Kaynak: Google Pagerank Kavramı Hakkında

Görünüşe göre Google website sahiplarinin Pagerank kavramının önemini yitirdiğini düşünmelerini istiyor. Bunun en büyük destekleyicisi ise düzenli pagerank güncellemelerinin artık olmaması. Bu yöntemle Google’nin bize anlatmaya çalıştığı şey pagerank olayının bittiğidir. Açık olan birşey varsa pagerank kavramı çıktığı günden beri webmasterler pagerank algoritması hakında biraz daha bilgi sahibi olmak için adeta can atıyor olması.

9o’lı yıllarda google algoritmasının temel yapı taşlarından biri olan pagerank; özellikle 2000′den sonra, backlink olayı ile tanışan webmaster toplulukları akıl almaz bir hızla link değişimlerine yönelmesi nedeniyle ilerleyen yıllarda google baclink kavramına iki temel kavram getirdi “Dofollow ve Nofollow“. Bu değişik benim görünüşüme göre tamamıyla webmasterin kafasını karıştırıp bir nebzede olsa yakınlaştığı Google algoritmasından uzaklaşmasını sağlamak. İlk başlarda bu durum işe yaradı. Pagerank için Dofollow linklere yönelip gereğinden fazla link kasılan siteler birer birer sıralama sonuçlarından çıkarıldı. 2008′den sonra backink ayarının tutturulmaya başlanmasıyla Google yine değişikliğe gitti.

Özellikle son 1-2 yıldır yapılan pagerank güncellemelerinin herhangi bir periyotla yapılmaması bunun en büyük göstergelerinden biridir. Bunun neden, pagerankın algoritmadaki yerini kaybetmesinden dolayı gerçekleşen bir durum değil. Asıl amacı yine webmasterin kafasını karıştırarak yapacağı küçük değişikliklerin hissedilmemesi.

İlk uzun yazım olması nedeniyle konu biraz dağınık oldu galiba. Affınıza sığınıyorum.

Konu hakkında fikrilerinizi bekliyorum. Yazdıklarımın haricinde eklemek istediklerinizi veya katılmadığınız kısımları nedeniyle birlikte yorum yazarak belirtebilirsiniz.