tiryaki denilecek kadar sigara içiyordum. askerliğimin 7inci ayında herkes sigaraya başlarken ben sigarayı bıraktım. askerde sigara bırakmak gerçekten zor boş vaktiniz çok, sigara uzatan çok vs. ama bunları atlatmayı bildim. kısaca gelişimi paylaşmak isterim.
günde 1paket sigara içiyordum. ilk önce paket alma alışkanlığımı bıraktım bu süre zarfında kendi paketim dışında +1 paket içtiğimi gördüm onun bunun uzattığı sigaralarla aslında günde 2 paket sigara içiyormuşum. bu alışkanlığı kırmam çok kolay olmadı. millete bıraktım vermeyin de desem diğer bi ortam da aynı şekilde yine uzatılıyordu. düşündüm ve uzatılan sigaraları kırmaya karar verdim. evet 1 hafta boyunca her uzatılan sigarayı kırdım, hatta bi kaç arkadaşın paketleri alıp parçaladım

. artık o dereceydi ki millet yanımda paket lafı bile yapmıyordu. milletten bin bir zahmetle bile sigara alamıyordum yani temelimi hazırladım yanımda bile içmiyorlardı

.
daha sonra bununla birlikte sigarayı anımsatmayacak şeyler yiyip içiyordum. misal tıka basa yemiyorum, ayran/soda/su/m. suyu içiyorum, çay/nescafe/kahve/kola içmiyorum. koyu muhabbetlerden/dert/tasadan kaçınıyorum. böylelikle sigara direncimi iyice kırdım.
fakat insan sigara içmeyince ekstra alternatifler arar sakız diyorlar hiç alakası yok. ben cebime doldurdum çerez'i aklıma geldiğinde yiyordum, mentos/tofita gibi şekerlemelerle geçiştirmeye çalışıyordum başardımda.
1 ay bu şekilde geçti artık sigara dumanından iğreniyordum, kokusuna dayanamıyordum, daha güzel uyuyordum

, gündüzleri daha dinçdim. bi defa sigara içmeye yeltendim az daha boğuluyordum, 3 5 kişi boğazlıyodu sanki öyle bi etkisi oldu.
öyle böyle derken askerlik bitti hala daha sigara içmiyorum sadece alkol içerken 1 2 tane güzel gidiyor diye içiyorum ama aynı şekilde kokusu berbat
sigarayı bırakmak için bilinç altınızda bunu bitirmeniz ve bunu istemeniz lazım gerisi yalan.