17. Sayfa
bilenseocu
@dberkay;
cpa işinin temelinde analiz yapmak yatıyor. Analiz yapmak içinde zaman harcamak gerekiyor. Eğer yazılanlar uzun diye okumaya sabrınız yok ise, analiz için de zaman ayıramayacağınızdan korkarım cpa işi size para kazandırmayacaktır.
@yusufrıza,
kelime araştırmaları ile ilgili uyguladığım bir yöntem var hem paylaşayım hem sizin düşüncenizi öğreneyim istedim. Her bir kelimenin tıkı sonuçta para yani maliyet. Derdimizde kaliteli kelime bulmak. Kelime aramaya girince, bir anda yüzlerce kelime çıkıyor insanın karşısına.
Ben tüm kelimeleri alıyorum. Kendimi webde gezinen kişilerin yerine koyuyorum (elimden geldiğince). Son derece mantıksız (ümit vadetmeyen) kelimeleri atıyorum. Geride hala yüzlerce kelime kalıyor. Bunların tamamını 1 cent ile ekliyorum. Tabi çoğu bu para ile tıklama almıyor. Ama bu tıklama alamayan kelimelerden çok güzel bir veri elde ediyorum. Bir gün içerisinde bu kelimelerin ne kadar arandığını öğrenebiliyorum. Diyeceksiniz bu bilginin sana ne yararı var.
Diyelim kelimeden çok ümitliyim ama rekabeti çok fazla. Mesela diyelim 20 cent vermem gerekiyor. Eğer kelimenin impression sayısı çok az ise, bu kelimede iyi bir teklifle 24 saat kontrolsüz saatlerde dahil aktif kampanya bırakabilirim. Sonuçta impression çok az. Tıklama oranı da ona göre olacağından zarar etme şansım düşük (tabi bu tamamen başı boş bırakacağım anlamına gelmiyor) Böylece gelecek bir kaç tıklama ile kelimenin performansını görme şansım olacak.
Son olarak bir sorum var. 7search te kelime ararken, bir kelime için kaç tane reklam var ve bu reklamlar nedir görebiliyoruz. Peki herhangi bir reklamdan(kelimeden) yoka çıkarak o reklamı veren kişinin başka hangi kelimelerde reklam verdiğini görme imkanımız var mı?
yusufriza
Alıntı
@yusufrıza,
kelime araştırmaları ile ilgili uyguladığım bir yöntem var hem paylaşayım hem sizin düşüncenizi öğreneyim istedim. Her bir kelimenin tıkı sonuçta para yani maliyet. Derdimizde kaliteli kelime bulmak. Kelime aramaya girince, bir anda yüzlerce kelime çıkıyor insanın karşısına.
Ben tüm kelimeleri alıyorum. Kendimi webde gezinen kişilerin yerine koyuyorum (elimden geldiğince). Son derece mantıksız (ümit vadetmeyen) kelimeleri atıyorum. Geride hala yüzlerce kelime kalıyor. Bunların tamamını 1 cent ile ekliyorum. Tabi çoğu bu para ile tıklama almıyor. Ama bu tıklama alamayan kelimelerden çok güzel bir veri elde ediyorum. Bir gün içerisinde bu kelimelerin ne kadar arandığını öğrenebiliyorum. Diyeceksiniz bu bilginin sana ne yararı var.
Diyelim kelimeden çok ümitliyim ama rekabeti çok fazla. Mesela diyelim 20 cent vermem gerekiyor. Eğer kelimenin impression sayısı çok az ise, bu kelimede iyi bir teklifle 24 saat kontrolsüz saatlerde dahil aktif kampanya bırakabilirim. Sonuçta impression çok az. Tıklama oranı da ona göre olacağından zarar etme şansım düşük (tabi bu tamamen başı boş bırakacağım anlamına gelmiyor) Böylece gelecek bir kaç tıklama ile kelimenin performansını görme şansım olacak.
Son olarak bir sorum var. 7search te kelime ararken, bir kelime için kaç tane reklam var ve bu reklamlar nedir görebiliyoruz. Peki herhangi bir reklamdan(kelimeden) yoka çıkarak o reklamı veren kişinin başka hangi kelimelerde reklam verdiğini görme imkanımız var mı?
Bu şekide sistemli çalışan ve mantık yürüterek (kendini kullanıcının yerine koyma meselesi) kampanya düzenleyenlerin olmasından çok mutlu oluyorum. Aynı dili konuşuyoruz hissi uyanıyor. Bu nedenle sizin son yazılarınızdan gayet zevk aldığımı belirtmeliyim. Çünkü konu artık şu ne demek bu ne demektir yerine ben bunu yapıyorum böyle düşünüyorum noktasında ilerliyor. Yani strateji temelli bir konuşma oluyor. Türk CPA'cıların bu yönde konuya katılımı ile konunun kalitesini de yükselteceğimize inanıyorum.
Şimdi gelelim konuya. Yukarıdaki bilgilere birkaç ekleme yapmak isterim. Benim araştırmalarıma göre kimi anlamsız ve ümit vaat etmeyen kelimelerin süpriz lead getirdiğini görmemle birlikte ilk başta sizin gibi düşünürken stratejimi değiştirdim. Örneğin eskiden google keyword tool da ilgili kelimeye göre önerilen tüm kelimeleri birden eklerdim. Evet lead gelirdi ama giderim ile gelirim neredeyse başa baş olduğu için harcadığım zamana da yazık olurdu. Bunun için şunu düşündüm. Kullanıcıların internet alışkanlıkları nedir? İnsanlar nerelerde zaman geçiriyor? Hımm düşünelim bakalım. Hemen bir excel dosyası açtığımı hatırlıyorum. Örneğin dating offer promo edeceksem ABD'de ünlü dating sitelerine ve forumlarına üye olmak gerekiyor. Dating ile ilgili forumlarda konuşulan konular ve dönen muhabbetlere baktığımda google keyword toolun inanılmaz derecede yeteneksiz olduğunu görüyorum. İşte şu an birçok arkadaşımızın kafasında AHA! noktası yaşanmıştır. Bir örnek daha verelim. iPhone4s almak isteyen kişi ne yapar? Yanıtını ben vermiyorum AHA! oluşmuştur umuyorum. Geçen yıl opel insignia almak için izlediğim youtube videoları daha sonra opel forumları başka benzer kalitedeli araçların neler olabileceğine dair genel otomobil forumlarına baktım. Bunu ben bir araba almak için yaptığım araştırmada en iyi fiyat nedir performansı nedir dizel mi benzinli mi diye araştırırken kendimi çok anlamsız hiç PRsi olmayan sitelerde bile buldum. O sitelerdeki makalelerde ortaya dökülen anlamsız kelimelerin aslında ne kadar (şu an hatırlayamadığım için atıyorum BH320 opsiyonu) ilgili ve önemli olduğunu gördüm. O koda göre motorun daha çevik ve bilmem ne üretimi olduğunu vs öğrendim. Çünkü ben gerçek hayatta o arabayı almalıydım. Şimdi normal kullanıcıların arattığı herşey 7searchin veya google keywordun kelimelerine takılmıyorlar. Onlar veri tabanına çok istemcili kelimeleri ekliyorlar. Oysa kelimenin çok istemcili olmasına gerek yok ki. Bize gerekli olan en temel şey 0,02 öderken 1,80 lik leadleri toplamak. Ben 7search içinde 200 dolarlık bir kampanya yaratıyorsam bundan beklentim normalde 2k gelir olmalı.
Birde şunu dikkate alalım yani ikinci bir AHA noktası. İnternet kullanıcıları açısından düşünelim. Reklamlarımıza kimler tıklar? Gözünüzü kapatın ve düşünün (hatta ne kadar salak ABD filmi varsa mutlaka izleyin o tipleri göreceksiniz) 130 kg ağırlığında bir Chicago'da yaşayan Hannah adlı bir kadını düşünün evinin 3km uzağındaki markete gitmek gerçekten çok sıkıcı ve yorucu, hemde anlayışsız ve kaba insanların onun kilolarına bakması acıyan sözlerle iyi günler vs demesi Hannah için gerçekten kabul edilemez. Ama Hannah en sevdiği Breaking Bad dizisinin yeni sezon bölümlerini izlerken kolasını içmeye doritosunu yemeye ihtiyacı var. Biz bu Hannah'ın reklamımıza tıklamasını istiyoruz. Buradaki AHA noktası ne? Sanırım anlaşılmıştır.
Kelime ararken tek bir yere bağımlı olmamak gerekir.
1-Offer'in konusu nedir?
2-O offer ile ilgilenenler benzer hangi konuyla ilgilenir?
3-O offer hangi coğrafi bölgenin insanlarına çekici gelir?
4- Offer'in hedeflediği yaş aralığı nedir?
5-Sosyal medyada (twitter araçları facebook vs) o offerin konusuna yakın neler konuşuluyor?
Bu maddeleri sıralayın bunların tamamına denk gelecek şekilde kelimelerinizi yapılandırın sonra da ekranın başına geçip durumu izleyin. Bu yöntem diğerlerinin getirdiği leadlerden çok daha şanslı, mantıklı, iş yapan, para kazandıran yöntemdir. 7search sizin köleniz olsun demiştim önceki mesajlarda bu yöntemle köleniz yapamıyorsanız hata yöntemde değildir kesinlikle ve kesinlikle bir noktada açı kayması yaşanmıştır. O nedenle sürekli ama sürekli test etmek izlemek kontrol etmek gerekir. Ben bile tüm bunları ezbere bildiğim halde hala salak saçma hatalar yapıp kendime gülüyorum.Yeni başlayanların bu kadar çok değişkeni dikkate alıp kontrol etmesi elbette kolay olmayacaktır. Ama iş yapan kelimeyi bulduğunuz anda yada şöyle söyleyelim bir tane iş yapan kelimeyi bulduğunuz anda olay tamamen gözünüzün önüne serilecek. İşte budur diyeceksiniz. Bu kadar basitmiymiş yahu diyeceksiniz.
Ancak son bir katkım olsun. Mutlaka tarihsel gelişiminizi bir yere kaydedin. Neler yaptığınızı neleri başardığınızı ve nerede olduğunu nereye gideceğinizi saptamınız için bu kayıtları tutun. Sonra herşeyi başardıktan sonra 7search çok kolay dediğiniz anda geri dönüp notları okuyun bu sistemleri bilmeyen insanları düşünün aslında kolay olmadığını daha iyi görürsünüz. Sadece zaman içinde sistemde kaybede kaybede piştiniz ve ustalaştınız.
Son soruya yanıt verelim. Reklamdan yola çıkarak başkalarının hangi kelimelere reklam yaptığını göremezsiniz. Görüyor olsaydınız şu an benim 7searchdeki aktif 10 reklam kampanyamı görür ve tüm bid edilmiş kelimelerimi de bulabilirdiniz.
Bunu birçok kişi aradığı için bazı black hat sitelerinde bu yöntemi bulduğunu iddia eden ve 15 dolara satan tipler var. Ben çok gülüyorum millet de inanıp 15 dolara alıyor. Kimse şunu hesaplamıyor. iyi kazandıran kelimeleri bulan adamın 15 dolara neden ihtiyacı olsun ki? Bastırır parayı iyi bir reklam yapar bir anda 15k bile kazanabilir. Engel yok sınır yok. Bu tür tuzaklara karşı sürekli uyardığım şekilde uyarıyorum lütfen kimse bunlara düşmesin....
Çalışmalarınızda sık sık kafa yorgunluğu çekeceksiniz tavsiyem 20 dakika etkin çalışma sonra 10-15 dakika dinlenme. Ceviz, gün kurusu kayısı, limonlu hafif bir çay sistemli çalışan sağlıklı zihin için gerekli. İyi uyku mutlaka gerekli. Benim gibi yapmayın. İlk zamanlar yatardım gece yarısı aklıma birşey gelirdi hemen kalkıp bilgisayarın başına geçip uygulamaya çalışırdım. En iyisi yatak odasında bir kalem ve not defteri tutmak akla geleni yazmak ve sabah uygulamak.
Bol kazançlar diliyorum.
bilenseocu
Ben kelime tespit ederken aşağıdaki stratejiyi uyguluyorum. Yorumlarınızı duymak isterim;
Örnek offer için diyelim;
EPC 6 cent. Yani her bir tıklamanın değeri 6 cent. Diyelim bu offer için 100 tıklama gönderdim. 100 tık bana 600 cent yani 6 dolar kazandıracağı söylenmiş oluyor bu bilgi ile. Örnek offer ın lead değeri 1.40 dolar, 600/140= 4,28, yani, 100 tık karşılığında 4.28 adet lead elde ediliyormuş ortalama.
Offer bilgilerinde, Bu offer için CR (conversion rate) %4.04 görünüyor. Yani 100 tık gönderildiğinde ortalama 4.04 lead elde ediliyor muş. Demin bulduğumuz 4.28 ile 4.04 değerleri birbirlerine oldukça yakın. EPC değeri tıklama başı verilen ücrete bağımlı bir değer, CR ise, reklamın tıklanma çekileceği(TDU değerleri yani), sıralaması gibi faktörlere bağımlı bir değer. Dolayısı ile iki değerden elde ettiğimiz sonucun birebir aynı olmaması normal. Beklentim birbirlerine yakın sonuç vermeleri.
Şimdi offer sayfasında verilen bu bilgilerden yola çıkarak ortalama bir kişinin 100 tık için 6 dolar kazanabildiği bilgisinin verildiğini görüyorum. 600 cent (6 dolar) için 100 tık ta bu değeri elde ettiklerine göre tık başı en fazla verilebilecek değer 6 cent olmalı. Yani bir kelime için 6 cent den fazla bid etmek zarar etmek anlamına geliyor.
Tabi bu analiz ile 6 cent den fazla verip zarar etmeyin demek istemiyorum. Yusuf beyin dediği gibi, zarar edip, altın kelimeleri bulmak gerekiyor. Ama bulduktan sonra altın kelimemize 6 cent den fazla vermek (tabi kelimenin CR sinin 4,04 olması koşulu ile) mantıklı olmayacak. Ancak her kelimenin kendi doğası olacağına göre bir sonraki adım bulunan altın kelimelerin, kendi CR ve EPC değerlerini bulmak olacak.

yusufriza
Arkadaşlar şu an sizden birşey istiyorum EPC ile ilgili yaptığınız hesaplamalar yanlış lütfen kafanızdaki tüm EPC ve CR hesaplamalarını silin. Çünkü ben daha önceden bahsetmiştim aslında bahsettikten sonra da pişman oldum ama neyse. Çünkü gerek yok sizlerin EPC veya CR hesaplamanıza. Yani offeri domine edecek oranda onu kendi yönteminizle tek başınıza sürükleyecek güçte bir kampanya yaratım sürecinde değilsiniz. Ne demek istediğimi anlatıcam. Şimdi lütfen dikkatle yazdıklarımı okuyun.
EPC Nasıl Hesaplanır:
Örneğin bir offerin lead başına bize önerdiği fiyat 2 dolar olsun. EPC’si 0,20 gösteriliyor. Bu kazanılan paranın toplam tıklamaya dağılımıdır. Ancak burada kaç tıklama sonucunda bu sayı elde edilmiş aslında bilemeyiz. Çünkü bağlı olduğumuz networkde bu oranı yaratan sadece biz değiliz. (Sadece bizim olduğumuz konu apayrı ve o noktada değilsiniz) Bu offeri promo eden herkesin artı ve eksi yönlü katkısı var. Yani ben yusuf olarak bu offera 123 tık aldım ve sadece 3 lead elde ettim. Mary Cooper 145 tık aldı ve 28 lead elde etti. Coni Broke ise 13 tık aldı ama hiç lead elde edemedi. Toplamda bu offer kaç tık elde etmiş oldu? Kaç lead aldı? Alınan leadları tık sayısına böldüğümüzde bu offer için geçerli EPC’yi buluruz. Bu hesabı kendi kampanyamız için yapabiliriz. Ancak başka kişilerden aslında haberimiz yok. Ayrıca EPC’de gösterilen rakamlar bir önceki ayın verileridir. Şu an Temmuz ayındayız ama gördüğümüz listedeki EPC'ler Haziran rakamlarıdır. O nedenle bu ayın en iyi iş yapan offerları diye listeler sunulur. Yani offerinizin gelecek ay EPC oranı tamamen iş yapmazsa sıfırlanabilir. Burada EPC bize nasıl yardımcı olabilir? Değeri yüksekse fikir verme açısından iyi iş yapıyor demektir. Sadece buna bakmamız gerekir. Ama unutmamamız gereken birşey daha var. Her affiliate her offer için aynı yöntemi veya trafik kaynağını kullanmayabilir. Yani ben 7search de iş yapamıyorum ama mail marketing olayında inanılmaz bir iş yaptım. Bu o offerin EPC’sini yükseltir.
Şimdi gelelim zurnanın zırt dediği yere. Bende öyle bir kullanıcı kitlesi vardır ki, tam 150bin kişi hangi offeri promo etsem kabul ediyor. Bir offer tezgaha yeni düşmüştür. Henüz kimse ona girmek istemez. Ben o kadar güçlüyüm ki o offera girerim. O kullanıcı kitleme bunu promo ederim. O kadar iyi iş çıkarırım ki popular offers listesinde ilk üçe bunu getiririm. Burada kendi prosperimde de epcsni hesaplattığım gibi (otomatik yapıyor) networkumde tamamen bunu hesaplayarak sitede yayınlayabilir. İnsanlar bunun bir kişi tarafından çok iyi bir kullanıcı ile promo edildiğinden habersiz şekilde gelecek ay buna girerler ama kazanamayabilirler. Benim ilk üçe çıkardığım offer gelecek ay üzerinde çalışmazsam listeden düşmeye başlar.
Bu nedenle bu konunun en başında bir yerlerde şunu yazmıştım. Ben genellikle herkesin gittiği offerlara gitmem, herkesin reklam yaptığı şeylere reklam yapmam onun yerine kendi stratejimi oluştururum daha az rekabetli konulara girerim gibi birşeyler yazmıştım tam tamına yazdığım cümleyi bulmak için zaman harcamıyorum ama bu düşünce yapısındayım. Hala bunu savunuyorum. Ama insanlar deli gibi iphone offeri promo ediyorlar. Sanki o offerlarda başka ustalar kelime bırakmışlar da bulacaklar. Sadece bir arkadaşımız EPC ve CR oranlarını merak ettiği için hesaplamasını yazmıştım. Bu konuya o kadar çok şey yazdım ki şu an o yazıyı bile aramak uğraşmak istemiyorum açıkçası.
Size önerim. EPC ve CR hesaplamakla vs uğraşmayın kelime başına EPC, CR vs asla söz konusu değildir. İş yapmayan offer hemen hemen yoktur (Sayfası kötüdür vs onlar ayrı değerlendirme zaten) İş yaptıramayan reklamcılar vardır. Bir yöntem üzerinde çalışın, bir demografi yapısı üzerinde kendinizi geliştirin o demografi yapısına uygun reklamlarda başarı elde ediyorsanız işin EPC'si CR'si kesinlikle hikaye olarak kalacaktır. Tek yapmanız gereken şey sizin tutturduğunuz yöntemi benzer offerlara sürekli uygulamak ve o yöntemi daha nasıl güçlendirebilirim şeklinde düşünmek olmalıdır. Benzer offer ne demek? Kategoriler var değil mi? Örneğin herkesin sıkça verdiği bir örnek vereyim. Mobil kategorisinde samsung, iphone, motorola, nokia offerları var. iphone da iş yaptıysanız benzer olanlarda da çok rahat iş yaparsınız. Yani kelime arama olayında hangi kategoride kendinizi güçlendirdiyseniz daldan dala atlamayın o kategoride ne kadar offer varsa sömürün. Çok rekabetçi olanlardan elbette kaçmak kaydıyla. O nedenle de mobile kategorisini yeni başlayanlara önermiyorum. Gidip gidip xbox,iphone,ipad saldırmayın ben size doritos filan örneği veriyorum. Milletin bu ne yaz dediği offerlardan kaç para kazanılıyor bir bilseniz. Herkesin saldırdığı offerlarda para kaç parçaya bölünüyor? Herkesin bu ne ya dediği saçma offerlarda paranın büyük bölümü de sizlerin olur. Bu mantıkl hareket edin. EPC veya CR bunları sadece geçen ayın verisi olarak düşünün.
Ama oyun artık netleşti. Bu işlerde adamlar tek başlarına haftada kazandıkları 20k parayı beğenmiyor. Haftada diyorum dikkat edin. Bir ay boyunca adam bir offeri domine etse zaten yeni balıklar popular offerin peşinden koşmaya hazır. O nedenle kendi mantığınıza lütfen güvenin uyanık olun. Buna benzer birçok uyarılarda bulundum hepsini okuyun ve sağlam adımlarla inatla ilerleyin. Sistemli çalışırsanız sabırla uygulama yaparsanız ve mantıklı, kontrollü hareket ederseniz CPA'nın para yatırılıp bakalım gelecek mi diye beklenen bir kumar değil tamamen ciddi ve sistemli bir kazanç yapısı olduğu görülür.
Yine çok yazdım ve yoruldum. Birçok yazım hatası da yapmış olabilirim. Ama şimdilik söyleyceklerim bu kadar benim leadler gelmeye başladı tam saatinde biraz kendi işlerime döneyim size bol kazançlar diliyorum....