karacoder adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Zorluk çekeceğim diye düşünme. Ben İstanbul'dan ayrılıp 200 km ötedeki şehirde üniversite okuyorum diye neler çekiyorum bir bilsen.

Bir arkadaşım Çin'den bir Türk kızıyla evlenmişti. 1 ay oraya gitmişti. (Doğu Türkistan'a)

Anlattığı kadarıyla camilere girenler takip ediliyordu. Toplu taşıma araçlarında ses dinleyici görüntülü kameralar varmış. Belli saatlerde dışarı çıkmak yasaklanıyormuş. Artık ne kadar baskı var sen düşün Ama o Doğu Türkistan'a gitti. Çin'e bağlı bir Türk eyaleti.
baya baskı varmış gerçekten ama ben Türkistan'a değil shangai gitmeyi düşünüyorum.yabancılar için çok güvenli ayrıca yabancılara çok saygı gösterilen bir şehirmiş.
gkhnfnd adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Benim burada bazı arkadaşlarım var onlar da Doğu Türkistanlı. Çin'de olanlardan çok fazla konuştuk. Onlar ülkelerine gidip gelirken havaalanlarında saatlerce süren sorgulardan geçiyorlar. Eğer orada yaşananları anlatırlarsa ailelerini bir daha göremeyecekleri söylenerek tehdit ediliyorlar. Çin'in inanılmaz vahşi bir yüzü var orada yaşayan Türklere karşı. Geçen yıllarda olan olaylardan sonra Çin Türk bölgelerinin tüm iletişim imkanlarını kesmişti. Arkadaşlarım 8ay boyunca ailelerinden hiçbir haber alamadı, ülkelerine gidemedi. Ama dediğim gibi bunlar orada yaşayan Türklere yapılanların çok ama çok ufak bir kısmı. Çinliler dışarıdan gelen turist, iş adamı, öğrenci vb. kişilere karşı çok iyi davranıyorlarmış. Acayip bir ilgi ve destek gösterdiklerini söylediler, sonuçta her zaman Çin çıkarına göre hareket eden bir yapıya sahip. Ayrıca Çince öğrenilmesi zor bir dildir. Günlük hayatını sürdürecek dil eğitimini alabilirsin ama lisans ve lisansüstü eğitimde üniversite hocaları dahi birçok karakteri bilmiyor. Arkadaşlarım lisans eğitimlerini Çin'in bir kentinde yaptılar burada da yüksek lisanslarını yeni bitirdiler. Sonuç olarak senin, adaptasyon, dil öğreniminin zorluğu, tamamen farklı bir kültür ve sosyal yapı gibi önünde bir çok olumsuz neden var gibi görünüyor. Bense sana, insan isterse herşeyi başarır diyerek hayalin neyse peşinden git diyorum.
gerçekten hayalim ve kendimde orada başarabilecek azmide görüyorum.hakkımızda hayırlısı daha gideceğim kesin değil ama gitmeyi çok istiyorum.
Mike adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Çin çok uzak birader. Maddi durumun bayagı bir iyi olması gerekiyor bilemiyorum. Bunların dışında.

Hayatındaki amacın çince öğrenip tücraman mı olmak? İlk önce bunu netleşdir ne yapabilirim ben ileride hangi meslek dallarına yönelebilirim.Gibi...

Eğer bilgisayarda uğraşmayı seviyorsan git ingiltere veya amerikaya orada oku zaten 5 yıl orada durursan sana ikametkah izni veriyorlar yanlıs bilmiyorsam. Sonrada eğer paran varsa masterlık mı yaparsın yoksa bir şirkete girip çalışırmısın bilmem.
hacı valla uzak yada yakın olması benim için çok önemli değil uçakla 9.5 saat
küçüklüğümden beri "büyüdüğümde ticaret yapacağım,ne varsa ticarette var" gibi sözler söylüyorum yani oraya gidersem önce ithaalat-ihracaat yapan bir firmada çalışıp sonra kendime göre iş kurmayı istiyorum.aile durumum amerika'yı,ingiltere'yi karşılayacak kadar güçlü değil.anca avrupa ülkeleri ve çin'i karşılayacak kadar durumum var.zaten avusturya'ya gidecektim sorun çıktı artık beklemek istemiyorum artı çin'e karşıda bir ilgim var oraya gidersem orayı seveceğimden eminim.