflari aratildiginda cikan sonuclara baktiginiz zaman, birakin domain uzantisini, blogspot gibi sub domain sitelerinden tutun tr.gg siteler on plana cikiyor. Ayni sekilde url shortning yazdigimizda cikan sitelerin uzantilarina dikkat edin.

Ornegin googleda domain extension and seo diye arattigimizda, linkteki cikan sonuclara bakin. Normalde hep com > net > org diye dusunurken, org domainler com domainlerin uzerinde yer alabiliyor resimde gorundugu gibi. Ayni sekilde sonuclara dikakt edin en alta, .com.au domaini .pro domaininden daha ustte cikmis. o zaman akla gelen soru su: .pro domain mi .com.au mu? o zaman .com.au derim. peki neden .pro domain diye bir furya basliyor.

Demek istedigim belgeden cok, canli sonuclar uzerinden hem okuyarak, hem test ederek farkina avrdigim sonuclar. ayni sekilde burda da paylastim sonuclar.

google'in kendi acilmasi (matt cutts):
Alıntı
3. .COM ranks higher than .NET, .ORG, etc. on search engines.

This is another tricky myth that has some grain of truth, but needs clarification. According to Google spokesperson Matt Cutts, the domain extension does play a small factor in the ranking algorithm, but only for defined countries.

Because .COM is commonly associated with the United States, it will have some priority over foreign country-code domains (such as .LY, .CO.UK, .CO.ZA, etc.). However, it does not have priority over other approved extensions that are also used in the United States (such as .NET, .ORG, .TV, .INFO, .CO, etc.). All of these extensions have an equal opportunity to rank highly for desired keywords. (buna ek olarak, bir ustte verdigim ornekte, ikinci sayfa basinda bir .co.za domaini var, burda spam olabilir dedigi halde, ki baska bir aciklamasinda, buna ragmen siralamada olmayacak demek te degildir bu, da diyor kendisi)

Each country-code domain has the equivalent advantage over .COM on their own Google international search engines.
Kaynak (orjinalini bulamadim blogunda, bulursam eklerim)

Bu ne demek? ozellikle kalin cizdigim yer, son noktayi koyuyor, fakat bir oneri yapiyor. diyor ki, global bir siteden ziyade, belirli bir ulkeye ait bir site yapacaksan, o ulkenin domain uzantisi o ulke google'i icerisinde avantajli olur(buyuk olmasa da), bu avantaj ise siteyi bulan kisi ornegin .de domain gordugunde, "evet bu site almanca, almanya ile ilgili bir kaynak" diye dusunup, on bilgi edinmesini saglayacaktir diyor, arama yapan kisi icin. Onun haricinde seoya baska bir katkisi yoktur.

Yani, local diye tabir ettigimiz konuda, kisilerin o sitenin dili, icerigi, hangi ulke ile ilgili oldugu konusunda ufak ta olsa bilgi verir diyor, fakat seo dedigimiz zaman arama sonuclarindaki sirasi aklimiza geliyor ise, bundan bahsetmiyor.

Bunun gibi bir cok .info olsun, .ca olsun, .me olsun bir cok domain de bulunuyor google siralamasinda.

Eksik bir yer varsa, lutfen paylasin, o konuyla ilgili nacizane bildiklerimi paylasayim.

Iyi forumlar.