Merhaba arkadaşlar. Elimden geldiğince Ispartayı ve üniversitemizi tanıtmayı amaçlıyorum. Sorularınızı veya yetersiz eksik gördüğünüz yeri PM ile veya alıntılayıp sorabilirsiniz. 2 senedir Ispartadayım daha öncede Isparta'nın Eğirdir ilçesinde 4 sene kaldığım için Ispartayı biliyorum.
Öncelikle Ispartayı anlatayım.
Isparta ne büyük ne de küçük bir şehir. Şehri 3 farklı bölgeye ayırabiliriz.
Çarşı
Otogar/İyaş
Üniversite/Çünür
Bu üç bölge öğrencilerin yoğun olduğu bölgeler Çarşı ve Otogar/İyaş bölgeleri.
Şehirde bir adet alışveriş merkezi (İyaş Park adlı merkez) bulunuyor. Aradığınızı pek bulamayabilirsiniz tabiki çok büyük değil. Eğer büyük bir şehirden gelecekseniz biraz zorluk çekebilirsiniz.
Fakat; çarşının üst tarafına yeni bir alışveriş ve kültür merkezi yapılıyor. Tahmini olarak 1 sene içinde bitecektir. Orada staj yaptığım için biliyorum
Çarşı'da Kafeler Caddesi denen ufak bir kafe birikintisi var

genel olarak öğrencilerin ilk öğrendikleri yerler buradaki kafeler oluyor. Genelde canlı müzik olayları bu kafelerde mevcut. Onun dışında İstasyon Caddesinde birkaç kafe daha var. Canlı müzik olup olmadığını bilmiyorum uğrak mekanım genelde caddenin başındaki Dünya Kahveleri adlı mekan. Genelde ev arayanlar İstasyon Caddesi tarafında ev ararlarsa hem çarşıya hemde otobüslerin ana durağına yakın olduğu için sıkıntı yaşamazlar.
Otogar/İyaş çevresinde yeni yeni kafeler yapılmaya başlandı. Yurt apart ve ev bakımından zengin bir bölge. Yerleşim yerleri yeni yapılar olduğu için tercih ediliyor. Çarşıdan yürüyerek 20-30 dk. mesafede. Eğer çok uç bir noktada değilseniz yürüyerek ulaşımı sağlayabilirsiniz. İyaş Park adlı alışveriş merkezi Otogar'ın hemen arkasında Otogar'a bitişiktir. Ayrıca onun yanında İyaş adlı bir market var. Bundan 4 sene önce Isparta da mağazaların bulunduğu herhangi bir alışveriş merkezi yoktu insanlar tüm ihtiyaçlarını İyaş ve çarşıdaki tuhafiyecilerden karşılarlardı. Hala da gelişmekte şehir. O yüzden mezun olanlardan pek tavsiye almanızı önermiyorum
Üniversite/Çünür yerleşim bakımından kesinlikle tercih etmemeniz yurt aramamanız gereken bölgedir. Etrafta ne bir kafe ne bir eğlence mekanı vardır. Genpa market ve onun 50 metre ilerisinde bir adet ufak diskovari bir yer var. Sadece bir kere gittim ve hiç eğlendiğimi söyleyemem açıkçası.
Ispartayı uzunlamasına bir şehir olarak düşündüğünüzde Çarşıdan otobüse bindikten sonra Otogar/İyaş ve Üniversite'ye kadar otobüsler gidiyor. Tek hatla bütün Ispartayı gezebilirsiniz gibi birşey.
Genellikle herşey ucuz. Mesela yazın Ankara'ya staj için gittiğimde dünyanın parasını harcamıştım Isparta'da öyle birşey pek mümkün değil. Ne yaparsanız yapın çok para harcayamıyorsunuz. Şehirde ulaşımdan yemeğe herşey ucuz çünkü. Otobüsler öğrenci kartı ile 90 Krş. Günde 1,80 TL ile ulaşımınızı hallediyorsunuz. Ankara'da çift vasıtayla işe gittiğimi düşününce sadece 8 lira yola veriyordum bir günde.
Gelelim üniversiteye
Üniversite kampüsü ikiye ayrılmış durumda. Doğu ve Batı kampüsü olmak üzere iki tane kampüs var. Kampüste pek birşey yok beklentinizi düşük tutun o yüzden. Doğu ve Batı Kampüsleri arasından Burdur yolu geçiyor. Aralarında bir köprü var köprüyle Doğu ve Batı kampüsleri arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Kampüs küçük değil ama "Aman tanrım ne kadar büyükmüş" denecek kadarda büyük değil.
Batı Kampüsü (ki bu benim bulunduğum kampüs) Mimarlık ve Mühendislik bölümlerinin tamamını kapsıyor. Bütün mühendisler Batı'da. Doğu'da da geriye kalan tüm fakülte ve bölümler var. Ayrıca ilk sene hazırlık sınıfında okuyacaksanız Doğu'da eğitim görüp daha sonraki sene Batı'ya geçiyorsunuz.
Doğu ve Batı kampüslerinde spor salonları var. Tabiki Doğu kampüsünün spor salonu daha büyük ve daha güzel. Yine Doğu'da olimpik yüzme havuzu bu sene faaliyete geçti. Tıp ve Diş hekimliği fakülteleri Doğu'nun biraz alt kısmında kalıyor Doğu'dan daha bağımsızlarmış gibi yani.
Ev apart yurt olayları
Ben 1,5 senedir evde kalıyorum. Akrabamın evi olduğu için kira uygun. Fakat genel olarak ben birçok arkadaşıma göre çok ucuza kalıyorum.
Esnaf ve ev sahibi (özellikle ev sahibi) biraz öğrenci yolma taraftarı. Esnafın huyuna giderseniz güzel insanlarla karşılaşabilirsiniz fakat ev sahibine ne yaparsanız yapın 10 lira bile inmez kiranız bunu yazın aklınıza.
Çarşı ve Otogar tarafında genellikle fiyatlar aynı. Ben size Çarşı tarafında apart veya ev tutmanızı öneririm. Yurtlar Çarşı ve Otogar arasında kalıyor genelde veya Otogar'ın alt kesiminde var yine. Eğer ilk sene yurtta kalayım derseniz heryeri gezin. İlk gördüğünüz yurda tav olmayın. Ben 330'a kalıyordum arkadaşlarımdan 600'e kalanda vardı 300'e kalanda. Yurtlarda iyi pazarlık edin. 400 diyorsa 300'e kadar zorlayın arayı bulursunuz. Apartlar içinde yine pazarlık yapılabilir bir ihtimal fakat çok inmezler onlarda iki kişilik 2+0 eşyalı daireleri 500-600 civarına veriyorlar.
Ben bir dönem yurt bir dönem apart ve geri kalan tüm zamanımda evde kaldım o yüzden hepsini biliyorum. Yurttan bir süre sonra gına gelec
Ek. Yemekleri beğenmeyeceksiniz gürültü internet sıkıntıları başlayacak vs. o yüzden sözleşmeyi imzalarken ucunu açık bırakın. Ben istediğim zaman yurttan kaydımı alıp çıkabilmek istiyorum demeniz lazım. Kendinizi ezdirmeyin yurtlarda.
Yurt mantığınıda anlatayım hemen. 3+1 daireleri bulunan bir apartmanı her odaya 1-2-3-4 kişilik yurt odalarına çevirip öğrencilere veriyorlar. Katlarda ortak tuvalet banyo var. Ben şuanki evimin salonu kadar bir odada (30 metrekare tahmini) 3 kişi kaldım. Tuvalet banyo sıkıntısı çekmedim hiç. Fakat yemekler vasattı. Sıcak su bazen akşamları bitiyordu internet zaten kötüydü. Artık vakit geçsin diye *** üzerinden oyun oynardık dizi izlerdik vs. İlk sene sağlam arkadaşlıklar edinmek için yurt olabilir. Fakat yurt ortamındaki arkadaşlarınızla eve çıktığınızda işler değişebilir bilginiz olsun.
Evler 300-1000 lira arasında değişiyor. 1000 liraya kalan bir kız arkadaşım vardı. Duyduğumda çok şaşırmıştım. 6 kişi kalıyorlarmış evde. :O
Eğirdir ve Antalya yakın. Eğirdir ortalama 40 dk. Antalya 1,5-2 saat sürüyor. Eğirdir ufak güzel bir ilçe. Göl var girebilirsiniz. Tatil yeri gibi. Sessiz sakin zaten. Gidip balık yiyip akşamda dönebilirsiniz. Antalya'yı anlatmaya gerek yok
Arkadaşlar aklıma geldiğince anlattım aklınıza gelen sorular varsa sorabilirsiniz.