Arkadaşlar Manas üniversitesi hakkında bir araştırma yaptım bilgi edinmek isteyenler için bloguma yazdığım yazıyı yayınlıyorum..
" Biliyorsunuz Lys sonuçlarının ardından binlerce öğrenci tercih yaptı ve Ösym tercih kılavuzunu incelediklerinde gözlerine Kırgızistan – Türkiye Manas üniversitsi çarpmış ve merak etmişlerdir. Ben meraklı ve araştırmacı biri olduğum için tercihe 1 yıl önceden o üniversiteyi araştırdım üniversite hakkında o üniversitede okuyan öğrencilerin ağzından bilgiler aldım sizlerle paylaşmak isterim bir çok kişi tercih etmiş veya ilerde edecektir gittiğinizde hayal kırıklığına uğrayıp dönmenizi istemem.
Puanları gayet düşüktür sebebi ise yurtdışı üniversitesi olması. Bir çok kişi puana aldanıp tercih yapmış gitmemiş ve gittiğinde 1 hafta içinde dönmüştür.
Üniversite güzel bir üniversite hele birde yabancı dil öğrenmek için geldiyseniz avantajlarınız sayılmakla bitmez.
Üniversitede 1 yıllık hazırlık okumak zorundasınız hazırlık sınıfında Kırgızca öğrenme zorunluğu vardır. Eğer uluslar arası ilişkiler bölümünde iseniz İngilizcede zorunlu olarak ilk sınıfta öğrenmeniz gerekecek eğer öğrenemezseniz sınıf tekrarı olabilir. Onun için kendine güvenen ve kendini geliştirebilecek sadece okumak için gitmek isteyenler tercih etsin.
Üniversite kesinlikle ücretsiz. Üniversite size 10 dolar veriyor her ay. Eğer yurtta kalmak isterseniz Yurt ücreti 2 Dolar yani Üniversiteden 8 dolar alıyorsunuz.
Yurtlarda hazırlık sınıfı okuyanlar garanti yerleşiyor ara sınıflar ise Üniversite içi davranış ve başarı puanına göre yurta yerleşme hakkı kazanıyor.
Eğer ben yurtta kalmam ev tutmak istiyorum derseniz Bişkekte ev bulmak kolay. en fazla 300 – 400 dolar ile ev tutup geçinimizi sağlayabilirsiniz.
Fiyatlar gayet ucuz türkiyeye göre. Kırgızistanın para birimi Som. 1 Dolar yaklaşık 47 som gibi birşey ediyordu.
Yine üniversite bölüm ve fakültelerine Manas.kg adresinde bakabilirsiniz. Çok güzel bölümler var bu yılda extra olarak pdr bölümü açıldı fakat kontejanlar düşük yani 5 olarak belirlendi.
Üniversitenin %18′si Türkiyeden gelen öğrencilerden oluşyur, %75 Kırgız öğrenciler geri kalan öğrenciler ise yakın akraba grubu ülke öğrencilerden.
Öncellikle tercih yaptı ve yerleşti iseniz. İlk olarak Passaport çıkartmanız gerekecek pasaportunuzu emniyet müdürlüklerinde yanılmıyorsam 65 dolar gibi bir fiyata harçsız En az 2 yıl çıkartmanız gerekecek.
Pasaportunuz 1 hafta içinde çıkar ve Kırgızistan Ankara ve İstanbul Konsoloslarından Vizenizi alabilirsiniz. Orda yaklaşık 1 hafta içinde çıkacaktır.
Tabi üniversite kayıt için gerekli belgeleride temin etmeyide unutmayın.
Sonra Bişkek için bir uçak bileti almanız gerekecek THY’in her gün bir seferi var ortalama fiyatı 800 lira fakat 1 2 havayolu firması daha var onlarıda araştırırsanız daha ucuza getirebilirsiniz.
Uçağa binmeden önce okulu arayıp haber vermeniz gerekecek uçaktan indiğiniz anda sizi karşılayacak ve sizi yurda yerleştirecektir.
Bişkekte doğru zamanda doğru yerde olursanız hiç bir zaman sorun yaşamazsınız. Gece dışarı çıkmayın her ihtimale karşı. Irkcılık gibi olaylar olmamakta endişelenmeyin öncelikle hem bizim kandan candan ana yurdumuzdan müslüman insanlar.
Ordaki yemek ve sulara alışmanız biraz zamanınızı alcak fakat alışınca değerini anlıyacaksınız. İlaçlarınızıda türkiyeden getirmenizi önerrim Kırgızistanda rus ilaçları satıldığından bizimkiler ABD ve Avrupa üretimi olduğundan kullandığımız aynı marka ilaçlar bulunmamakta.
Manas üniversitesi Bişkekin en iyi üniversitesidir. Gerçekten okumak için gelen arkadaşlar birde dil bölümü için gelenler büyük bir avantaja sahip olacaktır. Kesinlikle denklik problemi yoktur. Üniversiteyi bitirdiğnizde hem türkiye için hemde kırgızistan için diploma verilecek bu diplomalar dünyanın bir çok ülkesinde geçerlidir. Üniversiteyi okurken kendinizi ilertebilir geliştirebilirseniz boşta kalmanız mümkün olmaz.
Ayrıca Türkiyedeki burslardan ve Üniversitedeki burslardan yararlanmanız mümkün.
3 günlük bir araştırma sonucu bu bilgileri bizzat şuan o üniversitede okuyan arkadaşlardan edindim. Ben de seneye Bu üniversitede Bilgisayar mühendisliği veya gazetecilik düşünüyorum. Ben araştırma yaparken düzenli bir bilgi ve aydınlatıcı şeyler bulamadım kafamda hep soru işaretleri kalmıştı sizler için bir yazı hazırlayım dedim İnşAllah kafanızda bir soru işareti kalamamıştır. Kaldı ise konu altına yorum yaparak sorularınızı bana iletebilirsiniz ben en kıssa sürede sorularınızı en net ve doğru bilgiler ile cevaplıyacağım.
Şimdiden Gelecek Üniversite hayatınızda başarılar diliyorum.. "
Kaynak :
http://www.aozel.com/kirgizistan-tur...kkinda-hersey/ Abdurrahman ÖZEL