05-05-2012, 13:11:30
yusufriza

CPA’da en önemli şey para yönetimidir. Para yönetiminden kastettiğim herkesin anladığı anlamda basit bir şekilde gelir gider dengesi demek değil. Tam tersine, CPA ile anlık kazanç elde ediyorsanız hangi kelimenin hangi reklam türlerinin hangi dönemlerde size ne kazandırıp ne kaybettirdiğini iyi analiz etmeniz açısından para yönetimi ile ilgili bir tablo geliştirmenizi tavsiye ederim. Siz geliştiremiyorsanız da mutlaka internetten aratın bedavaya verilen tablolar var. Göreceğiniz excel hesap tablosu bana ait değildir. Bende birkaç yıl önce internetten indirmiştim ve hala onu kullanıyorum. Ama siz excel hesaplamalarında iyiyseniz çok daha ayrıntılı ve kaliteli hesaplama tabloları yapabilirsiniz.

Gereken şeyler ise,

Offerin size tık başına önerdiği tutar.
Tık başına kazanacağınız tutar
Reklam başına ödediğiniz tutar ve sonuçda elde edeceğiniz kâr veya zarar gösterimi

Bunları excel de hesaplama olarak yapabiliyorsanız internetten indirmenize bile gerek yok. Ben arayüzü basit bir tasarım olan ve eski bir hesaplama tablosunu sadece alıştığım ve daha iyi anladığım için kullanıyorum. Bu hesaplama tablosunu kullanırken karşıma çok daha güçlü ve detaylı hesaplama tabloları çıkmış olmasına karşın hiçbirini kullanmadım. Eski alışkanlığımla sürekli içindeki verileri güncellemek bana daha kolay geliyor.

Her neyse şimdi dönelim konumuza, daha önce en az 20 reklam kampanyası yapmanız gerektiğinden bahsetmiştim. Benim kullandığım tablo o dönemin koşullarında 10 reklam için ayarlandığı için bende onu bozmuyorum reklam kampanyalarım arttıkça kopyalarını çıkarıp isimlerini değiştirerek devam ediyorum.

İlk 10 reklam kampanyamı (genelde cpacılar açıklamaz ama bence sorun olmaz) görüyorsunuz. 10 kampanyanın tümünü tek tek göstermek ve üzerlerinde uzun uzun konuşup analiz etmek yerine bir tanesini (zaman darlığı nedeniyle) göstermek istedim. Ve o örnek üzerinde daha etkin konuşayım ki sizler de para yönetimi derken neyi kastettiğimi sadece parayı yönetmenin dışında çok daha ayrı bir strateji olduğunu görebileceksiniz.

Ekrandaki Havai Tatili ile ilgili ilgili reklama bakınız Ben genellikle eski kafalıyımdır kampanyalarımı her zaman ayın başında yapar sonunda biteceğine veya devam edeceğine karar vererek yoluma devam ederim. Bu nedenle 1-30 Nisan süresince yaptığım kampanyanın detaylarını görüyorsunuz. Yalnız her CPA’cının saklaması gereken ve benim de sakladığım tek bir unsur var burada. Size de aynı öneriyi getirmek isterim. Yukarıda 5 trafik kaynağı kullandığımı görüyorsunuz Ve bir tanesini (7searchten çok bahsettiğim için) açık bıraktım. Diğerlerinin üzerini ise beyaz bir kutu ile kapattım. Aylarca araştırıp zar zor bulabildiğim trafik kaynaklarını açıkçası (her cpacı gibi) ortaya bir anda sermenin gereği yok. Bu konuda anlayışlı olacağınızı umuyorum.

Konumuza giriş yapalım şimdi.

Bakın bu offera ay boyunca yaptığım hareketlere bakıldığında insan olayın dışına çıkıp bazen durumu tam anlamıyla analiz edemiyor. Genelde herkes mutlu offerları uzun uzun tanıtır ama ben size yaptığım hataları anlatmak istiyorum ki çok daha faydalı olabileyim. Bu offer sonuçta kâr getirmiş bir kampanya gibi duruyor ama gerçekten öyle mi inceleyelim. Para miktarı açısından bakarsak duruma kazandığım 331 dolar iken bu kampanyaya harcadığım para 309 dolar olmuş yani bir ay boyunca bu kampanya bana sadece ve sadece 21,98 dolar kazandırmış yuvarlarsak 22 dolar diyelim. Bir ay boyunca çeşitli kelimelerle oynamışım araştırma yapmışım ekleyip çıkarmalar olmuş, bidleri arttırmışım azaltmışım saatlerce çalışmışım ve 22 dolar kazanmışım. Parasal olarak kazanç ama harcadığım zaman, yorgunluk, stres, araştırma için yorulmalarım hepsini kenara koyduğumda 22 dolar kâr beni oldukça mutsuz etmiş durumda. Bu kampanyadan aslında zarar etmiş olduğum gerçeğini görünce mayıs ayına uzatmadım.

Peki ekranda başka ne görüyoruz? İlk başta 5 farklı trafik kaynağı ile reklama başlamışım. Çok güvendiğim 5nci sıradaki trafik kaynağı için yaklaşık 10 dolar harcamışım ve bir lead bile getirmemiş, oysa birçok kampanyada 5nci trafik kaynağım ilk leadleri getirmesiyle ünlüydü, getirmiyorsa onu daha fazla beklemiyorum çünkü hep zarar yazıyor size daha önceki yazılarda geçmiş verilen, başarısızlıkların aslında başarısızlık olmadığını anlatırken tam da bu durumu anlatıyordum. Deneyim elde ettiğim konu neymiş? 5nci trafik kaynağım ilk gün lead yapıyorsa devamı gelir yapmıyorsa hemen bırak.

Evet bende o deneyimimle hemen bırakarak ikinci günde 4 trafik kaynağım ile kampanyaya devam etmişim. İkinci gün 5 lead almışım ve 4ncü trafik kaynağım hem gösterimi az hem de hiç lead getirmediği için sonraki güne devam etmemesi gerektiğini düşünüyorum. (Aslında excelde fonksiyon bilsem bu hesaplama tablosuna aldığım gösterimleri de hesaplayan fonksiyonlar yazsam benim için daha faydalı olur ama onunla uğraşacak çok vaktim de yok ne yazık ki şimdilik aklımda kaldığınca yazıyorum)

Bu şekilde gösterim ve convert eden kelime ve trafik kaynaklarına bakarak süreci götürmüşüm ve uzun süre birinci ve ikinci kaynağı yürttükten sonra sürecin yarısında 7search de kalmaya karar vermişim, ikinci trafik kaynağının başlangıçta hızlı lead yapmasına karşın sonradan leadlerin gelmemesi ama benim ona karşı kaynağımı hareketlendirmek için ve oradaki rekabetinde yükselmesi nedeniyle 18,15,22 dolar gibi paraların boşa gitmesiyle ikinci trafik kaynağından kendimi geri çekmiş olduğumu görüyoruz.

Bu kamnpayada beni ayakta tutan 7search olmuş kesintisiz lead yaptığı için hatta ayın 10 ve 11 inci günlerinde süpriz leadler getirdiği için umutlandırmış ama toplam aya baktığımızda ise sadece süründürmüş. Harcadığımı ve getirisini hesapladığımda aslında herşeyin dengeli gittiğini görüyorum. Sonradan daha iyi analiz ettiğimde ise 5 trafik kaynağını analiz ederek yola çıkmamında büyük faydası olduğunu görüyorum. Sadece 7search ile bu kampanyaya başlasaydım 3üncü gün kesinlikle bırakırdım. Beni itici güç olarak ayakta tutan 2nci trafik kaynağı ve biraz da 3ncü trafik kaynağı olmuş. Ve 7search sonradan süreçte açılarak devam etmiş ve bana ümit vermiş.

Başka ne öğreniyoruz bu kampanyadan? Demek ki nisan ayı havayi tatili için o kadar uygun bir zaman değilmiş. Ama beni nisan da çok yorduğu için mayıs ayında da bu kampanyaya şans tanımadım. Belki haziran veya temmuzda yeniden deneyebilirim. Burada başka ne öğrendik? Daha önce söylediğim şu sözü unutmayın farklı networklerde çalışmalıyız her birinin fiyatı veya tıklanma oranı farklıdır gibi birşey demiştim. Burada da sadece tek bir trafik kaynağına takılmadığımı görüyorsunuz. Sadece 7 search kampanya yaparak para kazanamazsınız. 7search dışında çok farklı trafik kaynaklarınız olmalı. O kaynaklarda reklam yaptıracak yeterli birikiminizde olmalı elbette. Her zaman tekrar ediyorum 25-30 dolar para yatırıp büyük para kazandım diyenlere çok kızıyorum insanları sahte hayallere sürükleyip yanıltıyorlar.

Bu konunun ikinci bölümüne biraz sonra devam edeceğim. 10 adet kampanyanın hepsinin gösterildiği bir ekran görüntüsü üzerinde başka birkaç söz daha söyleyip kısa analiz yapacağım. Umarım yeni arkadaşlarımıza faydalı oluyordur.

Tekrar belirtmekte fayda görüyorum forum alanında özel mesaj(dm) ile iletişim kurmuyorum lütfen kusura bakmayın gönderdiğiniz yazılara yanıt vermiyor olmam ukala vs olduğumdan değil. Sadece küçük bir soru sorabilirmiyim diye başlayıp saatlerimi ve günlerimi alan tüm diyaloglardan özenle kaçıyorum.

Herkese iyi çalışmalar dilerken ikinci bölümü gün içinde eklemeye çalışacağım. Şimdi biraz çalışalım