// Şöyle bir baktımda bayağı uzun oldu. Yazı bitince yazıyorum burayı. Umarım okurken sıkılmazsın (:
Sorunun cevabı tek kelime "olmamalı" . Eleştireceksin ya da eleştirecekler ama ders çalışmak için bir mekan seçme arayışına girersen başarılı olamazsın. Şu alet olursa iyi olur, kokulu silgi motive eder bunların hepsi insanın kendini kandırma çabasıdır başka birşey değil. Yüzlerce lira verip soru bankaları alırsın tekinin kapağını açmazsın, ya da açarsın yapamazsan gider çözümlü kitaplar satın alırsın yine anlamazsan dershane özel hoca diye uzar gider. Yani oaly burada sende, ne bir markanın test kitabında ne bir hocanın güzelliğinde. Ha inkar edemem şimdi markanın test kitabı dedim diyede yanlış anlayanlar olabilir, tabii ki kendini ispatlamış yayınevlerinin kitapları ile hazırlanmak en doğrusu. Neyse mevzu bu değil bende mevzuya geleyim. Sana kendimden örnek vereceğim. Bilgisayar mühendisliği 3.sınıf öğrencisyim. İnanmazsan öss sonucumu bulmaya çalışayım ve göndereyim sanada gayette iyi bir puanım vardı. Tıp gelmezdi (istemezdimde) ama istediğim bilimum yerlere yerleşecek puana sahiptim.
Kendi özel hazırladığım bir ders çalışma odam ne bileyim ders çalışma şeklim falan yoktu. Normal bir genç odası okadar. Net hatırlıyorum ortaokul dahil tüm Edebiyat-Sosyal derslerinde sayısal testler çözerdim tüm hocalarım benden şikayetçi idi. Daha sonradan yanlarına uğradım elbette (birkaç sene önce) adamlar beni ismimden zar zor çıkarırken derste Matematik çözen dediğin zaman hatırlıyorlardı. Mühendislik okuyorum dediğimde ne onlar ne bir yakınınm şaşırmadı yani beklenen final bu idi. Şimdi çalışma şeklimden bahsedecek olursak dediğim gibi okulda bu şekilde idim, ortaokul lise dahil hep böyle idi.
Dershaneye ömrümde bir defa gittim, sözde Türkiye'nin ileri gelen eğitim kurumlarından biri idi (İsim yazma gereği duymuyorum merak ediyorsan pm atarım) Yarım dönem gitmiştim o da sadece lgs sınavına hazırlanırkendi. Bir tane Rotring kalemim vardır taa ozamanlardan beri hala aynı kalem kullanırım(arkasında ki iğne kayıp :/ ) sayısız test kitabım vardır kapağı kopmamış dalları ayrılmamış bir tane bulamazsın. Ha illa motivasyon diyorsan tek bir motivasyon var sadece Hırs ve Azim. Bizim zamanımızda (çok eski diye demiyorum ama o aralar harbi böyle idi şimdiyi bilemiyorum) Komşunun oğulları amca kızları, teyze oğulları örneklendirilip durulurdu, bunlarda kimisinin içine hırs verirdi kimiside nede olsa yapamayacağım deyip bırakırdı. Birçoğu bundan bunalım geçirmiş olacak ki bizim nesil ne yazık ki pek başarı gösteremedi. Sonradan sonraya aileler bilinçlenmeye başladı da çocuk üstüne gördüğüm kadarı ile artık o kadar gidilmiyor.
Mekan, masanın rengi ne bileyim oturduğun koltuğun yumuşaklığı ders çalışmayı ya da başarıyı etkileyecek en son ama en son unsurlardır (bana göre). Gerçekten istiyorsan, hevesli isen ve doğru hedefte isen neden başarmayasın. Doğru hedeften kastım doğru meslek seçimide olabilir. Sen GSF isterken Aile seni tutup Mühendisliğe zorluyorsa o iş olmaz. Kazansan bile devamını getiremezsin. Öncelikle gerçek hedefini belirlemen gerekir sonra bunu aileye kabullendirmen (eğer bir karşıt durum varsa diye yazıyorum).
İlla motivasyon diyorsan, evet gerçekten bazen gerekebiliyor. Ders çalışmak için demiyorumda mesela ben basitte bir index sayfası dahi hazılayacak olsam ya piyano dinlerim ya keman dinlerim kısık seste kulaklık ile. Ciddi manada motive eder beni. Başka türlü yapamam harbi yapamam şaka değil.
Ders çalışırken ne motive eder dersen gerçekten bilemem ama uyguladığım yöntemler arasında Beyaz Tahta diye birşey vardır ki halada kullanırım. Beyaz Tahta deyince anlaşılacaktır umarım ama yinede açıklayayım, normal bildiğin Tahta Kalem ile yazıp silebilidğin tahta. Bunun üzerinde çalışmak detayları imlemek ne bileyim büyük yazmak falan motive edici unsurlardır. Bilginin daha akılda kalıcı olmasını sağlar.
Yanında cep telefonun, karşında ya da arkanda çalışan bir bilgisayar herzaman dikkatini dağıtacaktır. Bunlarda uzak dur. Ders çalışırken telefonunu kapat diyemem ama ciddi manada ilgilenme, sessize al. Diyeceksin ki "önemli birşey çıkarsa ne yapacam saçmalama". Bende derim ki (varsayıyıorum) evdesin, ailen yanında ve vakit akşam üzeri, e birde sevgilin var oda o saatte evde nerde olacak. Ne haberi gelebilir ki ? Uzaktan gelecek kötü bir haber olacak olsa, aileyi ilgilendirecek birşey olsa tutup seni değil evi ararlar, önemli birşey olsa sevgilin arasa arasa açmasan tutar en son evi arar mesela değilmi ? İşte bu yüzden telefondan kesinlikel uzak durmalısın.
Bilgisayarı ders için kullanabilirsin diyeceğim ama demek gelmiyor içimden, daha geçen gün vallahi masaüstüm için güzel bir arkaplan bakayım dedim, arama kelimelerimi tam olarak hatırlamıyorum ama böyle resim tarzı değilde daha çok pattern tarzı göz yormayan şeyleri seviyorum, "carbon" , "carbon fiber" tarzında aramalar yapıyorum çeşitli arkaplan sitelerinde, arkadaş bikinili kadın karbon kaplama arabanın üstüne yatmış onunda anahtar kelimelerinde karbon var, belki şimdi diyeceksin ki ammada abarttın, yok vallahi abartmadım durum bundan ibaret, neyse olayın devamında Tövbe estağfirullah Aziz Mübarek Gün dedim içimden kapattım açtım kaldığım yerden Behzat Ç. ye devam ettim (:
Şaka bir yana motive için araç arama, sadece çalışma isteğinin olduğu anı kolla. Öyle bir an hiç yoksa birkaç kez zorla. Sonra başardıkça zaten yeni şeyler öğrenmek/birşeyler çözmek isteyeceksindir.
Selametle.