The_joker adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Vallahi aslında bu işe girmek istiyorum.15 dönümlük bir tarlam söz konusu annannemden kalan.Bu alana mandırasınıda yaparım mezire alanınıda iyi aratırmak lazım devlet şuan mal yetiştiriciliğinde destek veriyor.Uygun şartları gerçekleştirirsek bu ödeneği almak kolay olacaktır.
Nitekim şöyle bir durumda var.10 inekle başlasak max 50 bin lira tutacaktır bu ineklerin alış masrafı.Bu ineklerin hepsi dişi olsa.Seneye min 15-18 inek olacaktır.Her sene doğurma imkanı var.3 sene sonra 30 inek çok rahat olabilir.
Merhaba

İnanın bu iş sandığınız kadar kolay değil. Ben köyde yaşıyorum. Kendimi bildim bileli hayvanlarımız var haldende öyle. Bu işi yapabilmeniz için ilk şart köyde yaşamalısınız. Öyle şehirde yaşıyorum, ücra köşedeyim filan demeyin. Ayrıca arkadaşın birisi de söylemiş bu hayvanların gübresini taşımak, bir yere atmak kolay değil başlı başına bir iştir. Tabi bunu pazarlayabilirsiniz de. Mesela boş bir arsanız varsa bu alanda biriktirip 1 yıl kadar süre geçtikten sonra kuru gübre çok iyi para eder özellikle sera işleri ile uğraşanlar bunu iyi fiyata alır bizzat komşum var bu işi yapıyor.

Diyelim gübre sıkıntısını çözdünüz. Gelelim hayvanları yiyecek sorununa. Bugün 20-23 kg arası olan balya saman 15 tl. Çuval olarak almak isterseniz aşağı yukarı yine aynı ağırlıkta 20 tl den satılıyor. Bir hayvana bir balya saman max 2 gün gider. Tabi hayvana sadece saman veremezsiniz zaten yemez bunun yanında besi yemi, kepek, süt yemi de vermelisiniz hele ki damızlık hayvan işi yapıyorsanız. Bugün 50 kg lık çuval olarak satılan bu yemler 40 ile 55 tl arasında satılıyor. Bir süt ineğine günde 3 öğün baktığınızı varsayalım her öğünde 5 kg yem verseniz günde 15 kg da hazır yem masrafınız var.

Tohumlama için bugün bir veteriner çağırsanız en uygun aşı 100 tl den başlıyor. Ne kadar hayvanınız varsa 100 tl ile çarpıp bu masrafı da düşünün. Ayrıca her aşının tutacağının da garantisi yoktur bizzat 6 aylık gebe dediğim hayvanımız boş çıktı hevesiniz öyle zamanda kursağınızda kalıyor

Tavsiyem hayvanlara kolayca bakmak için en azından kışın yem sorununu bizim burada slaj denilen mısırın sap kısmının makine tarafından işlenerek yapılmasıyla hazırlanan bir yem çeşidi var. Eğer kendi tarlanız var ise mısır ekmeniz hayvancılık daha doğrusu besicilik için çok önemli bir faktördür. Mesela 1 dönüm mısır tarlanız olduğunu varsayalım. 1 dönüm yerden 4-5 ton arası slaj çıkar. Eğer hayvan başı 4-5 ton kadar slaj yapabilirseniz size 10 ay kadar gider bu da bir sonraki sene eğer önceden yonca ekmişseniz bunu yetişeceği döneme denk gelir.

Her hayvan her sene bir yavru yapacak diye birşey yoktur. Buna hayvanın sağlık durumu, aşı zamanının geçip geçmemesi, aşıya gelme zamanı, havalandırma, hastalıklar, ahırın durumu vb. birçok etken var. Ayrıca tohumlama doğru şekilde yapılmış olsa bile hayvanınıza düzgün bakılmaz ise yavrusunun düşme durumları da olabiliyor bizzat yine başımıza geldiği için yazıyorum.

Destekleme konusuna gelince bu işi bayağı bir araştırdım açıkçası bundan geç haberim oldu. Bizzat ilçe tarım müdürlüğüne gidip bilgi aldım. Destekleme için hayvanların hepsinin üzerinize olması gerekiyor ve üzerinden yıl geçmesi lazım. Destekleme hayvan başı olup en az 5 büyükbaş olmalı. Sanırım yıllık hayvan başı 250 tl olacaktı yanlış hatırlamıyorsam. Hayvanlarınız sütbirliğine kayıtlı olmalı. Sütü verdiğiniz sütçü de bu birlikte kayıtlı olmalı buna dikkat edin, bunu özellikle sorun. Ayrıca destekleme alabilmek için bana söylenen hayvanlarınıza tohumlamayı doğal tosun aşısı değil, bizzat veterinerinize suni tohumlama şeklinde yaptırmalısınız ve size verilen tohumlama bilgileri yazan küpürü veya makbuzu da mutlaka destekleme almak için başvururken evraklarınıza iliştirmelisiniz.

kayaman adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Arazin varmı? + traktör, römork, pulluk, tohumluk
+ veternier, ağıl, hayvanların dışkısını atabileceğin bir yer,
Hep dişi olmaz boğada lazım bunlara
Devlet güzel teşvik veriyor. Yerini ekersende eşvik veriyor.
Çok zor iş. Yapan kişiyede iyi kar bırakır. Her işte olduğu gibi bundada bazı riskler var. Hayvanların hastalanıp ölmesi gibi vb.
Merhaba

Devlet evet destekleme veriyor yalnız bunun için üzerinize en az 20 dönüm tarla olmalı ve bizzat tapusu sizde olacak. Tabi işler her zaman istediğiniz gibi gitmiyor hayvan her zaman para etmiyor. Mesela hayvan pazarına önceki gün gittim piyasa şuan düşük ama kurbanın yaklaşması ie fiyatlar oldukça yükselecek kurbanlık almak isteyenler için en uygun zaman diyebilirim.

Kısacası bu işe girmek isteyenler eğer elinizde yüklü nakitiniz varsa bu işe sıfırdan girmek yerine hali hazırda şuan bu işi yapan işinin ehli bir besici kuruma yatırım ortağı olarak doğrudan bu işe girmenizi tavsiye ederim nacizane fikrim. Kendi başınıza bu işe girişirseniz gerçekten hüsranla karşılaştığınız gibi elinizdekini de kaybetme olasılığı yüksek. Hastalık, ölüm vb durumlar.

Biraz uzun yazdım ama tecrübelerim, fikirlerim nacizane bu işe girmek isteyenlere biraz faydalı olabilirse ne mutlu bana.