benım o bildiğim işte divan katipliği.Eğer demiş olduğun katiiplik bu ise birtek bunlaır yapmıyor.Baya sorumlu olduğu görev var
Alıntı
1- Duruşma ve sorgulara çıkar, hızlı ve seri bir şekilde uzun sürebilgisayar kullanır, aynı zamanda dikkatle.
2- Kalemindeki tüm dava dosyaları kendisine zimmetlidir. Bırakın bu dosyaların kaybolmasını, içlerinden bir evrak bile kaybolma veya zamanında teslimi aksadığında hakkında sanık olarak dava açılır, yargılanır.
3- Savcılıktan mahkemesine açılmış iddianamelerin ilk tensiplerini ve çıktığı duruşma dosyalarının ara kararlarını geciktirmeden yapmak zorundadır. Gecikme fırça bazen dekanuni yaptırımla karşı karşıya kalır.
4- Başka mahkemelerden gelen talimat evraklarının tensip ve diğer ara kararlarını yerine getirir. (Bunların hepsi uzun, önemli ve ciddi yazışmalardır.)
5- Mahkemesine göre, Savcılıktan veya başka mahkemeden gelen Değişik İş, arama, elkoyma, yakalama ve tutuklama vb. taleplerinin günlü ve süratli bir şekilde yerine getirilmesinden sorumludur.
6- Yazdığı, hazırladığı yazışmaları hazırlar ve posta listesi vb. işlemleri hazırlar ve zamanında göndermek zorundadır.
7- Mahkemeye veya birimine gelen zarfları açar, tasnif eder, havalelerini hazırlar.
8- Hakim veya savcısıyla keşfe gider. Keşif zaptını tutar. Sar kararlarını hazırlar. Zimmetle bilirkişiye teslim eder. Ve dosyanın dönşünü hassas bir şekilde takip eder.
9- Kaleminde onlarca defter vardır, Esas, Karar, talimat, Değişik-İş, Muhabere ... vb. Tüm evrakların her hareketini bu defterlere kaydederek tektek özenle takip eder.
10- Hakim veya savcısıyla gerek mesai içi, gerekse de mesai dışında karar yazar, yazılan kararları tasnif eder. Görüldülerini hazırlar. (Yerel ve komisyon)
11- Görüldüden gelen kararları müdürüyle iş paylaşımına göre infazlarını yapar, (bir çok evraksal işlemden ibarettir.) Her karar esas defterine, karar defterine, karar kartonuna,ve gerekli yerlere kayıtları yapılır.
buda bir katibin yazdıkları
Alıntı
Benim mesleğimdir. Memurlukla pek alakası yoktur, gecesi gündüzü , mesai saati doğru düzgün olmayan işe başlanıldığında büyük bir hayal kırıklığına uğranılan kamu mesleğidir. Aynı zamanda en fedakar kamu çalışanlarıdır. Hızlı yazmak hususunda özellikle de internet kafe gibi ortamlarda çok fazla dikkat çeken insandır.
Çeşitleri şunlardır.
1-Soruşturma (savcı) katibi: adliyenin amelesi, marabası olarak tanımlanan katiplerdir. Adliyede en çok ter akıtan kesimi oluştururlar. En çok küfür edenler bunlardır, öyleleri de vardır ki bunların içinde savcıdan daha iyi iddianame ve takipsizlik yazarlar. Gecenin bir yarısı telefonla aranıp, ormanda ölü var, kalk hemen ölüm tutanağı tutmaya gideceğiz diye uykusundan uyandıralabilirler. Kayıp dosya araya araya kayıp eşya bulma uzmanı olurlar, Vatandaşla-avukatla en sık kavga eden katiplerdir. Eğer çalışılan il veya ilçe küçükse orada dönen bütün pislikleri en iyi ayrıntısı ile bilen katiptir vs. vs....
2- Mahkeme (duruşma)katibi: Bunlar mahkemede görevli katiplerdir. Savcı katiplerine göre daha hızlı ve pratik yazarlar. Cümle kurmakla değil, duyduğunu zapta geçirmekle uğraşır. Hakim'in insafına göre göreceli olarak beğenilen bir iştir. Bazı mahkemelerde kimse duruşmaya çıkmaz istemezken bazı mahkemelerde ise katipler duruşamaya çıkmak için birbirleriyle yarışır, işte böyle katiplerdir. Savcı katiplerinden farklı olarak büro usulü çalışırlar, yani kendisinin bir yedeği her zaman vardır tam kadro bir mahkeme kaleminde, savcı katiplerine göre dosya muamelesi yaparken fazla düşünmelerine gerek yoktur, herşey ara kararda açık ve net şekilde yazdırılmıştır, cümle kurmak için elli defa şablon değiştirmezler. Mahkeme katipleri arasında en ameleliğe yatkın olanları hiç şüphesiz sulh ceza katipleridir, özellikle de nöbetçi olduklarında gelen işler kendilerini en az 2-3 gün oyalayabilmektedir, nöbet bitmiştir ama yeni nöbet gelinceye kadar nöbet işlerini daha yeni bitirmişlerdir,angarya işlerle uğraşmaktan kendi esas işlerine bakmakta zorlanırlar, kalem içinde en çok birbirlerine küsen katipler sınıfını oluştururlar. Genel olarak ceza yargılamasında sulh, asliye, ağır ceza, hukuk yargılamasında aynı şekilde sulh, asliye, ve diğer özel mahkemelerde çalışan katipler vardır.
3- icra Katibi: Adliyede çalışan diğer zabıt katiplerinin geçiş yapmak için can attığı katipliktir. kaymak ın bol bol olduğu icra dairelerinde çalışan katiplerdir. isimleri genellikle avukatlarla çıkılan hacizlerde ceplerine cukkaladıkları (dürüst kimseleri tenzih ederim) para, marlboro vs. ile ün yapan katiplerdir, üstüne bir de güzel öğlen yemeğe yerler avukatın birilerinin yakasından silkelediği paralarla. bu katiplerin icra dairelerinde 400 YTL(yolluk ücreti) fazlalığı olduğu söylense de burada çalışanların genelde maaşına dokunmadığı ve mal varlıklarında önemli derecelerde artış olduğu söylenir.
4- infaz katibi: Hakkında pek bilgi sahibi olmadığım katip çeşididir. Mahkemelerden verilen cezaların infaz aşamasını yürüten katip sınıfı diyebiliriz.
5-Diğer: bunlar daha çok yaşlı ve emekliliği gelmiş kesimin sınıfıdır. Eskiden katip olarak çalışan şimdilerde ise gücü yetmeyen, teknolojik gelişmelerden bi haber,bilgisayardan anlamayan katiplerdir, bunlar son demlerinde genellikle levazım, komisyon kalemi, emanet memurluğu,yakalama, santral vs. gibi yan gelip yatılan yerlerde defter mefter kaydı yapan sıradan düz memurlardır. Yaşlı kurtlardır, herşeyi bilirler, adliyenin abileridir, herkes abi der bunlara.
parasından pulundan değil ama icra Katibi bana uygun ben stresli sinirli adamım ters bişi yapar hem işimden olur hemde hukuki işlemler yaptırırım kendi kendime o yüzden diğerleir uygun değil valla.Şimdiki sorun icra Katibi olmak için ne yapmam lazım