Daha cok bir network isletim sistemi olarak bilinen (server amacli kullanilan) Linux isletim sistemi masaustlerimizide susluyor, ve gectigimiz yillarda Linux dunyasi gayet yuksek avantajlar kazanmis, ilerleme kaydetmistir. Peki nedir hala bu etrafimizi bucak bucak saran "masaustumde linux kullanabilir miyim ki?" sorusu?

Pekala, bende size bir iki soru yoneltmeyi ve goz onunde bulundurmanizi rica ediyorum.

- windows uzerinde hic bir program yukleyip fakat hata koduyla karsilastiginiz olmadi mi? program yurutulemiyor, DLL dosyalari eksik, Windows ram yetersizliginden dolayi kendini yeniden baslatmasi gerek, bunlar sadece cok tanidik oldugumuz birkaci.

- yillar gecti, hala usb baglantilari ile problem yasanmiyor mu ? flash diskinizi yada herhangi baska bir donanimi bagladiginizda windowsun tanimamasi ve yurutememesi ?

Bunlari uzatmaya gerek yok, burda Windows isletim sistemini kotulemek gibi bir amacim yok. Aslinda, windows'un gelisimini gayet takdirde ediyorum. Benim deginmek istedigim nokta; bunlara ragmen neden akillarda bir "windows masaustu isletim sistemi olarak hazir mi" sorusu patlamiyor ? Bu soru linux icin bizi heryerden cevrelerken, windows icin sorulduguna hic rastlayaniniz oldu mu?

Benim fikrimi soracak olursaniz, hic bir suphem yoktur ki Linux bir masaustu isletim sistemi olarak kullanima hazirdir. Tabii ki linux'inda kendine has eksikleri var, ama hangi isletiminin yok ki? Linux hazir ve tamamiyle acik kaynak kodlu bir isletim sistemidir.

Ilyas SERTER - 13 ocak 2011

- bu makale okudugum yabanci bir kitapdan ilham alinarak tarafimdan biraz once yazilmistir ve her kesimden okuyucuya bagislanmistir. Ismim kaldirilmadigi muddetce istenilen miktarda kopyasi olusturulabilir.